Δικαίωση για απλήρωτους ηθοποιούς!

15:48 6/8/2016 - Πηγή: Espresso
COVER STORYΠάνω από 200.000 € οι οφειλές σε συντελεστές γνωστων σειρώνΔικαίωση για απλήρωτους ηθοποιούς!Σάββατο, Αύγουστος 6, 2016 - 15:30

Θυμίζει... στούντιο πλέον η Ευελπίδων, με τους δεκάδες ηθοποιούς που συνωστίζονται στις αίθουσες του Πρωτοδικείου και του Ειρηνοδικείου Αθήνας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα ετών! Ούτε ένας ούτε δύο, αλλά 25 γνωστοί ηθοποιοί «πέτυχαν» δικαστική απόφαση που απαγορεύει οποιαδήποτε μεταβολή της περιουσίας της εταιρίας παραγωγής Ανωση Α.Ε., εξασφαλίζοντας και προσωρινή διαταγή για συντηρητική κατάσχεση!

Από

τη
Σοφία Σπίγγου

Τη νέα καθημερινότητα των δημοφιλέστερων πρωταγωνιστών της ελληνικής τηλεόρασης, μεταξύ των οποίων ο Αλέξανδρος Σταύρου, ο Κλέων Γρηγοριάδης, η Νίκη Παλληκαράκη, η Αννα Μιχαήλου, ο Μάξιμος Μουμούρης, αλλά και η σκηνοθέτιδα Ρέινα Εσκενάζυ, συνθέτουν οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων, οι προσωρινές διαταγές και οι αγωγές, καθώς σε πολλές περιπτώσεις παραμένουν απλήρωτοι για περισσότερα από τρία χρόνια. Οι δημοφιλείς σειρές «Κλεμμένα όνειρα» και «Δικαίωση» είναι ορισμένες από τις δουλειές που «φέσωσαν» τους πρωταγωνιστές τους, με την εταιρία παραγωγής να οφείλει στους 25 συντελεστές συνολικά περισσότερα από 200.000 ευρώ! Μια σημαντική μάχη κέρδισαν πριν από λίγες ημέρες 12 ηθοποιοί των τηλεοπτικών επιτυχιών «Κλεμμένα όνειρα» και «Δικαίωση». Η συνήγορός τους Ελλη Ρούσσου κατάφερε να αποσπάσει προσωρινή διαταγή με την οποία διατάσσεται η συντηρητική κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας της εταιρίας παραγωγής Ανωση Α.Ε.

Ασφαλιστικά μέτρα

Στις 27 Ιουλίου, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με την υπ’ αρ. 3619/2016 απόφασή του, έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των ηθοποιών Αλέξανδρου Σταύρου, Ζώγιας Σεβαστιανού, Κατερίνας Γερονικολού, Νίκου Πουρσανίδη, Σπύρου Σαραφιανού, Νίκης Παλληκαράκη, Αννας Μιχαήλου, Κλέωνα Γρηγοριάδη, Περικλή Κασσανδρινού, Ευαγγελίας Συριοπούλου, Δημήτρη Μαύρου και Τζένης Διαγούπη. Εξι μήνες νωρίτερα είχαν πετύχει τη χορήγηση προσωρινής διαταγής, με την οποία είχε απαγορευθεί η μεταβολή της νομικής και πραγματικής κατάστασης κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας της ίδιας εταιρίας.

Μάλιστα, η συνήγορός τους έχει ήδη προχωρήσει στη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών και άλλων περιουσιακών στοιχείων της Ανωσης, αλλά και στην κατάθεση αγωγών για την επιδίκαση των χρημάτων στους ηθοποιούς. Αυτή τη φορά, τα δικόγραφα περιλαμβάνουν ακόμη 12 συντελεστές των δύο δημοφιλών σειρών του «μεγάλου» καναλιού, μεταξύ των οποίων η Μαρία Γεωργιάδου, ο Μάξιμος Μουμούρης, η παρουσιάστρια-ηθοποιός Ελενα Ασημακοπούλου, η Νικολέττα Βλαβιανού, η Ιζαμπέλα Κογεβίνα και η σκηνοθέτιδα Ρέινα Εσκενάζυ.

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στον χώρο των ηθοποιών, στους οποίους οφείλονται περισσότερα από 550.000 ευρώ για δικαιώματα από τις επαναλήψεις που παίζονται διαρκώς, κατέδειξε και ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Διαχείρισης Δικαιωμάτων των Ηθοποιών «Διόνυσος» Ρήγας Αξελός.

«Το Mega αποδεικνύεται ότι ζούσε και υπήρχε με τα λεφτά των τραπεζών, τα οποία συνεχώς αυξάνονταν. Τώρα, με τις άδειες και τις τραπεζικές εγγυήσεις, εμφανίστηκε το πρόβλημα. Το ερώτημα είναι αν μπορούν να βγάζουν χρήματα τα κανάλια χωρίς να βάζουν χρήματα οι ιδιοκτήτες. Το Mega οφείλει στον “Διόνυσο” μέχρι το τέλος του 2015 περίπου 550.000 ευρώ. Αυτά είναι τα δικαιώματα των ηθοποιών. Παίζοντας, δε, το 2016 πρόγραμμα-κονσέρβα, εξαιτίας των στάσεων εργασίας και της όλης κατάστασης, το χρέος έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Εχουμε ήδη κινηθεί νομικά για τη διασφάλιση των χρημάτων των ηθοποιών».

«Αδύνατη η οικονομική ανάκαμψη» της εταιρίας παραγωγής του Mega

Το δικαστήριο θεωρεί αδύνατη την οικονομική ανάκαμψη της εταιρίας Ανωση Α.Ε., σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη σχετική απόφαση! Μάλιστα, οι δικαστές επισημαίνουν την εμπλοκή στην εταιρία των μετόχων του Mega, που είναι και ο μεγαλύτερος οφειλέτης της, και αδυνατούν να χαρακτηρίσουν το πρόβλημα «προσωρινή έλλειψη ρευστότητας». Ειδικότερα, στην απόφαση αναφέρεται:

«Πιθανολογείται ότι συντρέχει επείγουσα περίπτωση να περισωθεί υπέρ των αιτούντων η όποια κινητή ή ακίνητη περιουσία της καθ' ης με το ασφαλιστικό μέτρο της συντηρητικής κατάσχεσης, αφού συγκεκριμένα προέκυψε ότι η καθ' ης δεν έχει καμία προοπτική ανάκαμψης από τη σοβαρή οικονομική δυσχέρεια την οποία υφίσταται και η οποία δεν δύναται να χαρακτηριστεί ως προσωρινή έλλειψη ρευστότητας, όπως ισχυρίζεται. Αντίθετα, προέκυψε ότι ο βασικός πελάτης της καθ' ης, δηλαδή το ιδιωτικό κανάλι Mega Channel, λόγω των δικών του οικονομικών προβλημάτων έχει σταματήσει να χρηματοδοτεί την παραγωγή τηλεοπτικών σειρών ή άλλων τηλεοπτικών προϊόντων, με συνέπεια την ολοσχερή έλλειψη του αντικειμένου εργασίας και δραστηριοποίησης της καθ' ης. Οι μέχρι σήμερα απαιτήσεις της τελευταίας έναντι του τηλεοπτικού σταθμού Mega Channel, οι οποίες ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ, έχουν στην πραγματικότητα καταστεί ανείσπρακτες, δεδομένου ότι, όπως προέκυψε από την αποδεικτική διαδικασία, η πλειοψηφική μετοχική σύνθεση των εταιριών της καθ' ης η υπό κρίση αίτηση και της εταιρίας του ως άνω τηλεοπτικού καναλιού ταυτίζεται».

Στο επιχείρημα του δικηγόρου της εταιρίας παραγωγής, που υποστήριξε ότι «δεν πρέπει να δεσμευθούν οι λογαριασμοί της Ανωση Α.Ε. για να πληρώνονται οι υπάλληλοι της εταιρίας» (την ώρα που παραμένει απλήρωτο το βασικό προϊόν της, που δεν είναι άλλο από τους ηθοποιούς), το δικαστήριο έκρινε ότι είναι το μόνο αξιόλογο περιουσιακό στοιχείο της εταιρίας για την εξασφάλιση των δεδουλευμένων των ηθοποιών.

Δέσμευση

«Τα όσα περί δυσαναλογίας του αιτούμενου μέτρου της συντηρητικής κατασχέσεως επικαλείται η καθ' ης, ειδικότερα ως προς τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της με το περιεχόμενο των οποίων αυτή εξυπηρετεί τη μισθοδοσία του προσωπικού της, τις φορολογικές της υποχρεώσεις και τις οικονομικές υποχρεώσεις σε οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, θα πρέπει να απορριφθούν ως ουσιαστικά αβάσιμα, καθόσον προέκυψε ότι, πλην του δεσμευμένου τραπεζικού λογαριασμού του οποίου ζητά την εξαίρεση από το μέτρο της συντηρητικής κατάσχεσης, ουδέν άλλο αξιόλογο περιουσιακό στοιχείο διαθέτει στο οποίο θα μπορούσαν να περιοριστούν οι αιτούντες για την ικανοποίηση των απαιτήσεών τους» αναφέρεται χαρακτηριστικά.


Keywords
Τυχαία Θέματα