«Τα κόκκινα δάνεια θα αυξάνονται μέχρι και το 2016»

12:30 4/12/2013 - Πηγή: TNSite

Ενώ το «απόθεμα» των κόκκινων δανείων ανέρχεται ήδη στα 70 δισεκατομμύρια ευρώ, στελέχη των τραπεζών εκτιμούν ότι η αυξητική τάση θα συνεχιστεί για δύο χρόνια ακόμη. Οι δηλώσεις των στελεχών και τα «κόκκινα στατιστικά»

Της Έφης Καραγεώργου.

Τα «κόκκινα» δάνεια θα συνεχίσουν να αυξάνονται για τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμα. Η μείωση των καθυστερήσεων αναμένεται από το 2016. Αυτό τουλάχιστον υπογράμμισε χθες, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Τράπεζας

Πειραιώς, κ. Σπύρος Παπασπύρου, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνομερικανικού Επιμελητηρίου.

Και δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι πλέον δυσοίωνες προβλέψεις των ξένων οίκων, που «βλέπουν» τις καθυστερήσεις να διογκώνονται στο 40% -ίσως και υψηλότερα- των δανειακών χαρτοφυλακίων μέσα στο 2014.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου να ρυθμίσουν ότι ρυθμίζεται για να «σώσουν» όσο το δυνατόν περισσότερα κεφάλαια.

Ήδη τα «κόκκινα» δάνεια –σύμφωνα με τα στοιχεία 9μηνου που ανακοίνωσαν οι τράπεζες- έχουν πιάσει τα 70δις ευρώ.

Τα αποτελέσματα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών δείχνουν ότι το 31% του δανειακού τους χαρτοφυλακίου δεν εξυπηρετείται. Αυτό σημαίνει ότι έχουν βγει στο κόκκινο δάνεια ύψους 69δις ευρώ (τα συνολικά υπόλοιπα ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 221,7δις ευρώ).

Οι τραπεζίτες γνωρίζουν πως όσο συνεχίζεται η ύφεση τα καθυστερούμενα δάνεια θα αυξάνονται. Το είπε χθες ο κ. Παπασπύρου «μείωση στις καθυστερήσεις περιμένουμε από το 2016 και μετά».

Το ίδιο είχε παραδεχθεί προ ημερών και ο επικεφαλής της Eurobank κ. Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με αναλυτές: «η κορύφωση στη δημιουργία νέων επισφαλών δανείων αναμένεται να σημειωθεί ένα χρόνο μετά την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη».

Όπως προκύπτει από τα οικονομικά αποτελέσματα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών:

Για την Εθνική ο δείκτης καθυστερήσεων, άνω των 90 ημερών, διαμορφώθηκε στο 27,1% για το χαρτοφυλάκιο στην Ελλάδα από 21,9% που ήταν το ίδιο διάστημα πέρυσι. Οι προβλέψεις του ομίλου, έφτασαν τα 1,239 δισ. ευρώ (910 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα), με το ποσοστό κάλυψης επισφαλών απαιτήσεων να διαμορφώνεται στο 55%.

Στον Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών διαμορφώθηκε στο 35% των συνολικών δανείων στο 9μηνο 2013, ως αποτέλεσμα «της βαθειάς, παρότι επιβραδυνόμενης, ύφεσης της οικονομίας και της απομόχλευσης του δανειακού χαρτοφυλακίου». Οι προβλέψεις διαμορφώθηκαν στο 1,5 δις ευρώ, με το ποσοστό από τις συσσωρευμένες προβλέψεις στο 49%.

Στην Alpha Bank τα καθυστερούμενα δάνεια διαμορφώθηκαν στο 34,7% (+ 1,13% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο). Ο ρυθμός αυξήσεως των νέων δανείων σε καθυστέρηση σημείωσε επιβράδυνση και διαμορφώθηκε σε 546 εκ ευρώ το 3ο τρίμηνο του 2013. Οι σωρευτικές προβλέψεις ανήλθαν σε 10,7 δισ. ευρώ, αντιστοιχώντας σε 17% του δανειακού χαρτοφυλακίου, με τον δείκτη κάλυψης των καθυστερήσεων στο 52%.

Τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών για την Eurobank έφτασαν στο 27,7%, από 21,3% στο 9μηνο 2012. Οι σωρευτικές προβλέψεις της τράπεζας αυξήθηκαν σε 5,6 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου και καλύπτουν κατά 48,8% των δανείων σε καθυστέρηση.

Τέλος στην Attica Bank ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων άνω των 180 ημερών, διαμορφώθηκε στο 9μηνο στο 23,2%.

Keywords
Τυχαία Θέματα