Μήνυμα «εκεχειρίας» από τον Κινέζο πρόεδρο

22:01 7/10/2013 - Πηγή: TNSite
Η Κίνα και οι χώρες της περιοχής της Ασίας-Ειρηνικού δεν θα μπορέσουν να προοδεύσουν οικονομικά παρά μόνο μέσω της συνεργασίας, δήλωσε σήμερα ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στην ομιλία του κατά την έναρξη της συνόδου Ασίας-Ειρηνικού που πραγματοποιείται στο νησί Μπαλί της Ινδονησίας.

«Η Κίνα δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς τις χώρες της περιοχής της Ασίας-Ειρηνικού και οι χώρες της περιοχής της Ασίας-Ειρηνικού δεν μπορούν να προοδεύσουν οικονομικά χωρίς την Κίνα», υπογράμμισε ο Σι.

«Η Κίνα θα διατηρήσει με ισχύ την ειρήνη και

την σταθερότητα στην περιοχή και θα βοηθήσει να ενισχυθούν τα θεμέλια προκειμένου να δημιουργηθεί μια κατάσταση όπου όλοι στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού θα κερδίσουν (…). Εμείς οι Κινέζοι λέμε συχνά ότι μια αρμονική οικογένεια προοδεύει. Ως μέλος της οικογένειας της Ασίας-Ειρηνικού, η Κίνα είναι έτοιμη να ζήσει ειρηνικά με τα άλλα μέλη της οικογένειας και να βοηθά το ένα το άλλο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Εξάλλου στο περιθώριο της συνόδου, ο Σι σημείωσε ότι αναμένει μια «μακρά και βασανιστική διαδικασία» ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο Σι επεσήμανε ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται εν μέσω μιας βαθιάς προσαρμογής και με τις μεγάλες οικονομίες να βρίσκονται μακριά από την επίλυση των διαρθρωτικών τους προβλημάτων, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την ενίσχυση της μακροοικονομικής συνεργασίας.

«Η επίτευξη μια πλήρους ανάκαμψης και μιας υγιούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι μια μακρά και βασανιστική διαδικασία», προειδοποίησε ο κινέζος πρόεδρος.

Η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, έχει γίνει ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος πολλών από τις 21 χώρες της περιοχής της Ασίας-Ειρηνικού, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Ρωσία.

Στο μεταξύ ο Σι απέρριψε τις ανησυχίες για μια ανώμαλη προσγείωση της κινεζικής οικονομίας, σημειώνοντας ότι «η ετήσια ανάπτυξη 7% είναι αρκετή» ώστε η Κίνα να επιτύχει τον μεσοπρόθεσμο στόχο της να διπλασιαστεί το κατά κεφαλήν εισόδημα μέχρι το 2020.

«Είμαι απόλυτα σίγουρος για το μέλλον της κινεζικής οικονομίας», υπογράμμισε.

Το ΑΕΠ της Κίνας σημείωσε αύξηση 7,6% το πρώτο εξάμηνο του 2013, μειωμένη σε σχέση με το 9,3% το 2011 και το 7,7% πέρυσι.

«Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας είναι ένα σκόπιμο αποτέλεσμα των ρυθμιστικών μας πρωτοβουλιών», εξήγησε ο Σι.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα