Νέο πειραματικό φάρμακο κατά της χοληστερίνης

10:15 23/10/2013 - Πηγή: TNSite
Νέο πειραματικό φάρμακο φαίνεται ότι μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης, ενώ υπόσχεται να βοηθήσει ανθρώπους που πάσχουν από καρδιαγγειακά και δεν μπορούν να λάβουν στατίνες, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet.

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Δρ. Κέβιν Φίτζεραλντ από την φαρμακευτική εταιρεία Alnylam Pharmaceuticals, προχώρησε σε μία κλινική δοκιμή του φαρμάκου σε 32 υγιείς εθελοντές ηλικίας 18 έως

65 ετών, με υψηλή την "κακή" χοληστερόλη. Το φάρμακο ALN-PCS τους χορηγήθηκε ενδοφλεβίως και διαπιστώθηκε ότι μία μόνο δόση μείωσε τα επίπεδα LDL χοληστερίνης έως και 57%. Συνολικά η μείωση της χοληστερόλης, ήταν κατά μέσο όρο 40% μεγαλύτερη από εκείνη που επιτεύχθηκε με το εικονικό σκεύασμα.

Το φάρμακο δρα αναστέλλοντας την παραγωγή της πρωτεΐνης PCSK9 που καταστρέφει τους υποδοχείς λιποπρωτεΐνης (LDL) χαμηλής πυκνότητας οι οποίοι καθαρίζουν την χοληστερόλη από το αίμα. Το μπλοκάρισμα της εν λόγω πρωτεΐνης -που γίνεται (με τη βοήθεια μικρών μορίων RNA) μέσω της "σίγασης" του αντίστοιχου γονιδίου που ρυθμίζει αυτή την πρωτεΐνη- βοηθά στην μείωση της συγκέντρωσης της LDL."Το φάρμακο αυτό θα μπορούσε να κυκλοφορήσει και με την μορφή χαπιού και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον ένα στα πέντε ασθενείς με καρδιακή νόσο που είναι ανθεκτικοί στις στατίνες, ή να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά για να ενισχύσει τα αποτελέσματά τους", επεσήμανε ο Δρ. Φίτζεραλντ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το νέο φάρμακο, εφόσον φτάσει τελικά να εγκριθεί από τις υγειονομικές αρχές, θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο. Προηγουμένως όμως, θα πρέπει να ελεγχθεί σε μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές.

Copyright © 2012 - 2013 News.gr

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του news.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

News

Keywords
Τυχαία Θέματα