200.000 ευρώ για εργασίες στην Αμφίπολη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ200.000 ευρώ για εργασίες στην ΑμφίποληΤετάρτη, Αύγουστος 12, 2015 - 16:59

Με επικρίσεις για ορισμένες πρακτικές που εφαρμόστηκαν στις ανασκαφές στον λόφο Καστά, το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι έχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα για την ολοκλήρωση των εργασιών που αφορούν την προστασία και την ανάδειξη του μνημείου της Αμφίπολης. «Στην περίπτωση του ταφικού μνημείου επιβλήθηκαν πρακτικές ταχείας αποκάλυψης, χάριν της ειδησεογραφικής κάλυψης της ανασκαφικής διαδικασίας σε συμπιεσμένο τηλεοπτι-κό χρόνο» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Η αποχωμάτωση του λόφου-τύμβου και η εκτεταμένη

χρήση εκσκαφικών μηχανημάτων έχουν αποδυναμώσει την αντιστήριξη του ταφικού μνημείου και έχουν διαταράξει τα πρανή.

»Η υποστύλωση που τοποθετήθηκε κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών λειτούργησε μεν ικανοποιητικά, αλλά αποτελεί προσωρινό μέτρο» σημειώνει το υπουργείο. Το υπουργείο έχει θέσει σε προτεραιότητα τη συγκράτηση των μαλακών γαιών και την αποστράγγιση του λόφου-τύμβου: «Η ανασκαφή, η μελέτη και η αποκατάσταση του μνημείου πρέπει να μένουν μακριά από επικοινωνιακές υπερβολές και να τίθενται σε διεπιστημονική βάση».

Ενα χρόνο από την έναρξη της συστηματικής δημοσιοποίησης των ανασκαφικών εργασιών το υπουργείο ανακοίνωσε ότι έχει εγκριθεί και βρίσκεται στην Τράπεζα της Ελλάδος ποσό 200.000 ευρώ για επείγουσες μελέτες και έργα: «Προκειμένου το πολυσύνθετο έργο στερέωσης και αποκατάστασης του μνημείου να προχωρήσει σύμφωνα με την επιστημονική δεοντολογία, από τις αρχές Σεπτεμβρίου θα εξετάζεται από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο κάθε ολοκληρωμένη μελέτη και ταυτόχρονα θα ξεκινά η υλοποίηση των αντίστοιχων έργων».

Keywords
Τυχαία Θέματα