Εντονη οσμή εκλογών

ΠΟΛΙΤΙΚΗΕντονη οσμή εκλογώνΤρίτη, Σεπτέμβριος 16, 2014 - 15:30

Πρόωρες κάλπες αιωρούνται πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου. Οσο και αν η κυβέρνηση επιχειρεί να ξορκίσει αυτή την εξέλιξη, το μείγμα που δημιουργείται γύρω της (και εντός των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων που τη στηρίζουν) είναι πλέον εκρηκτικό. Ο ίλιγγος των εκλογών κυριάρχησε στη χθεσινή δίωρη σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

Ευάγγελο Βενιζέλο, αφού τα αγκάθια που έχουν φυτρώσει «ματώνουν» την όποια προσπάθεια γίνεται προκειμένου να αλλάξει η ατζέντα.

Να βρεθεί τρόπος

Αυτός είναι και ο λόγος που στη χθεσινή συνάντηση εκλήθη και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, που διαπίστωσε ιδίους όμμασι και αυτός τη μονοδιάστατη λογική της τρόικας, τόσο στο Παρίσι όσο και στο άτυπο Eurogroup.

Η εντολή που δόθηκε στο οικονομικό επιτελείο ήταν μία: να βρει τρόπο ώστε να ανακοινωθούν άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα στο πλαίσιο των εξαγγελιών που έκανε ο κ. Σαμαράς στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, διότι σε διαφορετική περίπτωση αυτή η κυβέρνηση δεν πάει... πουθενά. Ο απελπισμένος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό μίλησε για «κούραση του ελληνικού λαού μετά από πέντε συνεχή χρόνια προσπαθειών και θυσιών», ζητώντας παράλληλα καλύτερο κυβερνητικό συντονισμό για «άμεσα, χειροπιαστά, θετικά αποτελέσματα, για να αλλάξει το κλίμα».

Μπορεί το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας να είναι αυτό που εμφανίζεται ως το μεγαλύτερο εμπόδιο, η ουσία όμως είναι ότι το θέμα της κυβέρνησης ήταν και είναι η «άλλη» πολιτική. Κάτι που το Βερολίνο όχι μόνο δεν το συζητεί, αλλά πιέζει συνεχώς για υλοποίηση έως και της τελευταίας παραγράφου του Μνημονίου. Αντί να δεχτεί χαλάρωση της λιτότητας, παριστάνει ότι δεν ακούει και όχι μόνο δεν ξεσφίγγει το σκοινί γύρω από τον λαιμό της κυβέρνησης (και της κοινωνίας φυσικά), αλλά το «παρατραβάει» ζητώντας από ομαδικές απολύσεις έως την παράταση της έκτακτης εισφοράς. Την ίδια ώρα μάλιστα που κοινωνικές ομάδες που έχουν δικαιωθεί δικαστικά, όπως στρατιωτικοί, δικαστικοί, αλλά και η χιονοστιβάδα των ληξιπρόθεσμων πιέζουν για άμεσες λύσεις.

Ακόμη και οι σκέψεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου δείχνουν το κλίμα που υπάρχει αυτήν την ώρα σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, που γνωρίζουν ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτος (αρκετά πιθανό), θα πάρει το μπόνους των 50 εδρών οι δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες της συγκυβέρνησης θα εξαϋλωθούν αριθμητικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα