Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την παραγγελία μας;

10:45 16/10/2013 - Πηγή: TNSite

Προτιμάτε τα μικρά ή τα μεγάλα μενού; Παραγγέλνετε φθηνά ή ακριβά πιάτα; Αγαπάτε να βλέπετε άγνωστες λέξεις στα πιάτα; Πώς η μουσική επηρεάζει την παραμονή σας στο εστιατόριο; Αυτοί και πολλοί ακόμα μικροί αλλά σημαντικοί παράγοντες επηρεάζουν τις επιλογές μας σε ένα εστιατόριο.

Πας στο εστιατόριο για να γλιτώσεις μια μέρα το βραχνά του «τι να μαγειρέψω» ή για να περάσεις καλά με τους φίλους. Οι επιλογές στο μενού είναι πολλές, το μενού πολυσέλιδο, η πείνα θολώνει το μυαλό και το γουργουρητό

από το στομάχι δε σε αφήνει να σκεφτείς λογικά, ενώ ο σερβιτόρος περιμένει από πάνω σου για να κάνει τη δουλειά το. Κι εσύ επιμένεις να… κα-θυ-στε-ρείς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για την… ιστορία της pizza!

Όταν έρχεται εκείνη η ώρα να παραγγείλεις, οι παράμετροι που έχεις να συνυπολογίσεις είναι πολλές και διαφορετικής φύσης. Την ώρα λοιπόν, που σκανάρεις με τα μάτια σου τον κατάλογο, στο πίσω μέρος του μυαλού πρέπει να θυμάσαι τα εξής: να μην πάρεις κάτι πολύ ακριβό γιατί δεν είναι καιροί για υπερβολές, να μην πάρεις κάτι με σκόρδο, υπολογίζοντας το ενδεχόμενο να σταθείς «τυχερός» στο τέλος της βραδιάς, να μην πάρεις μελιτζάνα γιατί θα σε πειράξει, να πάρεις κάτι που το όνομά του δεν το ακούς πρώτη φορά στη ζωή σου και να προσέξεις πολύ να μη φανεί η απελπισία στα μάτια σου ερχόμενος αντιμέτωπος με όλα αυτά τα… άλυτα προβλήματα.

Γι’ αυτή τη στρεσογόνα κατάσταση ευθύνονται όμως και οι ίδιοι οι εστιάτορες. Πολλά από τα μαγαζιά, θέλοντας να εντυπωσιάσουν ή προκειμένου να επηρεάσουν τις επιλογές των επισκεπτών τους, παρουσιάζουν μενού υπερβολικά πολλών πιάτων, με πολύ περισσότερες επιλογές από όσες εν τέλει χρειάζεται ο πελάτης, εντάσσοντας τις σε μια καλά μελετημένη και υποβλητική ατμόσφαιρα, φτιαγμένη έτσι ώστε οι παραγγελίες να ανεβαίνουν και όλοι να καταλήγουν… «χορτάτοι».

Το βάρος των επιλογών

Το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Bournemouth διεξήγαγε έρευνα στην προσπάθεια αναζήτησης του ιδανικού αριθμού διαθέσιμων επιλογών σε ένα μενού, για το ορεκτικό, το κυρίως πιάτο και το επιδόρπιο ενός γεύματος. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι για τους πελάτες των εστιατορίων -ασχέτως ηλικίας, φύλου και επαγγέλματος- υπάρχει ένας ιδανικός αριθμός επιλογών κάτω από τον οποίο θεωρούν πως οι επιλογές τους είναι λίγες και πάνω από τον οποίο, θεωρούν τις επιλογές ενοχλητικά πολλές.

Πιο συγκεκριμένα, στην κατηγορία των fast-food, στον πελάτη αρκούν έξι επιλογές ανά κατηγορία, ενώ στα εστιατόρια, επτά ορεκτικά, επτά επιδόρπια και δέκα κυρίως πιάτα είναι οι αριθμοί που αναλογούν σε ένα καλό και όχι κουραστικό μενού.

Μενού με αισθητική

Τα τελευταία χρόνια η προσεγμένη αισθητική και η μαγεία της γραφιστικής έχουν επηρεάσει και τον τομέα της εστίασης. Οι κατάλογοι των εστιατορίων δεν είναι εκλογικά ψηφοδέλτια και γι’ αυτό μην παραξενεύεστε αν τα δείτε γεμάτα περίτεχνες γραμματοσειρές. Όταν διαβάζουμε ένα μενού, συχνά διαγράφουμε ένα «Ζ» με το βλέμμα μας, ξεκινώντας από την πάνω αριστερή γωνία, γι’ αυτό και τα τεχνάσματα που αναφέραμε πριν, είναι απαραίτητα για να μας τραβήξουν την προσοχή σε πιάτα που θέλει το εστιατόριο να επιλέξουμε, συνειδητά ή ασυνείδητα.

Η δύναμη των λέξεων

Και σε αυτόν τον τομέα της ζωής, που αφορά το στομάχι, οι λέξεις παίζουν το ρόλο τους. Το ξένο όνομα ενός πιάτου και όσο περισσότερο έθνικ ακούγεται αυτό, τόσο πιο «αυθεντικό» λογίζεται από τους ενδιαφερόμενους, με συνέπεια να το προτιμούν περισσότερο. Περίτεχνες λέξεις, γλαφυρές περιγραφές και ανάλυση των συστατικών δελεάζουν τον πελάτη, δημιουργώντας την αίσθηση ότι αποκτά και αυτός λίγη από τη γνώση της τέχνης της γαστρονομίας.

Και σε αυτό το κομμάτι όμως, υπάρχει η «αντίδραση» αφού και αυτή η μόδα έχει παραγίνει και είναι πια κουραστικό να έχεις να διαβάσεις ολόκληρες παραγράφους και θεωρητικές προσεγγίσεις γύρω από την κολοκύθα και τη νεροκολοκύθα, μέχρι να καταφέρεις να επιλέξεις τι θα φας. Οι αναλύσεις είναι για τους αναλυτές και το φαί για τους πεινασμένους…

Το marketing του καταλόγου

Και κυρίως μην ξεχνάτε τα κόλπα του marketing. Ένα υπερεκτιμημένο πιάτο για τα συστατικά του, δίπλα σε ένα εξαιρετικά ακριβό, έχει λόγο που βρίσκεται σε αυτή τη θέση. Δεν μπήκε τυχαία εκεί και δεν είναι ένας άτυπος ανταγωνισμός για το ποιο πιάτο θα φαγωθεί περισσότερο. Πρόκειται απλά για κοινές τεχνικές πώλησης, που πάντα καταφέρνουν να μας τουμπάρουν. Είναι σαφές ότι πιθανότατα θα επιλέξετε το φτηνότερο πιάτο, πιστεύοντας ότι αξίζει τα λεφτά του σε αντίθεση με το εξαιρετικά ακριβό διπλανό του. Αλλά η αλήθεια δυστυχώς, δεν είναι αυτή…

Μουσική και ατμόσφαιρα

Οι έρευνες δείχνουν επίσης, ότι η κλασική και lounge μουσική ανεβάζει τις πωλήσεις των ακριβών κρασιών, ενώ παράλληλα αυξάνει την περίοδο παραμονής στο εστιατόριο, άρα… και το λογαριασμό. Η δε γαλλική και γερμανική μουσική, επηρεάζει θετικά τις πωλήσεις των γαλλικών και γερμανικών οίνων αντίστοιχα.

Η αργή μουσική και η μυρωδιά της λεβάντας κάνει τους θαμώνες να περνούν περισσότερο χρόνο στο εστιατόριο, ενώ η pop μουσική αυξάνει την κατανάλωση αναψυκτικών και ποτών. Και εάν βρεθείτε σε ένα πρωινό μπουφέ που μοσχοβολάει ψημένο μπέικον, τότε θα φάτε περισσότερο απ’ ότι θα τρώγατε αν μοσχομύριζε βραστό λάχανο… Θυμηθείτε πως τίποτα σε αυτό τον κόσμο δεν είναι τυχαίο. Για αυτό χρειάζεται προσοχή για να μην σας πιάνουν κότσους…

clickatlife.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για την… ιστορία της pizza!

OnNews

Keywords
Τυχαία Θέματα