«Μια ταινία, μια ιστορία» για την ελληνική πραγματικότητα!

03:00 15/10/2013 - Πηγή: TNSite

Ήρωες περιθωριακοί, μοναχικοί, χαμένοι στους λαβύρινθους του αστικού τοπίου, επαναστατούν, ερωτεύονται και αγωνίζονται να υπάρξουν, στον κύκλο προβολών «Μια ταινία, μια ιστορία» που φιλοξενείται στον πολυχώρο Βρυσάκι, μέχρι τις 30 Οκτωβρίου.

Γνωστοί έλληνες σκηνοθέτες και σεναριογράφοι, είναι οι «πρωταγωνιστές» σε αυτή την κινηματογραφική διαδρομή που αναδεικνύει με ρεαλισμό, κριτική ματιά και τρυφερότητα την ελληνική πραγματικότητα των τελευταίων δεκαετιών. Από την ταινία του Γιάννη Φάγκρα «Πες στη Μορφίνη, ακόμη τη ψάχνω» που είναι βασισμένη στο ομώνυμο

μπεστ σέλερ της Νικόλ Ρούσσου, μέχρι τον βραβευμένο «Άδικο κόσμο» του Φίλιππου Τσίτου, παρακολουθούμε την εξέλιξη του ελληνικού κινηματογράφου που παραμένει ευαίσθητος στα μηνύματα των καιρών. Το αναλυτικό πρόγραμμα των προβολών έχει ως εξής:

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου

«Πες στη Μορφίνη ακόμη τη ψάχνω» Γ. Φάγκρας

Η Ρίκι είναι ένα αγοροκόριτσο και κλεφτρόνι, που ζει σε ένα υποτυπώδες δωμάτιο με τα χρειώδη, κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών και βιώνει – όχι χωρίς κόστος – τις προσωπικές επιλογές της. Την ελευθερία και αντισυμβατικότητα της ζωής της την πληρώνει ακριβά αλλά και τη γεύεται ράθυμα και, κάποτε, τρυφερά. Μορφίνη είναι το όνομα της γάτας της.

Παίζουν: Ε. Ντούμα, Π. Καρράς, Ν. Πομώνης, Χ. Φραγκιαδάκη, Ι. Πολυζωίδης.

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου

«Οι απέναντι» Γ. Πανουσόπουλος

Στην Αθήνα του ’80 ο Χάρης, ένας ιδιόρρυθμος, μοναχικός νεαρός, επονομαζόμενος και «φάντασμα» από τις νυχτόβιες παρέες του, ζει με τη χήρα μάνα του σε διαμέρισμα κεντρικής λεωφόρου και περνά τις μέρες του παρατηρώντας με τηλεσκόπιο τους ανθρώπους των γύρω πολυκατοικιών. Όταν επικεντρώνει το βλέμμα του στη Στέλλα, παντρεμένη, με μια κόρη, που ζει στην απέναντι πλευρά, διεισδύει προοδευτικά στην ζωή της και την ερωτεύεται. Δημιουργείται μια σχέση τηλεφωνικής επικοινωνίας, μέχρι που, μετά την δική του παρείσφρηση στο χώρο της με αφορμή το νεανικό πάρτυ της κόρης της, η Στέλλα αποφασίζει να περάσει στην απέναντι πλευρά, να εισβάλει στο σκοτεινό του δωμάτιο και να συναντήσει ερωτικά τον παρατηρητή της, προτού επιστρέψει στην οικογενειακή της καθημερινότητα.

Παίζουν: M. Λιβανού, Α. Ρέτσος, Ν. Βολανάκη, Δ. Πουλικάκος, Λ. Ανδρέου, Ε. Μπρόγιερ, Σ. Αλιμπέρτη, Κ. Τζούμας.

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου

«Tungsten» Γ. Γεωργόπουλος

Δυο έφηβοι, ένας ελεγκτής εισιτηρίων, ένα ζευγάρι, μετανάστες, παιδιά, στριμωγμένοι στον τοίχο ενός αδιέξοδου χωματόδρομου στη καρδιά της Αθήνας.

Μια ασπρόμαυρη σπονδυλωτή ταινία με ιδιαίτερη αισθητική, λιτή – μη γραμμική αφήγηση και σκληρό λόγο. Αποκλεισμός, βία, ψυχολογικός κανιβαλισμός και αλλεπάλληλες διακοπές ρεύματος, σκιαγραφούν, μία κοινωνία στα όριά της, ξεχασμένη στο σκοτάδι, όπως λέει χαρακτηριστικά ένας από τους πρωταγωνιστές.

Θύτες και θύματα σε ρόλους που εναλλάσσονται, αποκαλύπτουν μία μηχανή πιο ισχυρή από τη βούληση τους: Την κρεατομηχανή των ληγμένων λογαριασμών, των άδειων καρτών και των πτωχευμένων ονείρων, που κινεί τη δράση έως το αδιέξοδο.

Παίζουν: Β. Μουρίκης, Τ. Νούσιας, Ο.Πουλάκης, Π. Αλειφερόπουλος, Κ.Καρβούνη, Λ. Σιβισίδου, Θ. Μητρόπουλος, Γ. Ρουσσάκης, Κ. Κουρτάρας, Μ. Σαββάκου, Α. Βασιλούλη, Α. Μαραγκάκη.

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου

«Άδικος κόσμος» Φ. Τσίτος

Ο Σωτήρης Αυγερός, ένας μεσήλικας αστυνομικός, ανακριτής της προανάκρισης, τάσσεται υπέρ των αδυνάτων. Απαλλάσσει όλους τους φτωχοδιαβόλους παράνομους που φτάνουν στο ανακριτικό του γραφείο, προσπαθώντας να τους αποδώσει το δίκιο τους, όπως εκείνος το καταλαβαίνει. Όταν θα αποτύχει να απαλλάξει κάποιον που κατηγορείται για ανθρωποεμπορία, ο οποίος πιστεύει πως είναι αθώος, θα τον συντρέξει ένας συνάδελφός του, που «τον επόμενο μήνα βγαίνει στη σύνταξη». Εκείνος γνωρίζει κάποιον που πουλά πληροφορίες που μπορούν να απαλλάξουν τον «φίλο» του Σωτήρη. Μόνο που το πράγμα μπλέκει. Ένας –ακούσιος;– φόνος θα φέρει τον αστυνόμο στη θέση των προστατευόμενών του. Εν τω μεταξύ, η Δώρα Ρομπολή, μια σαραντάρα καθαρίστρια, είναι η μοναδική μάρτυς, η οποία μπορεί να τον σώσει ή να τον καταδικάσει. Το ερώτημα είναι, θα τον πιστέψει; Κι αν τον βοηθήσει, αυτό θα είναι γιατί τον πίστεψε, ή γιατί πήρε κι αυτή το αντάλλαγμά της;

Παίζουν: A. Καφετζόπουλος, Θ. Τζήμου, Χ. Στέργιογλου.

Πληροφορίες: Κάθε Τετάρτη στις 21.30 έως τις 30 Οκτωβρίου στον Χώρο Τέχνης και Δράσης Βρυσάκι, Βρυσακίου 17, Πλάκα. Είσοδος: 5 ευρώ. Τηλέφωνο επικοινωνίας και κρατήσεων: 2103210179.

clickatlife.gr

OnNews

Keywords
Τυχαία Θέματα