Μήνυμα κατά της λιτότητας στέλνει η Πορτογαλία

14:09 13/6/2013 - Πηγή: TNSite
Μήνυμα κατά της μονόπλευρης λιτότητας στέλνει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα και πολλοί ευρωβουλευτές από την «ομοιοπαθή» με την Ελλάδα χώρα.

Η Πορτογαλία μπήκε σε μνημόνιο το 2011, ένα χρόνο μετά την Ελλάδα. Η λιτότητα ήταν λιγότερο δυσβάστακτη, γιατί και η αφετηρία της χώρας ήταν πιο ευνοϊκή: πριν

το μνημόνιο το χρέος της Πορτογαλίας έφτανε το 90% του ΑΕΠ, ενώ το αντίστοιχο ελληνικό ξεπερνούσε το 130%.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, δύο χρόνια μετά, ο πρόεδρος της Πορτογαλίας προειδοποιεί: «Για υπερβολικά πολύ χρόνο είχαμε εστιάσει στη λιτότητα, διορθώνοντας ανισορροπίες στα δημόσια οικονομικά και βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την ανάπτυξη. Καθυστερήσαμε στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και σε πολλά κράτη-μέλη οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα χρηματοδότησης.

Η μείωση της ζήτησης στο σύνολο της ευρωζώνης οξύνει τα προβλήματα που έχει η Πορτογαλία να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, ενώ εντείνει την ύφεση και την ανεργία».

Αίσθηση προκάλεσε η ολιγόλογη, αλλά σαφής παρέμβαση του Καβάκο Σίλβα, από το βήμα του Στρασβούργου, στη δημόσια συζήτηση για τον ρόλο της ΕΚΤ, συζήτηση, η οποία εντείνεται τις τελευταίες ημέρες με αφορμή την επίκαιρη προσφυγή για τον Μόνιμο Μηχανισμο Στήριξης (ESM) στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας.

«Η ΕΚΤ έχει γνωστοποιήσει την πρόθεσή της να παρεμβαίνει χωρίς όριο στη δευτερογενή αγορά κρατικού χρέους. Αυτό είναι σημαντικό για να αντιμετωπιστούν οι κερδοσκοπικές επιθέσεις που απειλούσαν την ευρωζώνη» τόνισε ο Πορτογάλος πρόεδρος.

«Για υπερβολικά πολύ χρόνο είχαμε εστιάσει στη λιτότητα, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την ανάπτυξη» υπογραμμίζει ο πορτογάλος πρόεδρος «Για υπερβολικά πολύ χρόνο είχαμε εστιάσει στη λιτότητα, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την ανάπτυξη» υπογραμμίζει ο πορτογάλος πρόεδρος

Ως πρωθυπουργός ο σοσιαλδημοκράτης Καβάκο Σίλβα είχε συνδέσει το όνομά του με ένα μικρό οικονομικό θαύμα στην Πορτογαλία της δεκαετίας του 1990. Σήμερα ο κεντροδεξιός Πέδρο Πάσος Κοέλιο έχει αναλάβει να βγάλει τη χώρα από το τούνελ της λιτότητας και τα καταφέρνει καλύτερα απ΄ό,τι περίμενε και η ίδια η τρόικα, υποστηρίζει ο Πορτογάλος ευρωβουλευτής της Κεντροδεξιάς Πάουλο Ρανγκέλ.

«Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ήδη εξαλείφεται και από φέτος πάμε σε πλεόνασμα. Είναι εκπληκτικό, αν σκεφτεί κανείς ότι η τρόικα είχε προβλέψει πλεόνασμα το 2017. Επιπλέον ανακτούμε την αξιοπιστία της χώρας και ελπίζουμε να επιστρέψουμε στις αγορές το 2013. Φυσικά, η αρνητική πλευρά είναι η άνοδος της ανεργίας, που φτάνει στο ποσοστό-ρεκόρ του 18%. Ήταν προβλέψιμη άνοδος, αλλά όχι σε αυτά τα επίπεδα» λέει ο Πορτογάλος ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle.

Καμπανάκι για την έκρηξη της ανεργίας χτυπάει και η ευρωβουλευτής του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Ελίζα Φερέιρα, η οποία μάλιστα, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζητάει ούτε λίγο ούτε πολύ τη διάλυση της τρόικας.
«Η πολιτική λιτότητας έχει φτάσει στα όριά της.

Εφαρμόζουμε πολιτικές λανθασμένες και αυτοκαταστροφικές. Το κεφάλαιο και οι εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης φεύγουν από την Ευρώπη, ενώ δημόσια αγαθά όπως το νερό ιδιωτικοποιούνται. Η επόμενη σύνοδος κορυφής πρέπει να πάρει μία απόφαση: να αντιστρέψει αυτήν την πολιτική. Όσοι έχουν πλεονάσματα, πρέπει να αυξήσουν την εσωτερική ζήτηση» λέει η ευρωβουλευτής από την Πορτογαλία.

Το αίτημα προς τη Γερμανία και άλλες χώρες του Βορρά είναι σαφές και έχει διατυπωθεί και από την Ελλάδα. Παρά τις εκκλήσεις των Πορτογάλων πολιτικών πάντως, ελάχιστοι προβλέπουν ουσιαστικές αποφάσεις στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου. Οι περισσότεροι περιμένουν τις όποιες αποφάσεις μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Αλλά ο Πάουλο Ρανγκέλ δηλώνει: «Δεν πιστεύω ότι οι γερμανικές εκλογές θα είναι ο λόγος για μία αλλαγή πολιτικής. Ο λόγος είναι ότι συγκεκριμένες πολιτικές αποδεικνύονται ακατάλληλες. Είδαμε το ΔΝΤ να αναθεωρεί εν μέρει τη στάση του. Βλέπουμε τώρα ότι η ύφεση χτυπάει την πόρτα της Γερμανίας και της Γαλλίας. Αυτό είναι το ορόσημο για αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη».

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα