Ο Δωρητής: Τζεφ Μπρίτζες και Μέριλ Στριπ γίνονται εξουσία σε έναν κόσμο δίχως μνήμες

Βρισκόμαστε σε έναν κόσμο όπου τα πάθη, η φτώχεια, η αδικία, η ανισότητα, ο έρωτας, η διασκέδαση έχουν εξαφανιστεί. Η κοινωνία που αποζητούν οι άνθρωποι του σήμερα είναι πλέον γεγονός στο μετά. Οι οικογενειακές αξίες είναι το καθεστώς, η λέξη επανάσταση δεν είναι καν στα λεξικά και ο κόσμος δεν έχει παρελθόν.

Τζεφ Μπρίτζες και Μέριλ Στριπ πρωταγωνιστούν σε ένα πόνημα του πρώτου, ο οποίος εδώ και αρκετά χρόνια επεξεργαζόταν το φουτουριστικό διήγημα της Λόις Λόουρι «The Giver».

Σε μια ουτοπική κοινωνία, όπου οι άνθρωποι ζουν προκαθορισμένα και με ιεραρχία

στη ζωή τους, όμως όπως λέει ο Μπρίτζες «το πως είναι στ΄αλήθεια τα πράγματα διαφέρει από το πως φαίνονται». Και αυτό θα το αντιληφθεί για τα καλά ο νεαρός Τζόνας (Μπρέντον Τουέιτς) που γεννήθηκε μέσα σε αυτόν τον ιδανικό κόσμο.

Ο Τζόνας είναι προορισμένος πριν καν γεννηθεί να αναλάβει τον ρόλο του ανθρώπου που θυμάται. Στην κοινωνία είναι μόνο ένας ο άνθρωπος που ξέρει τι υπήρχε πριν. Ο Δωρητής. Και καθώς φτάνει στο τέλος της ζωής του, ο κάθε Δωρητής φροντίζει να εκπαιδεύσει τον διάδοχο του.

Η γνώση και η μνήμη όμως είναι φορτία βαριά, ειδικά σε έναν κόσμο που είσαι ο μόνος που τα κατέχει. Και όταν ο Τζόνας αντιληφθεί ότι όλα όσα θεωρούσε δεδομένα ήταν απλώς, όχι απεικάσματα, αλλά ομίχλες, θα κληθεί να αναλάβει το έργο της ανατροπής.

Απέναντι του θα βρει τις δυνάμεις της εξουσίας που έχουν προγραμματίσει την κίνηση του κόσμου και δεν θα αφήσουν τίποτα να τους το διαταράξει. Η Μέριλ Στριπ είναι αυτή που οφείλει να διατηρήσει την αρμονία στην κοινότητα. «Κάθε φορά που οι άνθρωποι έχουν την ελευθερία της επιλογής, επιλέγουν λάθος».

Η ταινία του Φίλιπ Νόις που θυμίζει έντονα τον Θαυμαστό Καινούργιο Κόσμο σε πλοκή και εξέλιξη, είναι από τα πιο πολυαναμενόμενα πρότζεκτ της χρονιάς, με ένα φουτουριστικό περιεχόμενο που ίσως κάποτε να γίνει αληθινό.

«Στην ιστορία το παρελθόν παρουσιάζεται ως κάτι εν δυνάμει μολυσματικό. Ο παρών κόσμος έχει αποβάλει κάθε επιπλοκή. Ο Τζόνας ξεκινάει ένα ταξίδι στο χρόνο, καθώς ανακαλύπτει τα κομμάτια του παζλ που λείπουν από την επίσημη ιστορία. Και αρχίζει να ερευνά τι είναι αυτό που δημιούργησε την παρούσα κατάσταση. Κι αυτή είναι η ομορφιά της ιστορίας. Αυτό είναι που κάνει το βιβλίο τόσο δημοφιλές, είναι μια μελέτη πάνω σε τρόπους ζωής κι επιβίωσης» αναφέρει ο Φίλιπ Νόις.

Η ταινία αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Αύγουστο και εκτός από τους Μπρίτζες, Στριπ και Κέιτς, θα δούμε την Κέιτι Χολμς, την Τέιλορ Σουίφτ και τον Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ.

Keywords
Τυχαία Θέματα