Επεισόδια στην Ειδομένη μετά τον θάνατο μετανάστη

ΡΕΠΟΡΤΑΖΕπεισόδια στην Ειδομένη μετά τον θάνατο μετανάστηΠαρασκευή, Δεκέμβριος 4, 2015 - 17:06

Χιλιάδες εξαγριωμένοι μετανάστες επιτέθηκαν στις δυνάμεις των ΜΑΤ και σε αστυνομικούς των Σκοπίων στην Ειδομένη, μετά τον θάνατο ενός 22χρονου Μαροκινού από ηλεκτροπληξία. Οι μετανάστες έβαλαν το πτώμα του 22χρονου σε αυτοσχέδιο φορείο, το σκέπασαν με μαύρα πανιά και το περιέφεραν δίπλα στα συρματοπλέγματα, φωνάζοντας συνθήματα και πετώντας

πέτρες στους αστυνομικούς, οι οποίοι «απάντησαν» με χρήση χημικών.

Η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο, καθώς οι μετανάστες άρχισαν να καίνε κουβέρτες, ρούχα, σκουπίδια και ό,τι άλλο έβρισκαν μπροστά τους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αποπνικτική ατμόσφαιρα, ενώ δεκάδες αλλοδαποί «γαντζώθηκαν» στα συρματοπλέγματα, εμποδίζοντας τη διέλευση των προσφύγων από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, που επιτρέπεται να περάσουν στα Σκόπια.

Frontex στα σύνορα

Στο μεταξύ, η Frontex ανακοίνωσε ότι θα «σφραγίσει» τα χερσαία, βόρεια σύνορα της Ελλάδας», αναπτύσσοντας δύναμη 600 ανδρών, ενώ θα γίνεται από κοινού με τις ελληνικές αρχές, καταγραφή των μεταναστών.

Στην Ειδομένη βρίσκονται περίπου 6.000 άτομα (3.000 πρόσφυγες και άλλοι τόσοι μετανάστες), ενώ τα τρένα και τα λεωφορεία που φτάνουν στην περιοχή, προκειμένου να παραλάβουν και να μεταφέρουν όσους το επιθυμούν πίσω στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη, αναχωρούν άδεια από την περιοχή. «Στην Ειδομένη θα δοθεί λύση, που δεν θα είναι μια βόλτα παιδιών του κολεγίου στο δάσος. Θα είναι μια δύσκολη λύση, αφού κανείς δεν θέλει να ασκείται βία» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, αφήνοντας ανοιχτό «παράθυρο» για δυναμική παρέμβαση στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, λόγω του αποκλεισμού της σιδηροδρομικής γραμμής από τους μετανάστες, έχουν μπλοκαριστεί στη Γευγελή 17 τρένα, με 500-600 βαγόνια, γεμάτα τρόφιμα, πετρέλαιο, χημικά και χριστουγεννιάτικα είδη. «Είναι προϊόντα από Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία και Τσεχία, που περιμένουν να γεμίσουν τα ράφια καταστημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εν όψει της εορταστικής περιόδου» ανέφεραν οι εκπρόσωποι δύο μεταφορικών εταιριών Αναστάσιος Σαχπελίδης και Δημήτρης Ιορδανίδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα