Φυσικά εντομοκτόνα

ΡΕΠΟΡΤΑΖΦυσικά εντομοκτόναΣάββατο, Οκτώβριος 10, 2015 - 13:00

Ούτε ένα ούτε δύο αλλά 13 διαφορετικά είδη νυχτερίδων φιλοξενεί το Εθνικό Πάρκου του Δέλτα Αξιού! Μάλιστα, τα ξεχωριστά θηλαστικά προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στην ανθρώπινη υγεία, αφού κάθε βράδυ καταναλώνουν μεγάλο αριθμό κουνουπιών που, όπως είναι γνωστό, αποτελούν φορείς πολλών ασθενειών.

Τα νέα στοιχεία για τα είδη και τον τρόπο διαβίωσης των νυχτερίδων φέρνει στο φως η σχετική έρευνα που πραγματοποίησε

ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα. Οπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, αυτά τα φυσικά... εντομοκτόνα ζουν κατά κύριο λόγο σε παλιά, εγκαταλειμμένα κτίρια του πάρκου.

«Με βάση τα πρώτα στοιχεία, από τη συστηματική μελέτη που υλοποιούμε, προκύπτει ότι στην προστατευόμενη περιοχή ζουν όχι ένα (όπως γνωρίζαμε ως τώρα) αλλά 13 είδη νυχτερίδων» δηλώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η βιολόγος και υπεύθυνη παρακολούθησης της βιοποικιλότητας στον Φορέα, δρ Λυδία Αλβανού. Οπως εξηγεί, η συγκεκριμένη περιοχή δεν διαθέτει φυσικά σπήλαια, που είναι ο αγαπημένος βιότοπος των νυχτερίδων. Ετσι, τα ιπτάμενα θηλαστικά βρίσκουν καταφύγιο στα εγκαταλειμμένα κτίρια του πάρκου, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη διατήρησης των συγκεκριμένων κτιρίων, καθώς όλα τα είδη νυχτερίδας είναι προστατευόμενα.

Παράλληλα, η έρευνα του Φορέα Διαχείρισης αποκάλυψε κι άλλα στοιχεία για τη χλωρίδα και την πανίδα του πάρκου. Σύμφωνα με την κυρία Αλβανού, ταυτοποιήθηκαν 350 είδη και υποείδη φυτών και 25 είδη οικοτόπων, όπως οι καλαμιώνες, που προστατεύονται από την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία.

«Στα θηλαστικά, όπου ανήκουν και οι νυχτερίδες, ταυτοποιήθηκαν 40 είδη, στα αμφίβια εννέα, στα ερπετά 18 και στα ψάρια 17, αλλά απαιτείται περαιτέρω έρευνα» διευκρίνισε η επιστήμονας. Τέλος, επιστημονικά σημαντική θεωρείται και η ταυτοποίηση άλλων δύο ειδών λιβελούλας.

Keywords
Τυχαία Θέματα