Πρόστιμα-ρεκόρ σε τράπεζες στην Ουγγαρία

07:15 21/11/2013 - Πηγή: TNSite
Η ουγγρική επιτροπή προστασίας του ανταγωνισμού (GVH) καταδίκασε σήμερα ένδεκα τράπεζες στη χώρα να καταβάλουν πρόστιμα-ρεκόρ για την δημιουργία καρτέλ που αφορά την αποπληρωμή χορηγήσεων σε ξένα νομίσματα σε Ούγγρους πολίτες, σύμφωνα με μια ανακοίνωσή της η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα στην Βουδαπέστη.

Τα ένδεκα αυτά πιστωτικά ιδρύματα καταδικάστηκαν να καταβάλουν πρόστιμα ύψους 9,5 δισεκ. φιορινιών (32 εκατ. ευρώ), όπως διευκρίνισε η επιτροπή ανταγωνισμού στην ανακοίνωση αυτή.

Πρόκειται

στην πλειονότητά τους για θυγατρικές ξένων τραπεζών οι οποίες επιχειρούν στην Ουγγαρία, όπως οι αυστριακές Erste Bank και Raiffeisen Bank, οι ιταλικές UniCredit και Intesa Sao Paolo, η γαλλική BNP Paribas και η Citibank.

Σύμφωνα με την επιτροπή ανταγωνισμού οι τράπεζες αυτές «συντόνιζαν τις στρατηγικές τους και αντάλλασσαν εμπιστευτικά δεδομένα για να καθυστερήσουν και να αποτρέψουν τη χορήγηση αναχρηματοδοτικών πιστώσεων που ήταν αναγκαίες για την αποπληρωμή χρεών σε ξένα νομίσματα από την 15η Σεπτεμβρίου 2011 ως την 30ή Ιανουαρίου 2012».

Η έρευνα της επιτροπής προστασίας του ανταγωνισμού στην Ουγγαρία είχε αρχίσει στα τέλη Νοεμβρίου του 2011, ύστερα από μια καταγγελία ενός στελέχους του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος Φίντες του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, του Άνταλ Ρογκάν.

«Είναι αδύνατον να παραβλέψουμε αυτή την υπόθεση, η οποία αποτελεί τη σύσταση ενός καρτέλ», δήλωσε ο Ρογκάν μετά την ανακοίνωση της επιτροπής.

«Λόγω της συμπεριφοράς αυτής των τραπεζών, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι δεν ήταν σε θέση να επωφεληθούν από προγράμματα αποπληρωμής με ευνοϊκά επιτόκια», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι τράπεζες ανέφεραν από την πλευρά τους ότι ακόμη μελετούν την πολυσέλιδη απόφαση αυτή της επιτροπής ανταγωνισμού, όμως η μεγαλύτερη ουγγρική τράπεζα OTP έκανε σαφές ότι θα στραφεί στην δικαιοσύνη ώστε να ακυρωθεί η απόφαση σε βάρος της, ενώ και η ουγγρική θυγατρική της Erste Bank ανακοίνωσε ότι θα «εξετάσει τις πιθανότητες νομικής αντίδρασής» της στην εις βάρος της απόφαση.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα