Απειλές Τσαβούσογλου

ΠΟΛΙΤΙΚΗΑπειλές ΤσαβούσογλουΤετάρτη, Νοέμβριος 19, 2014 - 16:30

Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις της Αγκυρας, αφού μετά τις... βόλτες του ερευνητικού πλοίου «Barbaros» άρχισε τις απειλές σε Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο, και απαίτησε την άμεση διακοπή των ερευνών της Κύπρου στην ΑΟΖ.
Η

τουρκική κυβέρνηση ανεβάζει τους τόνους, αυτή τη φορά διά στόματος του υπουργού των Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Τώρα αμφισβητεί την εγκυρότητα των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και προχωρεί ακόμα περισσότερο τονίζοντας πως και το ψευδοκράτος έχει δικαιώματα στην περιοχή.


Σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο κανάλι 24, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας λίγες ημέρες πριν από την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα, στις 4-5 Δεκεμβρίου, δήλωσε ότι η Τουρκία «δεν θα επιτρέψει αυτό που η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος θέλουν να κάνουν εναντίον της Τουρκίας στη ανατολική Μεσόγειο» προσθέτοντας ότι αυτό που θέλουν να πετύχουν οι τέσσερις χώρες με τη συνεργασία τους εναντίον της Τουρκίας είναι να την «εκφοβίσουν».

Καμία εγκυρότητα

«Οι εν λόγω χώρες λαμβάνουν τέτοιες πρωτοβουλίες (για ανακήρυξη ΑΟΖ, έρευνες και γεωτρήσεις μέσα σε αυτές) εξαιτίας των συγκυριών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή» δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.


Κατά τον κ. Τσαβούσογλου, δεν έχουν καμία εγκυρότητα οι εργασίες γεώτρησης και έρευνας στην ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με τον ίδιο, το συντομότερο Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι διαπραγματευτές πρέπει να επισκεφθούν την Τουρκία και την Ελλάδα αντίστοιχα, και να γίνουν δεχτοί σε επίπεδο υπουργών.
Εξίσου προκλητικές ήταν οι δηλώσεις του και για την Κύπρο. Αφού χαρακτήρισε άκυρο και χωρίς νομική ισχύ το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που «δεν χρήζει καν σχολιασμού», ο κ.Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «η Ορθόδοξη Εκκλησία, η ακροδεξιά και οι διαφορές με την Ελλάδα καθιστούν περίπλοκες τις συνομιλίες με τους Ελληνοκυπρίους».


Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε παράλληλα ότι και το ψευδοκράτος έχει δικαιώματα επί των πηγών της περιοχής. «Ενώ είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις, οι έρευνες πετρελαίου δεν αποτελούν επίδειξη καλής πρόθεσης. Ενώ από τη μία οι πλευρές αναζητούν διάλογο για την ειρήνη, εάν λέτε “ας συνεχιστούν οι γεωτρήσεις”, τότε πείτε και στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου “ας κάνουμε μαζί τις έρευνες και τις γεωτρήσεις”. Αν και αυτό δεν γίνεται, ας ιδρυθεί μια κοινή εταιρία, να γίνουν έρευνες και να διαμοιραστούν τα εισοδήματα. Αντ' αυτού, εσείς δίνετε ως δικαιολογία την αποστολή του “Barbaros” και αποχωρείτε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων» είπε ο Τούρκος υπουργός.
Θέλοντας μάλιστα να δικαιολογήσει την παρουσία του «Barbaros» και των τουρκικών πολεμικών σκαφών στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Τσαβούσογλου με προκλητικό τρόπο δήλωσε πως «η Τουρκία είχε πει ότι αν κηρύξουν ΑΟΖ, θα στείλει τα πλοία της εκεί».

Ελενα Σολωμού

Keywords
Τυχαία Θέματα