Δεν προσεκλήθησαν πολιτικοί στα 100 χρόνια του Αγίου Όρους, λόγω… φορολογικού!

Επίσκεψη με «μηνύματα» τόσο προς την Ελληνική πολιτεία όσο και προς το Ρωσικό Πατριαρχείο, πραγματοποιεί από σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στο Άγιο Όρος.

Η επίσκεψη γίνεται με αφορμή τα 100 χρόνια από την ενσωμάτωση του Αγίου Όρους στο Ελληνικό κράτος, επέτειος η οποία θα τιμηθεί αύριο με επιμνημόσυνη δέηση που θα τελεστεί μεν προεξάρχοντως του Οικουμενικού Πατριάρχη, σε πολύ χαμηλούς τόνους δε, με μοναδικό εκπρόσωπο από την πολιτεία, τον Διοικητή του Αγίου Όρους κ.Α. Κασμίρογλου .

Εκκλησιαστικοί κύκλοι, επισήμαναν στο «karfitsa.gr», πως μεταξύ των

εκπροσώπων των Iερών Mονών, επικρατεί το τελευταίο διάστημα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα απέναντι στην Ελληνική Πολιτεία, λόγω της εκκρεμότητας με το φορολογικό σύστημα των Μονών και πως οι μοναχοί είχαν διαμηνύσει με τον τρόπο τους εδώ και καιρό, πως στην επέτειο για τα 100χρόνια της ενσωμάτωσης, δεν θα καλούσαν κανένα πολιτικό πρόσωπο για να… συνεορτάσει . Έτσι λοιπόν, ο μόνος εκπρόσωπος της πολιτείας θα είναι ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους, ο οποίος και χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης μεταξύ των αγιορειτών μοναχών.

Το φορολογικό αποτελεί το μεγάλο «αγκάθι» στις σχέσεις των μονών του Αγίου Όρους με την πολιτεία από το 2010, οπότε και «έσπασε» η φορολογική αμνηστία που επικρατούσε μέχρι τότε, με την επιβολή φόρων και ΕΤΑΚ, στην περιουσία των μονών. Μέχρι σήμερα, οι εκπρόσωποι των μοναστηριών έχουν κάνει επανειλημμένως παρεμβάσεις και ασκούν πιέσεις στους εκπροσώπους της κυβέρνησης προσπαθώντας να αλλάξουν το φορολογικό τους καθεστώς, ωστόσο οι προσπάθειες τους παραμένουν άκαρπες και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις σχέσεις πολιτείας – Αθωνικής Πολιτείας.

Το «μήνυμα προς το Ρωσικό Πατριαρχείο

Φωτογραγία αρχείου από την επίσκεψη του Πατριάρχη Μόσχας στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Ιούνιο
Φωτογραφία αρχείου από την επίσκεψη του Πατριάρχη Μόσχας στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Ιούνιο

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τις ημέρες που θα βρίσκεται στο Άγιο Όρος αναμένεται να επισκεφτεί και την Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος, το λεγόμενο «ρωσικό» μοναστήρι. Η συγκεκριμένη επίσκεψη λένε εκκλησιαστικοί κύκλοι, συνδέεται άμεσα με την ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή που προσπαθεί να αποκτήσει το Ρωσικό Πατριαρχείο στην Ορθοδοξία, ενώ δεν είναι τυχαίο πως το ίδιο μοναστήρι επισκέφτηκε και πριν από τεί μήνες ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος.

Ο κ.κ Βαρθολομαίος λοιπόν, αναμένεται να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο, έχει εδώ και αιώνες και θα συνεχίζει να έχει τα πρεσβεία τιμής έναντι όλων των άλλων πρεσβυγενών πατριαρχείων και φυσικά έναντι όλων των νεότερων πατριαρχείων, όπως αυτό της Μόσχας. Ο συμβολισμός που θέλει να περάσει ο κ.κ.Βαρθολομαίος, αφορά και στην αποκλειστική εκκλησιαστική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου πάνω στο Άγιο Όρος, το οποίο πολιτικά διοικείται από διοικητή που ορίζει η πολιτεία.

«Κανείς δεν μπορεί να ξέρει πως θα εξελιχθεί στο μέλλον, αυτή η προσπάθεια του Ρωσικού Πατριαρχείου να αυξήσει την επιρροή του στην Ορθοδοξία» , αναφέρει στο «karfitsa.gr» ο πρόεδρος του τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ Χρυσόστομος Σταμούλης. Ο ίδιος επισημαίνει πως τα τελευταία χρόνια το Πατριαρχείο της Ρωσίας, επικαλούμενο τον μεγάλο αριθμό των πιστών που έχει στη δικαιοδοσία του, θέτοντας δηλαδή ποσοτικά κριτήρια, προσπαθεί να αλλοιώσει τον ίδιο τον τρόπο ύπαρξης της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Βεβαίως, επισημαίνει ο κ.Σταμούλης, οι σχέσεις του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, με τα άλλα Πατριαρχεία αλλά και τα δικαιώματα του στο Άγιο Όρος, είναι δεδομένα τα οποία ρυθμίζονται εδώ και αιώνες από τους Ιερούς Κανόνες και τον Καταστατικό Χάρτη του Αγίου Όρους αντίστοιχα και δεν μπορούν να αλλάξουν εύκολα.

Ειδικά στην περίπτωση του Αγίου Όρους, , είχαν δημιουργηθεί στο παρελθόν κάποιες προστριβές με το Ρωσικό και το Βουλγαρικό μοναστήρι (το Ρωσικό είχε φτάσει να έχει περί τους 3000 μοναχούς!!) , τα οποία επεδίωκαν τη «διεθνοποίηση» του Όρους, το Οικουμενικό Πατριαρχείο ωστόσο είχε αντιμετωπίσει τα θέματα που προέκυψαν, σε συνεργασία και με την Ελληνική Πολιτεία.

Διαβάστε περισσότερα στο karfitsa.gr

The post Δεν προσεκλήθησαν πολιτικοί στα 100 χρόνια του Αγίου Όρους, λόγω… φορολογικού! appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα