Ti ''βλεπουν'' για την ελλαδα...

21:36 7/10/2013 - Πηγή: Fimotro
Οι διεθνείς οίκοι έχουν ανανεώσει το ενδιαφέρον τους για την χώρα μας το τελευταίο διάστημα, με ένα μπαράζ κυρίως θετικών εκθέσεων.
Τώρα, η ING «βλέπει» ΟSI για την Ελλάδα, πρωτογενές πλέονασμα...
στο 2,1% εκτιμά η Nomura το 2014, ενώ ο Willem Buiter της Citi βλέπει νεά αναδιάρθρωση του χρέους. Την ίδια στιγμή, ο Τζορτζ Σόρος προτείνει στην Ευρώπη να προχωρήσει σε νέο κούρεμα
του ελληνικού χρέους.
Πιο αναλυτικά, στο 3,8% προβλέπει η Nomura ότι θα διαμορφωθεί η ύφεση στην Ελλάδα το τρέχον έτος, και -0,9% το 2014. Σε ό,τι αφορά το έλλειμμα του 2013, ο ιαπωνικός οίκος το τοποθετεί στο 3,2%, ενώ για το 2014 «βλέπει» μείωση στο 2,1%, καθώς όπως επισημαίνει, οι αγορές έχουν πειστεί πως το δημοσιονομικό πρόγραμμα που εφαρμόζει η χώρα μας μπορεί να πετύχει.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Nomura τοποθετεί το πρωτογενές πλέονασμα στο 0,4% φέτος και στο 2,1% το 2014, ενώ εκτιμά πως το χρέος θα διαμορφωθεί στο 175,6% του ΑΕΠ φέτος και στο 178,9% το 2014.
Η ΙΝG από την πλευρά της βλέπει πως το 2013 αποτελεί το τέλος της ύφεσης για την Ελλάδα και πως η ανάπτυξη θα επιστρέψει το 2014. Όπως επισημαίνει, η πρόοδος που έχει πετύχει η Ελλάδα είναι σημαντική, έχοντας μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 6,3% το 2012 από 15,9% που ήταν το 2009.
Το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδα μέχρι το 2016, όπως σημειώνει. Ωστόσο, λόγω της βαθύτερης οικονομικής ύφεσης και της πολύ αργής προοόδου στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, το κενό χρηματοδότησης το 2014 θα διαμορφωθεί στα 4,4 δισ. ευρώ και το 2015 στα 5,6 δισ. ευρώ. και θα πρέπει να καλυφθεί.
Έτσι, ο οίκος εκτιμά πως η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους της και γι' αυτό το λόγο θα χρειαστεί η συμμετοχή του επίσημου τομέα, OSI, κάτι στο οποιο οι δανειστές της θα συναινέσουν.
Όπως υπογραμμίζει, ένα νέο κούρεμα θα οδηγήσει σε αναβαθμίσεις της Ελλάδας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, και οι τιμές των ελληνικών ομολόγων που λήγουν το 2023-2024 αποτιμούν κούρεμα μικρότερο του 40%, ενώ τα ομόλογα με λήξη 2035-2042 μεγαλύτερο του 50%.
Την ίδία στιγμή, σε συνέντευξή του στην Die Welt σήμερα, ο επικεφαλής οικονομόγος της Citi, Willem Buiter, τονίζει πως η Ελλάδα και Κύπρος θα οδηγηθούν σε αναδιάρθρωση χρέους, ενώ σε συνέντευξή του στο Der Spiegel, ο Τζορτζ Σόρος συστήνει στους ευρωπαίους να προχωρήσουν σε haircut του ελληνικού χρέους που κατέχουν.
Όπως επισημαίνει, η Ελλάδα θα οδηγηθεί σύντομα σε ανάκαμψη της οικονομίας της, εάν μειωθεί το χρέος της, τονίζοντας πως οι δανειστές της άλλωστε, έχουν δεσμευτεί να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις αν η Ελλάδα καταφέρει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο θα το επιτύχει.
Σε ό,τι αφορά τη γερμανική στάση που δεν φαίνεται να θέλει ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους αλλά συζητά μόνο το ενδεχόμενο παράτασης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και μείωση του επιτοκίου δανεισμού, ο Σόρος τονίζει πως κατανοεί ότι ο δημόσιος τομέας δεν είναι σε θέση να διαγράψει τώρα αυτά τα χρέη, καθώς έτσι θα έθιγε μια σειρά από ταμπού, ιδιαίτερα εκείνα που αφορούν στο ρόλο της ΕΚΤ, ωστόσο μόνο έτσι οι ιδιώτες επενδυτές θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, βοηθώντας στην ανάκαμψη της οικονομίας της.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα