«Είμαι απολύτως εντάξει»

ΡΕΠΟΡΤΑΖΟλο το υπόμνημα της δημοσιογράφου στον εισαγγελέα«Είμαι απολύτως εντάξει»Πέμπτη, Φεβρουάριος 18, 2016 - 12:48

Τι αναφέρει η anchorwoman Ελλη Στάη στην εξώδικη δήλωση διαμαρτυρίας που απέστειλε στην «Espresso» με αφορμή το χθεσινό, αποκαλύπτικό, πρωτοσέλιδο δημοσίευμα

Εξώδικη δήλωση διαμαρτυρίας απέστειλε στην «Espresso» η δημοσιογράφος Ελλη Στάη για το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα

της 17ης Φεβρουαρίου 2016 με τίτλο «Η Ελλη στη λίστα της UBS!».

Η δημοσιογράφος και επί χρόνια παρουσιάστρια ειδήσεων στην επισυναπτόμενη στο εξώδικο δήλωσή της επισημαίνει, μεταξύ άλλων: «Σε σχέση με συκοφαντικά δημοσιεύματα, στημένα πάνω σε ψεύδη και με στόχο την πρόκληση εντυπώσεων σε βάρος της τιμής και της υπόληψής μου, δηλώνω τα ακόλουθα για την αποκατάσταση της αλήθειας, για να ξεσκεπαστούν οι αθλιότητες των συκοφαντών και όσων τις αναπαράγουν».

Η κυρία Στάη τονίζει ότι οι καταθέσεις της «και γενικά όλη η περιουσιακή μου κατάσταση είναι νόμιμες, διαφανείς και πλήρως φορολογημένες. Στις ετήσιες φορολογικές δηλώσεις μου, όπως και σε εκείνες του "πόθεν έσχες" δηλώνω στο Ελληνικό Δημόσιο τα εισοδήματά μου, τις πηγές από όπου προέρχονται, τις τραπεζικές μου καταθέσεις και όλα γενικώς τα περιουσιακά μου στοιχεία. Συκοφαντία λοιπόν πρώτη τα περί φοροδιαφυγής». Να σημειωθεί ότι σε κανένα σημείο του δημοσιεύματος της «Espresso» δεν αναφέρεται ότι η κυρία Στάη διέπραξε το αδίκημα της φοροδιαφυγής ή οποιοδήποτε άλλο ποινικό αδίκημα. Αντιθέτως, τονίζεται ξεκάθαρα ότι, όπως ισχύει για όλους τους καταθέτες στην τράπεζα UBS, «η κλήση τους από τους οικονομικούς εισαγγελείς φυσικά δεν σημαίνει αυτόματα και τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων, καθώς αυτό είναι κάτι που διερευνάται από τους οικονομικούς εισαγγελείς και ακόμα η προκαταρκτική εξέταση βρίσκεται σε αρχικό στάδιο».

Πάντως, η παρουσιάστρια επιβεβαίωσε ότι κλήθηκε από τους οικονομικούς εισαγγελείς, αλλά και έδωσε στη δημοσιότητα το πεντασέλιδο υπόμνημά της. «Η Πολιτεία γνωρίζει από τις δικές μου πλήρεις και ολοκληρωμένες δηλώσεις την αλήθεια, ότι είμαι απολύτως νόμιμη. Ολα ήταν γνωστά και στη διάθεση των ελεγκτικών μηχανισμών της Πολιτείας. Συκοφαντία δεύτερη λοιπόν ότι "βρήκε" για εμένα στοιχεία από τη "λίστα Μπόργιανς"». Σημειώνεται ότι η κυρία Στάη, στο υπόμνημα που παράδωσε στους οικονομικούς εισαγγελείς, δεν αρνείται την ύπαρξη λογαριασμού, με συνδικαιούχο τον γιο της, στην ελβετική τράπεζα, ωστόσο επισημαίνει ότι «οι καταθέσεις της στην αλλοδαπή είναι απολύτως νόμιμες και διαφανείς» και «προέρχονται από γνωστές και δηλωμένες πηγές εισοδημάτων».

«Κανιβαλισμός»

Επιπλέον, η δημοσιογράφος κάνει λόγο για «κανιβαλισμό» που επικρατεί στον δημόσιο χώρο, προσθέτοντας: «Δεν θα επιτρέψω επ' ουδενί τη σπίλωση του ονόματός μου ούτε τη χρησιμοποίησή του σε άθλια παιχνίδια εντυπώσεων. Θα υπερασπιστώ άφοβα και μέχρι τέλους στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια τα αυτονόητα έννομα αγαθά μου και όλοι όσοι δημιουργούν και αναπαράγουν τη συκοφαντία θα πληρώσουν. Δίνω στη δημοσιότητα το υπόμνημα που κατέθεσα ήδη, γνωρίζοντας ότι γίνομαι στόχος εγώ και τα οικεία μου πρόσωπα εγκληματιών και τρομοκρατών και ας έχουν την ευθύνη εκείνοι οι οποίοι όφειλαν να με προστατέψουν και δεν το έπραξαν».

«Συκοφαντία ότι ζήτησα προθεσμία»

«Εμφανίστηκα στους οικονομικούς εισαγγελείς, σεβόμενη τη λειτουργία τους, και παρέδωσα άμεσα αναλυτικό υπόμνημα και όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν πλήρως την αλήθεια, όπως άλλωστε τη γνώριζε ήδη το Ελληνικό Δημόσιο από το παρελθόν. Συκοφαντία, λοιπόν, τρίτη, ότι τάχα ζήτησα προθεσμία» αναφέρει η Ελλη Στάη στη δήλωσή της σχετικά με το δημοσίευμα της «Espresso». Ορθώς η δημοσιογράφος τονίζει ότι στο δημοσίευμα δεν αναφέρεται η κατάθεση υπομνήματος εκ μέρους της στους οικονομικούς εισαγγελείς, με το οποίο ζητά η υπόθεσή της να τεθεί στο αρχείο, και η προσκόμιση σχετικών εγγράφων εκ μέρους της. Αντίθετα, αναφέρεται ότι ζήτησε και έλαβε προθεσμία.

Ολο το υπόμνημα της δημοσιογράφου στον εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος

Τι υποστηρίζει η Ελλη Στάη για τα εμβάσματα 2.514.987 ευρώ στην τράπεζα UBS της Ελβετίας, για τις καταθέσεις ύψους 3.649.240 ευρώ και τις πωλήσεις ακινήτων σε Κηφισιά, Μύκονο

Ολο το υπόμνημα της Ελλης Στάη προς τους οικονομικούς εισαγγελείς που δημοσιοποίησε η ίδια μέσω της ιστοσελίδας της:
«Ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών (Οικονομικού Εγκλήματος)

Υπόμνημα εξηγήσεων

Ελλης Στάη του Μάρκου, δημοσιογράφου, κατοίκου Αθηνών

Κύριε Εισαγγελέα, σχετικά με την υπ' αριθμ. 46/2016 κλήση σας κατ' αρ. 31, παρ. 2 ΚΠΔ, επεξηγώ τα παρακάτω:

α. Οι καταθέσεις μου στην Αλλοδαπή είναι απολύτως νόμιμες και διαφανείς, προέρχονται από γνωστές και δηλωμένες πηγές εισοδημάτων μου, αναγράφονται στις αντίστοιχες φορολογικές μου δηλώσεις, όπως και σ' εκείνες περί «πόθεν έσχες» και έχουν υποβληθεί σε νόμιμη φορολόγηση. Οι άνω καταθέσεις μου σχηματίσθηκαν από μεταφορές χρηματικών ποσών, απ' το έτος 2011 μέχρι και το έτος 2014, δίχως καμιά προσπάθεια αποκρύψεώς τους, αφού μεταφέρθηκαν μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος και έχουν κατατεθεί επωνύμως. Επισημαίνω πως τα παραπάνω είναι πλήρως γνωστά στο Ελληνικό Δημόσιο, απ' τις δικές μου δηλώσεις προς αυτό, στους χρόνους που όφειλα να το πράξω, κατά Νόμο.

β. Πλέον, συγκεκριμένα μαζί με τον γιο μου Μάρκο Κατσίμη (το όνομά του το έθεσα εξ ιδιαίτερου ηθικού καθήκοντος) είμαστε συνδικαιούχοι τραπεζικού χαρτοφυλακίου (πορτφόλιο) στην UBS Ελβετίας, με αριθμό (σ.σ.: αναφέρεται αριθμός), του οποίου η αξία (με ημερομηνία 16.11.2015) ανερχόταν σε ευρώ 2.366.561 (σχετ. 1). Το πορτφόλιο αυτό σχηματίστηκε με αποστολές των κάτωθι εμβασμάτων, που ενέβασα από λογαριασμούς που διατηρώ με τον γιο μου στην Ελλάδα, ως ακολούθως:
1. Στις 3.6.2011 απέστειλα από τον λογαριασμό μου (σ.σ.: αναφέρεται ο αριθμός λογαριασμού), τον οποίο τηρώ στην Εθνική Τράπεζα, ποσό ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ [συνημμένα επισυνάπτω το σχετικό παραστατικό της Εθνικής Τράπεζας (σχετ. 2)].

2. Στις 10.5.2012 απέστειλα από τον άνω λογαριασμό μου στην Εθνική Τράπεζα το ποσό των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ [συνημμένα επισυνάπτω το σχετικό παραστατικό της Εθνικής Τράπεζας (σχετ. 3)].

3. Στις 8.4.2013 απέστειλα από τον ίδιο λογαριασμό μου στην Εθνική Τράπεζα το ποσό των πεντακοσίων χιλιάδων (500.000) ευρώ [συνημμένα επισυνάπτω το σχετικό παραστατικό της Εθνικής Τράπεζας (σχετ. 4)].

4. Στις 8.4.2013 απέστειλα από τον λογαριασμό μου (σ.σ.: αναφέρεται ο αριθμός λογαριασμού), τον οποίο τηρώ στην Εθνική Τράπεζα, το ποσό των διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) δολαρίων (δηλαδή 195.416 ευρώ) [συνημμένα επισυνάπτω το σχετικό παραστατικό της Εθνικής Τράπεζας (σχετ. 5)].

5. Στις 8.4.2013 απέστειλα από τον λογαριασμό μου (σ.σ.: αναφέρεται ο αριθμός λογαριασμού), τον οποίο τηρώ στην τράπεζα EUROBANK, το ποσό των οκτακοσίων έξι χιλιάδων (806.000) δολαρίων (δηλαδή 619.571 ευρώ) [συνημμένα επισυνάπτω το σχετικό παραστατικό της Τράπεζας EUROBANK (σχετ. 6)].

Ητοι συνολικά ενέβασα (1.000.000 + 200.000 + 500.000 + 195.416 + 619.571 = 2.514.987) ευρώ, όσα είναι και η συνολική αξία του ανωτέρω χαρτοφυλακίου μου στην τράπεζα UBS.

Κατόπιν τούτων είναι φανερό ότι οι καταθέσεις μου στην τράπεζα UBS σχηματίστηκαν αποκλειστικά από χρήματα τα οποία στάλθηκαν νόμιμα από Ελληνικές Τράπεζες, μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος.

γ. Το σύνολο της αξίας τόσο των ανωτέρω καταθέσεων όσο και των συνολικών τραπεζικών μου καταθέσεων δικαιολογούνται πλήρως από το σύνολο των εισοδημάτων μου, όπως αυτά έχουν παρουσιαστεί στις φορολογικές μου δηλώσεις και έχουν νομίμως φορολογηθεί. Προς αποφυγή κάθε αμφιβολίας προσκομίζω το σύνολο των φορολογικών μου δηλώσεων από το οικονομικό έτος 2003 (δηλαδή χρήση 2002) μέχρι και το φορολογικό έτος 2014 (δηλαδή 31.12.2014), (σχετ. 7 έως 19) και τα αντίστοιχα εκκαθαριστικά (σχετ. 20α-20κ).

Προς διευκόλυνση της έρευνας, προσκομίζω κατάσταση προσδιορισμού υπολοίπου κεφαλαίου, δηλαδή την πλήρη εικόνα εισοδημάτων απ' την εργασία μου κι απ' τις πωλήσεις δύο (2) ακινήτων μου, απ' την οποία προκύπτει ότι δικαιολογείται απολύτως το σύνολο των τραπεζικών μου καταθέσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αλλοδαπή (σχετ. 21). Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι το διαθέσιμο υπόλοιπο των ανωτέρω ετών, αφαιρουμένων των πραγματικών και τεκμαρτών δαπανών μου, είναι 3.914.135,59 ευρώ και το σύνολο των τραπεζικών καταθέσεων (και τραπεζικών προϊόντων) είναι 3.649.240,95 ευρώ (στο οποίο ποσό περιλαμβάνονται και 500.000 ευρώ ως μερίδιο του γιου μου Μάρκου Κατσίμη από πώληση οικογενειακού ακινήτου μας στην Κηφισιά, ίδετε πωλητήριο συμβόλαιο σχετ. 22).

Αλλά και οι ταμειακές ροές των χρημάτων που εμβάσθηκαν στην τράπεζα UBS είναι απολύτως ξεκάθαρες και τούτο άμεσα καταδεικνύεται απ' τα κατωτέρω:

γl) Το ποσό του 1.000.000 ευρώ, που εμβάσθηκε από την Εθνική Τράπεζα, αποτελεί το τίμημα από πώληση ακινήτου στην Κηφισιά, που ανήκε 50% σε εμένα και 50% στον γιο μου, όπως προκύπτει από τη συμβολαιογραφική πράξη (...) της συμβολαιογράφου Αθηνών Δέσποινας Πατεράκη (σχετ. 22).

Το τίμημα, όπως αναφέρεται στο συμβόλαιο, ανερχόταν σε 1.000.000 ευρώ, το οποίο πληρώθηκε με τέσσερις (4) επιταγές, ποσού εκάστης 250.000 €, το προϊόν των οποίων κατατέθηκε στον ανωτέρω λογαριασμό μου της Εθνικής Τράπεζας (σχετ. 23, 23α-23δ) και από εκεί εμβάσθηκε στην τράπεζα UBS κατά τα προεκτεθέντα.

γ2) Οι επόμενες τρεις καταβολές (200.000 ευρώ, 500.000 ευρώ και 250.000 δολαρίων), δηλαδή συνολικού ποσού 895.416 ευρώ, που εμβάσθηκαν από την Εθνική Τράπεζα, απορρέουν απ' την έντοκη αποζημίωση, την οποία εισέπραξα από τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤΕΝΝΑ, δυνάμει της υπ' αριθμ. 1712/2008 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία κατέστη αμετάκλητη. Προσκομίζω την επιταγή (...) της Εθνικής Τράπεζας, ποσού 895.587,05 ευρώ, την οποία μου παρέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤΕΝΝΑ (σχετ. 24). Την επιταγή αυτή κατέθεσα στον ανωτέρω λογαριασμό μου στην Εθνική Τράπεζα (σχετ. 25) και στη συνέχεια (αφού ένα ποσό εκ του συνόλου μετατράπηκε σε δολάρια, 250.000 USD) εμβάσθηκε στην τράπεζα UBS κατά τα ανωτέρω.

Η τελευταία καταβολή αποτελεί προϊόν αποταμιεύσεών μου, τις οποίες διατηρούσα στην Τράπεζα EFG EUROBANK (ίδετε ανωτέρω παρ. β5).

Επί των ανωτέρω προσκομίζω τις πιστώσεις (credit adνice) του λογαριασμού στη UBS, με τα ανωτέρω ποσά από τους λογαριασμούς που διατηρώ στις ανωτέρω Ελληνικές Τράπεζες (σχετ. 26).

δ. Τέλος, για την πληρότητα του υπομνήματός μου, αλλά και της έρευνάς σας, δηλώνω πως πέραν του άνω χαρτοφυλακίου, διατηρώ στην Αλλοδαπή και κατάθεση 991.858,10 ευρώ στην Τράπεζα EFG ΒΑΝΚ Λουξεμβούργου, με ημερομηνία 31-12-2014, που εμβάσθηκαν απ' τις Τράπεζες Πειραιώς και Εθνικής, ως προϊόν πωλήσεως ακινήτου μου στη Μύκονο, αξίας 800.000 ευρώ, και αποταμιεύσεών μου (σχετ. 27 και 28 υπ' αριθμ. ... πωλητήριο συμβόλαιο). Το σύνολο του ανωτέρω ποσού είναι δηλωμένο και φορολογημένο νομίμως (ίδετε ως ανωτέρω τις σχετικές δηλώσεις μου).

Πάντα τα ανωτέρω περιλαμβάνω, ως έχω καθήκον, και στις ετήσιες δηλώσεις μου περί «πόθεν έσχες» (ίδετε σχετ. 29, 30, 31, 32).

Κατόπιν τούτων ζητώ για λόγους ορθής απονομής της δικαιοσύνης, η υπόθεση που με αφορά να τεθεί στο Αρχείο, καθόσον όλες οι σχετικές πράξεις μου είναι απολύτως νόμιμες και διαφανείς.

Πληρεξούσιο κι αντίκλητό μου ορίζω τον δικηγόρο Αθηνών Διονύση Γκούσκο, κάτοικο (...), τηλ. (...). Προσκομίζω και επικαλούμαι άπαντα τα αναφερόμενα στο παρόν μου σχετικά έγγραφα συνολικά τριάντα δύο».

Αθήνα, 16.2.2016

Η «Espresso» ΛΕΕΙ!

Με έκπληξη διαβάσαμε στο εξώδικο που λάβαμε από την Ελλη Στάη να χαρακτηρίζει «συκοφαντικό» το χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso» με τον τίτλο «Η Ελλη στη λίστα της UBS».

Είναι απορίας άξιο πώς μια τόσο έμπειρη δημοσιογράφος, όπως η κυρία Στάη, εξέλαβε όσα αναφέρονται στο συγκεκριμένο δημοσίευμα «στημένα πάνω σε ψεύδη και με στόχο την πρόκληση εντυπώσεων σε βάρος της τιμής και της υπόληψής της», εκτός και εάν δεν το διάβασε... Και αυτό διότι στο ρεπορτάζ της «Espresso» αναφερόταν ότι η επιτυχημένη anchorwoman κλήθηκε (όπως και η ίδια επιβεβαιώνει ότι έγινε) από τους οικονομικούς εισαγγελείς να δικαιολογήσει την προέλευση των χρημάτων της, «επειδή, σύμφωνα με αξιόπιστες δημοσιογραφικές πηγές, εντοπίστηκε κατάθεση ύψους 2.500.000 ευρώ, στην οποία εμφανίζεται το όνομά της, στην ελβετική τράπεζα UBS, που περιλαμβάνεται στη "λίστα Μπόργιανς"».

Τελικά, όπως η ίδια μας πληροφόρησε με το υπόμνημα που κατέθεσε στους οικονομικούς εισαγγελείς και έδωσε στη δημοσιότητα, το σύνολο των τραπεζικών καταθέσεων (και τραπεζικών προϊόντων της) εντός και εκτός Ελλάδος ξεπερνά τα 3.500.000 ευρώ (3.649.240,95 ευρώ για την ακρίβεια). Την ευχαριστούμε για την αναλυτική ενημέρωση!

Στο ρεπορτάζ επίσης αναφερόταν ξεκάθαρα ότι σε αυτό το στάδιο της έρευνας για τις λίστες των καταθετών στην Ελβετία, η κλήση τους από τους οικονομικούς εισαγγελείς για εξηγήσεις «φυσικά δεν σημαίνει αυτόματα και τη διάπραξη των ποινικών αδικημάτων της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος...». Οσον αφορά το εάν «ζήτησε και έλαβε προθεσμία» (για να καταθέσει το υπόμνημά της), αυτό διέρρεε προχθές από δικαστικούς κύκλους.

Keywords
Τυχαία Θέματα