Τα κρασιά του καλοκαιριού στο… μικροσκόπιο

05:57 7/8/2013 - Πηγή: TNSite

Όλα αποκτούν ένα μοναδικό ενδιαφέρον το καλοκαίρι, μα το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ξυπνά με τις μυρωδιές και τις γεύσεις. Φρούτα, καλαμαράκια, γεμιστά και ένα κρασί που θα ταιριάξει και θα μας ταξιδέψει…

Το καλοκαίρι η διάθεσή μας αλλάζει. Ειδικά στη χώρα μας, το καλοκαίρι δημιουργεί την «ανάγκη» να βγούμε από το σπίτι, να αποδράσουμε

και με την κατάλληλη παρέα, να δημιουργήσουμε αξέχαστες αναμνήσεις. Και η φαντασία καλπάζει στο άκουσμα της λέξης καλοκαίρι. Το μυαλό γεμίζει με φωτεινές εικόνες ξενοιασιάς και καλοπέρασης. Η θάλασσα αποκτά πιο μπλε χρώμα, ο ήλιος γίνεται πιο φωτεινός, η άμμος που καίει τα πόδια δημιουργεί ευεξία ακόμα και η διάθεση που ξυπνάμε να πάμε για δουλειά, έχει πάρει κι αυτή κάτι από τις αποχρώσεις της εποχής.

Το κρασί είναι ο «σύντροφος» όλων των εποχών και το Καλοκαίρι δίνεται η ευκαιρία να γευτούμε λευκά, ροζέ αλλά και ελαφριά κόκκινα κρασιά που θα ταιριάξουν μοναδικά και με το φαγητό μας αλλά και με την διάθεση μας.

Δε θα μπούμε καν στη διαδικασία να αναλύσουμε την άποψη κάποιων ότι το Καλοκαίρι δεν ταιριάζει με το κρασί και θα μιλήσουμε για κάτι πιο ενδιαφέρον και χρήσιμο: τις ποικιλίες που θα κάνουν το Καλοκαίρι, όσο ζεστό κι αν είναι, πιο «δροσιστικό» γευστικά!

Τη ζεστή αυτή εποχή προτιμάτε κυρίως λευκά κρασιά, δροσερά, ανάλαφρα ίσως και έντονα αρωματικά, με φυσιολογικό αλκοόλ και υψηλή οξύτητα ώστε να τονίζεται η δροσιστική τους αίσθηση.

Ποικιλίες που θα επιλέξετε είναι η Μαλαγουζιά, το Μοσχοφίλερο, ο Ροδίτης, το Αθήρι. Ενώ αν θέλετε να συνοδεύσετε τα καλούδια της θάλασσας και όχι μόνο, προτιμήστε ένα Ασύρτικο ή και ένα blend Ασύρτικο-Sauvignon Blanc όπου οι γεύσεις είναι εντονότερες.

Άλλος ένας τύπος κρασιού που διαπρέπει το Καλοκαίρι είναι τα ροζέ κρασιά, τα οποία φαίνεται να αποτελούν και νέα παγκόσμια τάση. Είναι φρουτώδη και δροσιστικά. Το γεγονός ότι έχουν πλούσια χρωματική παλέτα, κάνει τα πιο ανοιχτόχρωμα να παίρνουν το ρόλο του λευκού, ενώ τα πιο σκουρόχρωμα το ρόλο του κόκκινου. Έχουν μεγάλη γκάμα σε ό,τι αφορά τους συνδυασμούς, γιατί «άνετα» μπορείτε να τα ταιριάξετε με λαδερά, μεσογειακούς μεζέδες, κρέατα και ψάρια. Τα ροζέ κρασιά έχουν σχεδόν αντικαταστήσει την κατανάλωση του κόκκινου κρασιού το Καλοκαίρι, γιατί τα τελευταία σπάνια τα σερβίρουν σε δροσερή θερμοκρασία.

Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν κάποια κόκκινα κρασιά που μπορούν να καταναλωθούν με ευχαρίστηση το Καλοκαίρι, με την προϋπόθεση να δροσιστούν. Τέτοια είναι κόκκινα φρουτώδη, με ανάλαφρο ή μέτριο σώμα, χωρίς έντονες τανίνες και καλή οξύτητα, όπως ένα ελαφρύ Αγιωργίτικο, το Λημνιό, το Cabernet Franc, τα οικονομικά Pinot Noir και η ποικιλία Gamay από την περιοχή του Beaujolais και του Λίγηρα.

Με ό,τι σας κάνει κέφι, ό,τι κι αν επιλέξετε να πιείτε τούτο το Καλοκαίρι, απολαύστε το…

Γιώργος Λούκας

Sommelier

clickatlife.gr

cooklos

Keywords
Τυχαία Θέματα