Πέντε οφέλη από την ατμοσφαιρική ρύπανση της Κίνας

01:50 11/12/2013 - Πηγή: TNSite

Τα επίπεδα μόλυνσης έφτασαν σε όρια μεταξύ 23 και 31 φορές μεγαλύτερα από τα επιτρεπτά, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές την Παρασκευή. Πρόκειται για τη δεύτερη προειδοποίηση που εκδίδεται από τον Απρίλιο.

Περιορίζουν αυτοκίνητα και... ψησταριές

Οι αρχές καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για μείωση των επιπέδων μόλυνσης σε μια περίοδο μάλιστα που προσπαθούν ώστε η Σανγκάη να εδραιωθεί ως μεγάλο εμπορικό κέντρο και να μπορεί να συναγωνίζεται επάξια άλλες μεγαλουπόλεις του εξωτερικού.

Σχολεία στην περιοχή έχουν επίσης αναστείλει τις εξωτερικές τους δραστηριότητες.

Η ίδια κατάσταση

επικρατεί και στο Πεκίνο.

Σύμφωνα με απόφαση των αρχών, η κινεζική πρωτεύουσα κηρύσσει τον πόλεμο στην ατμοσφαιρική μόλυνση ξηλώνοντας όλες τις υπαίθριες ψησταριές. Μέχρι τώρα, έχουν καταστραφεί περισσότερες από 500 ψησταριές, τις οποίες είχαν κατασχέσει οι αρχές στη διάρκεια τρίμηνης εκστρατείας κατά του ρυπογόνου μπάρμπεκιου.

Προς παραδειγματισμό των υπολοίπων, τα επίσημα μέσα δημοσίευσαν φωτογραφίες εργατών να κόβουν σε κομμάτια το κατασχεθέν υλικό υπό το άγρυπνο βλέμμα αστυνομικών.

Σύμφωνα με τον κινεζικό Τύπο, η εκστρατεία έχει στόχο τη μείωση των αιωρουμένων σωματιδίων PM 2.5, τα οποία λόγω του μικρού μεγέθους τους μπορούν να εισχωρούν βαθιά στους πνεύμονες.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Πεκίνο φτάνει συχνά σε επικίνδυνα επίπεδα, και οι αρχές της πόλης ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα ότι σε αυτές τις περιπτώσεις θα κλείνουν εργοστάσια και θα επιβάλλονται περιορισμοί στην κίνηση αυτοκινήτων.

Πριν από είκοσι μέρες, οι αρχές του Πεκίνου αποφάσισαν να μειώσουν κατά 40% τον ετήσιο αριθμό αδειών για νέα αυτοκίνητα, ένα μέτρο που θα ισχύσει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Έτσι, οι νέες πινακίδες θα μειωθούν από 240.000 σε 140.000 το χρόνο, κάτι που σημαίνει ότι μεταξύ 2014 και 2017 θα επιτραπεί η κυκλοφορία 600.000 νέων αυτοκινήτων - αριθμός μικρότερος από τα νέα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν στους δρόμους μόνο το 2010.

Πέραν των προβλημάτων όμως, υπάρχουν και κάποια "οφέλη". Ας τα δούμε αναλυτικά:

1. Η μόλυνση ενώνει τους Κινέζους

Τα προβλήματα της αιθαλομίχλης έχουν ενώσει την κινεζική κοινή γνώμη. Οι ανησυχίες λειτουργούν ενωτικά καθώς τα προβλήματα είναι κοινά για όλες τις πόλεις.

2. Κάνει την Κίνα πιο δίκαιη και ανθρώπινη

Είτε μιλάμε για τους πλούσιους, είτε μιλάμε για τη μεσαία τάξη της χώρας, όλοι υποβάλλονται στους νέους περιορισμούς που έχουν να κάνουν με την κυκλοφορία αυτοκινήτων. Έτσι, ακόμα και οι πλούσιοι θα πρέπει να χρησιμοποιούν εναλλακτικά μέσα μεταφοράς για να συμβάλλουν στον περιορισμό των ρύπων. Και αυτή τη φορά, θα υποχρεώνονται από τους νέους νόμους να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

3. Συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών

Οι πολίτες γίνονται σταδιακά πιο φιλότιμοι, περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένοι και μαθαίνουν από πρώτο χέρι για τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία τους. Η ρύπανση μας υπενθυμίζει ότι η Κίνα είναι ένα "παγκόσμιο εργοστάσιο" με ότι κι αν αυτό συνεπάγεται. Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι εξωγενείς παράγοντες πρέπει να συνδράμουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου.

4. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για το νέφος

Κανείς δεν μπορεί να υπερασπιστεί το νέφος που πνίγει την Κίνα. Πρόκειται για μια ιστορική συγκυρία για τον κινεζικό λαό για να συμφωνήσει έναντι ενός κοινού στόχου.

5. Το περιβάλλον μπαίνει ψηλά στην ατζέντα

Μέσα από τα ανέκδοτα, το χιούμορ, τις ειδήσεις για το νέφος και τη ρύπανση, οι Κινέζοι μαθαίνουν να μιλούν για το περιβάλλον και να διαβάζουν θέματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος τα οποία πλέον "πουλάνε" στη χώρα. Λέξεις όπως "ομίχλη" και "νέφος" για πρώτη φορά προστίθενται στο λεξικό τους.

Τα πέντε "θετικά" στοιχεία μπορεί να φαντάζουν αστεία ή αυτονόητα για τον δυτικό κόσμο, όχι όμως και για την Κίνα που για πρώτη φορά στην ιστορία της αντιμετωπίζει ένα τέτοιο πρόβλημα σε τόσο ευρεία κλίμακα.

(Πηγή: tealeafnation)

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα