Internet πιο γρήγορο και από τον Μπολτ!

17:58 1/7/2015 - Πηγή: Espresso
ΡΕΠΟΡΤΑΖInternet πιο γρήγορο και από τον Μπολτ!Τετάρτη, Ιούλιος 1, 2015 - 17:53

Αν και πολλοί προσπαθούν ακόμη να προσαρμοστούν στις 4G LTE ταχύτητες, ήδη μιλάμε για το μέλλον του mobile internet, το οποίο θα είναι πολύ πιο γρήγορο απ’ όσο περιμέναμε.

Η διαθεσιμότητα 5G ταχυτήτων θα αρχίσει από το 2020, αλλά ήδη γνωρίζουμε αρκετά για το internet του μέλλοντος. Προτού όμως γίνει η ευρεία κυκλοφορία του το 2020, το 5G αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο

του στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στη Νότια Κορέα το 2018. Η Samsung, ο βιομηχανικός κολοσσός της Νότιας Κορέας, έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό την ανάπτυξη δικτύων 5G. Σύμφωνα με τα στελέχη της Samsung, είναι εφικτό η δημιουργία ενός δικτύου 5G να ολοκληρωθεί έως το 2017 και να αρχίσουν οι δοκιμές του, ώστε μέσα σε διάστημα τριών ετών να γίνει εμπορική εκμετάλλευσή του. Ετσι το 2020 η μετάδοση δεδομένων θα γίνεται σε χρόνο dt.

Εκτός από τη Samsung, υπάρχουν και διάφορες ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο που ασχολούνται με την τεχνολογία 5G. Μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Σάρεϊ στη Βρετανία ανέπτυξε τεχνολογία διασυνδεσιμότητας 5G, η οποία είναι 65.000 φορές ταχύτερη από το 4G.

Η ταχύτητα της αστραπιαίας τεχνολογίας, όπως περιγράφουν οι ειδικοί του Κέντρου Καινοτομίας 5G (5G Innovation Centre - 5GIC), άγγιξε το ένα terabit ανά δευτερόλεπτο, γεγονός που μεταφράζεται στο «κατέβασμα» 30 ταινιών μέσα σε μόλις ένα δευτερόλεπτο!

Παρά το γεγονός ότι αντίστοιχες ταχύτητες έχουν παρατηρηθεί στην περίπτωση των οπτικών ινών, πρόκειται για την πρώτη φορά που κάτι τέτοιο επιτυγχάνεται ασύρματα. Οι Βρετανοί επιστήμονες κατασκεύασαν δικούς τους πομπούς και δέκτες και πραγματοποίησαν δοκιμές σε απόσταση 100 μέτρων. Οι ταχύτητες που «έπιασαν» οι ερευνητές ξεπέρασαν κατά πολύ ό,τι είχε καταγραφεί μέχρι σήμερα σε επίπεδο 5G, συμπεριλαμβανομένων των 7,5 gigabits που είχαν καταγραφεί σε δοκιμές της Samsung.

Στόχος των επιστημόνων είναι να αρχίσουν τις δοκιμές της αστραπιαίας τεχνολογίας τους σε δημόσιους χώρους έως το 2018, ενώ το λανσάρισμα του 5G για τη βρετανική αγορά υπολογίζεται να γίνει μέσα στο 2020 από τη βρετανική Αρχή τηλεπικοινωνιών και τηλεόρασης Ofcom. Από την άλλη πλευρά, στην ανάπτυξη δικτύων 5G έχουν ήδη επιδοθεί Κίνα και Ευρωπαϊκή Ενωση χρηματοδοτώντας μεγάλα τέτοια προγράμματα.

Προσφάτως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε επένδυση 50.000.000 ευρώ στο πρόγραμμα METIS -συνολικά σε παρόμοια δίκτυα του... μέλλοντος έχουν διατεθεί 700.000.000 ευρώ από το 2007 ως σήμερα-, με σκοπό να αναπτυχθεί ευρωπαϊκή τεχνολογία 5G που θα είναι εμπορικά διαθέσιμη ως το 2020. Μάλιστα, το ΜΕΤΙS δεν είναι το μόνο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τα δίκτυα 5G (άλλα είναι τα 5GNow, iJoin, Tropic, Mobile Cloud Networking, Combo, Moto και Phylaws).

Ενδεικτικό είναι ότι τα δίκτυα 5G θα κληθούν να ανταποκριθούν σε εξαιρετικά υψηλότερες απαιτήσεις, αφού υπολογίζεται ότι ως το 2020 η κίνηση στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως θα αυξηθεί κατά 33 φορές. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σήμερα οι χρήστες mobile broadband υπολογίζονται σε 1,2 δισεκατομμύρια και ο αριθμός αυτός μεγαλώνει κατά εκατοντάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα