400.000 στην ουρά για το νέο πρόεδρο

ΠΟΛΙΤΙΚΗΕΚΛΟΓΕΣ Ν.Δ.400.000 στην ουρά για το νέο πρόεδροΔευτέρα, Δεκέμβριος 21, 2015 - 12:07

Τεράστια συμμετοχή των φίλων της παράταξης! Πρωτιά Μεϊμαράκη στην κούρσα για αρχηγία

Με τη συμμετοχή στις κάλπες 400.000 φίλων της Ν.Δ. για την εκλογή νέου αρχηγού ολοκληρώθηκε χθες η πρώτη αναμέτρηση η οποία πέρασε από σαράντα κύματα μετά το φιάσκο της 22ας Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν μπει στους υπολογιστές

της Συγγρού και μέχρι την ώρα που τυπωνόταν η «Espresso», ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. και εκ νέου υποψήφιος Ευάγγελος Μεϊμαράκης ήταν πρώτος και με διαφορά στην κούρσα της διαδοχής με ποσοστό πάνω από 40%. Κοντά στο 30% ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και λίγο πιο πάνω από
το 20% ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Τέταρτος ακολουθούσε ο Αδωνις Γεωργιάδης με ποσοστό κάτω από το 10%. Με βάση αυτά τα ποσοστά όλα δείχνουν ότι στον δεύτερο γύρο θα αναμετρηθούν οι Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης. Οσα συνέβησαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι συμμαχίες που δημιουργήθηκαν αλλά και η μεγάλη συμμετοχή που παρατηρήθηκε ήταν τα στοιχεία που καθόρισαν το αποτέλεσμα, ενώ βέβαιο είναι ότι θα ξεκινήσουν οι διεργασίες με φόντο τον δεύτερο γύρο.

Το μεγάλο στοίχημα

Ενα από τα μεγάλα στοιχήματα της Συγγρού αλλά και των τεσσάρων υποψηφίων ήταν αυτό της συμμετοχής και κερδήθηκε εντυπωσιακά. Σχεδόν 400.000 φίλοι της Ν.Δ. ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και, με σύμμαχο τον καλό καιρό, προσήλθαν μαζικά στις κάλπες. Αν σκεφτεί κανείς ότι πριν από τις εκλογές ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι εκτιμούσαν ότι θα ήταν ευχαριστημένοι με την προσέλευση 200.000-250.000, καταλαβαίνει κανείς τη σημασία της συγκεκριμένης εξέλιξης. Κι όλα αυτά, ενώ το κόμμα ταλαιπωρήθηκε έντονα από την εσωστρέφεια η οποία ακολούθησε τη συντριβή του Ιανουαρίου, την ήττα από το δημοψήφισμα και αυτή του Σεπτεμβρίου. Και όλα αυτά όταν στις εκλογές του 2009 είχαν ψηφίσει 782.136 άτομα, με τον Αντώνη Σαμαρά να συγκεντρώνει 386.400 ψήφους (50,06%), την Ντόρα Μπακογιάννη 306.625 (ποσοστό 39,72%) και τον Παναγιώτη Ψωμιάδη 78.870 (10,22%).

Η ικανοποίηση στον τρίτο όροφο των κεντρικών γραφείων της Ν.Δ. ήταν έκδηλη, με υψηλόβαθμο στέλεχος να λέει ότι ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας αποφάσισε να πάρει την τύχη του στα χέρια του και να γίνει συμμέτοχο στην κορυφαία εσωκομματική διαδικασία της «γαλάζιας» παράταξης. Αποτέλεσμα αυτού, σύμφωνα με τον ίδιο, η αναγκαία τονωτική ένεση στην αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία επανακαθίσταται πολιτικά ανταγωνιστική προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Από νωρίς χθες φαινόταν ότι η προσέλευση των νεοδημοκρατών θα ήταν πολύ μεγάλη, με την αρχική εκτίμηση πάντως να μιλά για περίπου 300.000 ψηφοφόρους, εφόσον η ροή των πολιτών στις κάλπες συνεχιζόταν με τους ίδιους ρυθμούς. Τελικά, αυτοί όχι μόνο συνεχίστηκαν, αλλά αυξήθηκαν με το πέρασμα της ώρας, με αποτέλεσμα η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή να αποφασίσει την παράταση της ώρας αποπεράτωσης της διαδικασίας κατά μία ώρα αρχικά και ώσπου να τελειώσουν οι «ουρές» στη συνέχεια, ακόμα και μετά τις 8 το βράδυ.

Θερμή υποδοχή στον Κώστα Καραμανλή

Με ιδιαίτερα θερμό τρόπο έγινε δεκτός κατά τη διάρκεια της διήμερης παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Στις δύο εμφανίσεις που έκανε στην εκλογική περιφέρειά του έγινε αποδέκτης της αγάπης δεκάδων Θεσσαλονικέων, που έσπευσαν να τον χαιρετίσουν.
Το μεσημέρι του Σαββάτου ο πρώην πρωθυπουργός έκανε μια βόλτα διαρκείας παρέα με τον παλιό προσωπικό και πολιτικό φίλο του Βάκη Φραντζή. Μαζί περπάτησαν από το Μέγαρο Μουσικής έως το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με τον πρώην πρόεδρο της Ν.Δ. να φορά φόρμα γυμναστικής. Κοντά στο άγαλμα εμφανίστηκαν η Νατάσα Παζαΐτη και τα δύο παιδιά του, ο Αλέξανδρος και η Αλίκη, με τους οποίους συνέχισαν τη βόλτα επιστρέφοντας.

Χωρίς γραβάτα και με μπλουτζίν


Η ίδια εικόνα επαναλήφθηκε χθες το πρωί, όταν ο Κώστας Καραμανλής προσήλθε να ψηφίσει στις 9 το πρωί στη δημοτική βιβλιοθήκη χωρίς γραβάτα και με μπλουτζίν και με τη σικ ντυμένη Νατάσα στο πλάι του. Τους υποδέχτηκε πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων ο πρώην βουλευτής Ευρυπίδης Στυλιανίδης και η σύζυγος του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου Ελένη, με την οποία είχε μια σύντομη χειραψία. «Πιο φανερά, πρόεδρε!» του είπε δυνατά ένας ηλικιωμένος νεοδημοκράτης, ενώ ένας δεύτερος φώναξε: «Τα λαμόγια έξω, πρόεδρε».

Στη συνέχεια πήγε να σταθεί στην ουρά, αλλά ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ανατολικού Τομέα Γιάννης Πάιδας τον προέτρεψε να προχωρήσει μπροστά. «Ευχαριστούμε πολύ και συγγνώμη για την παράκαμψη» είπε ο κ. Καραμανλής.
Φεύγοντας έβγαλε μια selfie με ένα παλιό ΟΝΝΕΔίτη και σχολίασε για τον πρόεδρο της Διοικούσας Μηνά Σαμαντζίδη: «Μηνά, σε βλέπω μια χαρά». «Πρόεδρε, τέτοια ώρα να έρχεσαι. Οχι όπως τις άλλες φορές στις 7 παρά τέταρτο το πρωί!» ήταν η απάντηση του κ. Σαμαντζίδη!

Keywords
Τυχαία Θέματα