Αναίμακτο «λίφτινγκ» της καρδιάς

ΥΓΕΙΑΑναίμακτο «λίφτινγκ» της καρδιάςΤρίτη, Ιούνιος 24, 2014 - 18:32

Ενα σχεδόν αναίμακτο «καρδιακό λίφτινγκ», χωρίς την ανάγκη θωρακοτομής και την εφαρμογή εξωσωματικής κυκλοφορίας, δοκίμασαν με αναπάντεχη επιτυχία Ιταλοί επιστήμονες. Η πρωτοποριακή τεχνική ονομάζεται «Revivent» και διαρκεί πολύ λιγότερο σε σχέση με μια καθιερωμένη επέμβαση κοιλιοπλαστικής, μειώνοντας έτσι αισθητά τον χρόνο ανάρρωσης αλλά και τις πιθανές μετεγχειρητικές επιπλοκές για τους ασθενείς.

Η επαναστατική επέμβαση πραγματοποιήθηκε σε 54χρονο ασθενή, ο οποίος είχε υποστεί βαρύ έμφραγμα και βρισκόταν

σε λίστα αναμονής για μόσχευμα καρδιάς. Η ομάδα του καθηγητή Μάουρο Ρινάλντι κατάφερε, μέσω καθετηριασμού της σφαγίτιδας φλέβας στον λαιμό, να επανορθώσει τις εκτενείς βλάβες στην καρδιακή κοιλία και να δώσει εξιτήριο στον ασθενή ύστερα από μόλις τέσσερις μέρες!

Η νέα μέθοδος κοιλιοπλαστικής, που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Μολινέτε, στο Τορίνο, επιτρέπει σε περίπτωση σοβαρών μετεμφραγματικών ανευρυσμάτων της κοιλίας την ανατομική αναμόρφωση της κοιλίας μειώνοντας τον όγκο της κατά 25-35% και την αποκατάσταση της φυσικής σύσπασης της καρδιάς. «Χάρη στην επέμβαση αυτή, η οποία προλαμβάνει την άσχημη εξέλιξη της πάθησης, είναι δυνατή η πλήρης ανάρρωση και αποφεύγεται η ανάγκη να υποβληθεί μελλοντικά ο ασθενής σε μεταμόσχευση καρδιάς» τόνισε η ιταλική επιστημονική ομάδα.

Οπως επισήμαναν οι καρδιολόγοι και οι καρδιοχειρουργοί που διαμόρφωσαν την πρωτοποριακή μέθοδο, η επέμβαση πραγματοποιήθηκε χωρίς να χρειαστεί να παύσουν τη λειτουργία της καρδιάς και να χρησιμοποιήσουν μηχάνημα εξωσωματικής κυκλοφορίας. Το στοιχείο αυτό καθιστά τη μέθοδο εφαρμόσιμη και σε περιπτώσεις ασθενών με ιδιαίτερα εύθραυστη κλινική εικόνα. Το συγκριτικό πλεονέκτημά της είναι ότι πραγματοποιείται με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο, καθώς αποφεύγεται η επίπονη θωρακοτομή και επιτυγχάνεται η επιδιόρθωση μέσω καθετηριασμού της σφαγίτιδας φλέβας και μιας μικρής τομής κάτω από το αριστερό στήθος.

Οι Ιταλοί επιστήμονες τόνισαν ότι η εν λόγω μέθοδος προσφέρει διέξοδο στους ασθενείς που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια και μετεμφραγματική μυοκαρδιοπάθεια, καθώς οι μοναδικές επιλογές που είχαν μέχρι τώρα ήταν η μεταμόσχευση καρδιάς ή οι συσκευές μηχανικής υποβοήθησης.

Αφροδίτη Ραυτοπούλου

Keywords
Τυχαία Θέματα