Φιλέλληνες e-νομάδες!

ΡΕΠΟΡΤΑΖΦιλέλληνες e-νομάδες!Κυριακή, Μάρτιος 23, 2014 - 11:45

Ο 33χρονος Κόντρατ Αλεξόγια έζησε για έναν ολόκληρο μήνα σε «δεντρόσπιτο» στην Αμαλιάδα και γύρισε αρκετά ελληνικά νησιά, ανεβάζοντας λεπτομέρειες από την εμπειρία του στην ιστοσελίδα που είχε δημιουργήσει γι' αυτόν τον σκοπό.


Ο Αρμάντο, πάλι, που είναι κινηματογραφιστής, δεν χρειάστηκε να αφήσει τη δουλειά του. Αυτός και η σύντροφός του Μέλονι όργωσαν την Ελλάδα και τράβηξαν πλάνα που χρησιμοποίησαν σε φιλμ

και βίντεο που ετοίμασαν (και πούλησαν). Οσο για τον Κόντι ΜακΚίμπεν από την Καλιφόρνια, έχει ήδη αλωνίσει 25 χώρες, περνώντας και από τη δική μας, όπου ερωτεύτηκε τη Μύκονο και την Πάτμο, βγάζοντας άφθονα χρήματα από ιστοσελίδες που έφτιαξε με ταξιδιωτικές συμβουλές σε όσους ενδιαφέρονται να κάνουν το ίδιο. Και οι τέσσερις έχουν δύο κοινά σημεία: είναι ψηφιακοί νομάδες και έχουν λατρέψει την Ελλάδα, την οποία και «διαφημίζουν» με ζήλο.


Η νέα κατηγορία των επαγγελματιών, οι ψηφιακοί νομάδες, που δεν έχουν γραφείο (αλλά έχουν οπωσδήποτε ένα λάπτοπ) και εφαρμόζουν στην πράξη το «όπου γης και πατρίς», εμφανίστηκε λίγο πριν από την αλλαγή της δεκαετίας και αυξάνει ταχύτατα τα μέλη της. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για την πιο προηγμένη μορφή τηλε-εργασίας, αφού ο ψηφιακός νομάς, αντί να δουλεύει από το σπίτι του, δουλεύει από όπου τύχει να βρεθεί ταξιδεύοντας ανά τον πλανήτη και μάλιστα βγάζοντας συνήθως και χρήματα από τις περιπλανήσεις του αυτές. Στον χάρτη των ιδανικών προορισμών τους έχουν «μαρκάρει» με φωτεινό χρώμα την Ελλάδα, που υποδέχεται και κατακτά όλο και περισσότερους ψηφιακούς νομάδες. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, που το ειδικό περιοδικό «Digital Nomad» έκανε ολόκληρο αφιερωματικό τεύχος στη χώρα μας τον περασμένο Μάιο.


Χαρακτηριστικό δείγμα είναι ο Αμερικανός Μάικ Ελγκαν. Με τη σύζυγό του έζησαν για 10 μήνες τη ζωή των ψηφιακών νομάδων επιλέγοντας να γυρίσουν την Ελλάδα, το Μαρόκο, την Ισπανία, την Κένυα και την Τουρκία. Παράλληλα αρθρογραφούσε για την εμπειρία του σε περιοδικά και εφημερίδες. Στο τέλος τα περισσότερα δημοσιεύματα και φωτογραφίες ήταν για τη χώρα μας, ενώ την Ελλάδα προβάλλει και στις προσωπικές σελίδες του στα διαδικτυακά κοινωνικά δίκτυα.


«Πήγα και στα επτά Κανάρια νησιά, στο Μαρόκο, γύρισα την Τζαμάικα και τελικά ερωτεύτηκα τρελά την Ελλάδα» λέει σε συνέντευξή του ένας άλλος ψηφιακός νομάς, ο Ολλανδός Αντρέ Γκασέκλο, που βγάζει 1.000 ευρώ τον μήνα (χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα) μόνο από τα ηλεκτρονικά βιβλία που έχει ήδη εκδώσει περιγράφοντας τα ταξίδια του, με τίτλους όπως «Ακολούθησε τον ήλιο αγκαλιά με το λάπτοπ σου», ενώ παράλληλα διατηρεί τη δουλειά του ως σχεδιαστής ιστοσελίδων.


Ιδεώδεις προορισμοί για ψηφιακούς νομάδες


«Η Ελλάδα είναι από τους ιδανικούς προορισμούς για τους ψηφιακούς νομάδες» λέει ο Γκράχαμ Σνέλγκοουβ, που από υπάλληλος γραφείου στην Αγγλία έγινε ελεύθερος ανταποκριτής και συγγραφέας που βρίσκει δουλειές μέσω του ίντερνετ, ενώ παράλληλα ταξιδεύει στον κόσμο. Το ίδιο λένε και ο Ισραηλινός Κόμπι με τη σύζυγό του Γκάμπι, που με τα τρία παιδιά τους κάνουν οικογενειακώς την περιπετειώδη ζωή του στιλ «όπου γης και πατρίς» εδώ και περίπου τρία χρόνια.


Εκείνη είναι ψυχοθεραπεύτρια και έχει πελάτες μέσω Skype, ενώ διατηρεί και μια επιτυχημένη σχετική ιστοσελίδα, εκείνος παράτησε τη θέση του διευθυντή σε hi-tec εταιρία και ασχολείται με την εκπαίδευση σκύλων. «Η Κέρκυρα είναι μαγικό νησί και τα έχει όλα» γράφουν στο πολύ επιτυχημένο blog τους, στο οποίο παρέχουν ταξιδιωτικές συμβουλές. «Την προτείνουμε ανεπιφύλακτα για όσους ζουν με αυτόν τον τρόπο ζωής, όπως και πολλά άλλα μέρη στην Ελλάδα».

Keywords
Τυχαία Θέματα