Πώς ο «Ανθρωπος που Πούλησε τον Κόσμο» βρήκε γρήγορο εισπρακτικό θάνατο

17:01 22/10/2013 - Πηγή: TNSite

Μια από τις πιο υψηλά αναμενόμενες ταινίες της χρονιάς αιμορραγεί εμπορικά αυτές τις μέρες στα ταμεία των Ηνωμένων Πολιτειών, παρ” όλο που ασχολείται με μια από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες του 21ου αιώνα.

Όταν ο βραβευμένος με Όσκαρ σεναριογράφος του «Θεοί και Δαίμονες», Μπιλ Κόντον, έβαζε την σκηνοθετική υπογραφή του σε ένα φιλόδοξο κινηματογραφικό σχέδιο που θα επιχειρούσε να ρίξει φως

στη μυστηριώδη προσωπικότητα και τις λαβυρινθώδεις δραστηριότητες του Αυστραλού Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτή της ιστοσελίδας Wikileaks και υπεύθυνου για τη μεγαλύτερη διαρροή απόρρητων πληροφοριών που προέκυψε ποτέ από τα συρτάρια των παγκόσμιων υπηρεσιών ασφαλείας, όλοι ορέγονταν μια από τις πιο προσδοκώμενες ταινίες της φετινής σεζόν.

Τέσσερις μέρες μετά την καταστροφική έξοδο που περίμενε στις αμερικανικές αίθουσες την ταινία «Ο Άνθρωπος που Πούλησε τον Κόσμο» (όπως βαφτίστηκε στα ελληνικά το «The Fifth Estate»), ωστόσο, όλοι μιλούν πλέον για ένα βέβαιο φιάσκο, όχι μόνο εισπρακτικό αλλά και καλλιτεχνικό.

Είχαν προηγηθεί, άλλωστε, μια όχι ακριβώς επιτυχής παγκόσμια πρεμιέρα του φιλμ στο πρόσφατο Φεστιβάλ του Τορόντο, όπως και οι αυστηρότατες και απαξιωτικές στο σύνολό τους κριτικές που δημοσιεύτηκαν στον αμερικανικό Τύπο κατά τις παραμονές της κυκλοφορίας της ταινίας.

Παρ” όλο που βασίστηκε σε δυο βιογραφίες και σε εκτενή έρευνα από μέρους των εμπνευστών της, το φιλμ προκάλεσε την οργή του Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος στάθηκε εξαρχής αφοριστικός όχι μόνο για την παρουσία του Μπένεντικτ Κάμπερμπατς στον πρωταγωνιστικό ρόλο (τον οποίο είχε προσπαθήσει με προσωπική επιστολή να αποτρέψει και, μετά την απάντηση του Κάμπερμπατς, αργότερα χαρακτήρισε ως «καλό άνθρωπο σε μια κακή ταινία»), αλλά και για το ίδιο το κινηματογραφικό αποτέλεσμα, το οποίο επιχείρησε να αποδομήσει σκηνή προς σκηνή μέσα από την ιστοσελίδα της Wikileaks.

Κορυφώνοντας την επιθετική στρατηγική, ο Ασάνζ έσπευσε, τις ημέρες προβολής του φιλμ στις αίθουσες, να αποτρέψει το μαζικό κοινό από το να πληρώσει εισιτήριο για να το δει, προτείνοντάς του, αντίθετα, να «κατεβάσει» δωρεάν και να παρακολουθήσει το «Mediastan».

Τι ακριβώς είναι το «Mediastan»; Ένα ντοκιμαντέρ σε παραγωγή του ίδιου του Ασάνζ στο οποίο καταγράφεται η επιχείρηση μέσω της οποίας χιλιάδες απόρρητα τηλεγραφήματα από διπλωμάτες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών διέρρευσαν στις εφημερίδες Guardian και New York Times χάρη σε μεθοδεύσεις της ισχυρής ιστοσελίδας του.

Όπως συμβούλεψε χαρακτηριστικά ο Ασάνζ, «αυτό το σαββατοκύριακο, αντί να ξοδέψετε τον χρόνο και τα χρήματά σας σε μια χολιγουντιανή προπαγάνδα, γιατί δεν μαζεύετε τους φίλους σας για να δείτε καλύτερα το “Mediastan”;». Μια πρόχειρη καταμέτρηση επιβεβαίωσε ότι πεντακόσιες χιλιάδες θεατές ακολούθησαν όντως την προτροπή του και «κατέβασαν» το φιλμ.

Όλοι οι παραπάνω παράγοντες συνέβαλαν οπωσδήποτε με τον δικό τους τρόπο, ώστε ο «Άνθρωπος που Πούλησε τον Κόσμο» να σημειώσει κατά το περασμένο τετραήμερο το χειρότερο άνοιγμα ταινίας σε ευρύ κύκλωμα αμερικανικών αιθουσών για φέτος, με το αποκαρδιωτικό ποσό των 1, 7 εκατομμυρίων δολαρίων σε συνολικές εισπράξεις να προδικάζει τον τάχιστο εμπορικό του θάνατο. Οι μελλοντικές επιδόσεις της ταινίας σε ευρωπαϊκό έδαφος αναμένεται, πάντως, να είναι καλύτερες.

Λουκάς Κατσίκαςe-go.gr

OnNews

Keywords
Τυχαία Θέματα