Εμβόλιο - ασπίδα κατά του AIDS

16:10 9/7/2018 - Πηγή: Espresso
ΥΓΕΙΑΕμβόλιο - ασπίδα κατά του AIDSΔευτέρα, Ιούλιος 9, 2018 - 16:08

❱❱ Προφυλάσσει από την ασθένεια, παρέχοντας προστασία έναντι των μεταλλάξεων του ιού

Eνα νέο εμβόλιο κατά του AIDS, που δοκιμάστηκε αρχικά σε 393 ανθρώπους με εντυπωσιακά αποτελέσματα (χτύπησε κατά 99% τα στελέχη του HIV που «δοκιμάστηκαν»), κάνει τους επιστήμονες να αισιοδοξούν ότι θα τους δώσει μεγάλο πλεονέκτημα στην 31χρονη μέχρι σήμερα μάχη τους με την ασθένεια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

εκτιμά ότι περίπου 37.000.000 άνθρωποι ανά τον κόσμο ζουν με τον ιό HIV, ενώ πέρυσι 1.800.000 άνθρωποι προσβλήθηκαν από ΑIDS και πάνω από 1.000.000 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους.

Τα αποτελέσματα των τελευταίων πειραμάτων, σύμφωνα με μελέτη του «Lancet», έδειξαν ότι το νέο εμβόλιο, που δεν έχει στόχο τη θεραπεία αλλά την προφύλαξη από τη μετάδοση της ασθένειας, λειτουργεί ως ασπίδα στις μεταλλάξεις του HIV και θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου.

Το νέο εμβόλιο βασίζεται στην αποκαλούμενη ψηφιδωτή τεχνολογία (mosaic technology), η οποία συνδυάζει πρωτεΐνες ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος από τέσσερα διαφορετικά στελέχη του HIV, που αντιπροσωπεύουν διαφορετικούς τύπους του ιού από όλο τον κόσμο.

Σε αυτό το εμβόλιο «μωσαϊκό», όπως αποκαλείται από τους επιστήμονες, βασίζεται η ανάπτυξη μιας θεραπείας που αποτελείται από ένα παζλ ιών HIV, και που θα μπορούσε να προσφέρει πολύ καλύτερη προστασία στον ανθρώπινο οργανισμό.

Σε μια ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη οι επιστήμονες εξέτασαν διάφορους συνδυασμούς του εμβολίου «μωσαϊκού» σε άτομα ηλικίας από 18 έως 50 ετών που δεν είχαν HIV και ήταν υγιή. Οι συμμετέχοντες στο πείραμα ήταν από τις ΗΠΑ, τη Ρουάντα, την Ουγκάντα, τη Νότια Αφρική και την Ταϊλάνδη, και έλαβαν τέσσερις εμβολιασμούς στη διάρκεια 48 εβδομάδων.

Ολοι οι συνδυασμοί εμβολίων έδειξαν να επιβεβαιώνουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά του HIV. «Τα αποτελέσματα αυτά αποτελούν σημαντικό ορόσημο» δήλωσε ο Νταν Μπαρούχ, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και επικεφαλής της μελέτης, που εξέφρασε επιφυλάξεις εάν το εμβόλιο αυτό θα αρκούσε για να καταπολεμήσει τον ιό και να αποτρέψει τη μόλυνση.

Οι ερευνητές πάντως θα δοκιμάσουν στη συνέχεια τη θεραπεία σε 2.600 γυναίκες στη Νότια Αφρική, ώστε να ανάψει πράσινο φως σε αυτό το στάδιο των αποκαλούμενων δοκιμών αποτελεσματικότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα