Smartphones: Προσωρινή τύφλωση από τη χρήση στο σκοτάδι

ΡΕΠΟΡΤΑΖSmartphones: Προσωρινή τύφλωση από τη χρήση στο σκοτάδιΠαρασκευή, Ιούνιος 24, 2016 - 18:15

Τον κώδωνα κινδύνου κρούουν Βρετανοί ερευνητές, προειδοποιώντας όσους χρησιμοποιούν το «έξυπνο» κινητό τους στο σκοτάδι, λίγο πριν κοιμηθούν, ότι κινδυνεύουν με προσωρινή τύφλωση από το ένα μάτι.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον οφθαλμίατρο Γκόρντον Πλαντ του Νοσοκομείου Μούρφιλντ του Λονδίνου, δημοσίευσε τη μελέτη της στο περιοδικό «New England Journal of Medicine». Ανέλυσε τις περιπτώσεις

μιας 22χρονης και μιας 40χρονης από τη Βρετανία, οι οποίες διαμαρτύρονταν ότι συχνά υπέφεραν από παροδική απώλεια όρασης. Το πρόβλημα εμφανιζόταν συνήθως νωρίς το πρωί ή το βράδυ και διαρκούσε έως 15 λεπτά.|

Κακή συνήθεια

Οι οφθαλμίατροι τις υπέβαλαν σε ιατρικές εξετάσεις, χωρίς να διαπιστώσουν κάποια οργανική βλάβη. Καταγράφοντας τις καθημερινές συνήθειές τους, διαπίστωσαν ότι και οι δύο γυναίκες είχαν τη συνήθεια να ελέγχουν το smartphone τους κάθε λίγο και λιγάκι στο κρεβάτι τους με σβηστό το φως. Ξάπλωναν στο πλευρό και κοιτούσαν μέσα στο σκοτάδι την έντονα φωτισμένη οθόνη με το ένα μάτι, ενώ το άλλο καλυπτόταν από το μαξιλάρι.

Οι γιατροί αποφάνθηκαν ότι αυτό έχει ως συνέπεια το ένα μάτι, που κοιτάζει το τηλέφωνο, να προσαρμόζεται στο φως, ενώ το άλλο μάτι να προσαρμόζεται στο σκοτάδι. Οταν σβήνει η οθόνη του smartphone, το πρώτο μάτι δεν προλαβαίνει να προσαρμοστεί στο σκοτάδι, προκαλώντας παροδική απώλεια όρασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα