Στα 90 δισ. ευρώ τα δάνεια σε καθυστέρηση

09:02 16/4/2013 - Πηγή: TNSite
Στα 90 δισ. ευρώ ανέρχονται, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 30 ημερών, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ναυτεμπορικής».

Το ποσό αυτό, που αντιστοιχεί, στην ουσία, στην καθυστέρηση αποπληρωμής δύο δόσεων, αλλά περιλαμβάνει και περίπου 55 δισ. ευρώ των «κόκκινων» δανείων, με καθυστέρηση δηλαδή άνω των 90 ημερών..

Στην κατεύθυνση αυτή, ετοιμάζεται η δημιουργία μιας bad bank ανά τράπεζα για τη διαχείριση των προβληματικών στοιχείων του ενεργητικού θα προωθηθεί από την τρόικα,

αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.

Τραπεζίτες εκτιμούν ότι οι πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες από το «κακό» σενάριο της διατήρησης των συνθηκών ύφεσης θα διαμορφωθούν μεταξύ 5 και 10 δισ. ευρώ, ανάλογα με την έκταση του σεναρίου αυτού.

Ο επίσημος δείκτης των επισφαλειών διαμορφώθηκε στο επίπεδο άνω του 25% στο τέλος του 2012 και αυξάνεται με 1,5% στο τρίμηνο, έχοντας μια επιβράδυνση τους τελευταίους μήνες του 2012, έναντι της όξυνσης του καλοκαιριού.

Το ποιοτικό στοιχείο που επισημαίνουν στη «Ν» τραπεζικά στελέχη με γνώσεις στη διαχείριση καθυστερήσεων και εμπειρία σε διεθνείς τράπεζες είναι ότι, πέρα από τα ήδη «κόκκινα» δάνεια, τα περίπου 55 δισ. ευρώ που δεν εξυπηρετούνται για περισσότερες από 90 ημέρες, συσσωρεύονται σταθερά δάνεια με μικρότερη καθυστέρηση.

Περί τα 35 δισ. ευρώ ακόμη είναι καθυστερούμενα για πάνω από 30 ημέρες, κάτι που σημαίνει πρακτικά δύο δόσεις που δεν έχουν καταβληθεί εμπρόθεσμα.

Όπως εξηγούν τα ίδια στελέχη, ήδη από τα περίπου 55 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων, τα 18 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε καταναλωτικά.

Πρόκειται για δάνεια, τα οποία με βάση τα μοντέλα των τραπεζών και την υφιστάμενη εμπειρία, έχουν μικρή πιθανότητα είσπραξης, όταν ο δανειολήπτης δεν έχει πληρώσει δόση για τουλάχιστον τρεις μήνες.

Όσον αφορά περίπου 20 δισ. ευρώ επιχειρηματικά δάνεια, κρίσιμος παράγοντας είναι αν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις παραμένουν σε λειτουργία, ενώ για τα καθυστερούμενα στεγαστικά δάνεια, το πρόβλημα είναι επίσης σύνθετο.

Η ίδρυση μιας bad bank ανά τράπεζα, σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, θα μπορούσε να βοηθήσει και είναι κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προωθηθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.

Στην bad bank μπορούν να μεταφερθούν προβληματικά στοιχεία του ενεργητικού, αλλά και απαιτήσεις ενήμερες που έχουν μεγάλη πιθανότητα να εξελιχθούν σε προβληματικές.

Η μονάδα αυτή, που θα είναι πλήρως διαχωρισμένη από την τράπεζα, θα εφαρμόσει εντατικές εισπρακτικές διαδικασίες, μέσα από ρυθμίσεις, ακόμα και διαγραφές χρέους.

Ειδικά οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων αναμένεται να ακολουθήσουν χρονικά τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, προκειμένου να «αποφορτιστούν» οι ισολογισμοί.

Πρόκειται για συνήθη τραπεζική πρακτική, που έχει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα σχεδόν μηδενική εφαρμογή, αλλά σε κάθε περίπτωση, για τα δάνεια που πωλούνται, δεν αλλάζει το νομικό πλαίσιο που τα διέπει, ούτε η σύμβαση.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα