Μαγνητική καταιγίδα θα χτυπήσει -και- την Ελλάδα

12:28 28/5/2013 - Πηγή: TNSite
Μαγνητική καταιγίδα αναμένεται να «χτυπήσει» τη χώρα μας σήμερα, έπειτα από ηλιακή έκρηξη που είχε σημειωθεί νωρίτερα μέσα στο Μάιο.

Οι προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με τις τηλεπικοινωνίες, τη λειτουργία των δορυφόρων και τα ραδιοτηλεοπτικά σήματα. Οι συνέπειες μπορεί να γίνουν αντιληπτές, από προσωρινές διακοπές στη λειτουργία των GPS και παρεμβολές στη τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό σήμα.

Το φαινόμενο

δημιουργείται όταν τεράστιες ποσότητες φορτισμένων σωματιδίων εκτοξεύονται από τον Ήλιο, έπειτα από έκρηξη και φτάνουν στη Γη. Τα σωματίδια αλληλεπιδρούν με το μαγνητικό πεδίο της Γης, το οποίο «συλλαμβάνει» πολλά από αυτά. Με τον τρόπο αυτό επηρεάζεται το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη, προκαλώντας ορισμένα προβλήματα και μεταβολές, όπως είναι το φαινόμενο του Σέλαος.

Από τη διαταραχή στο μαγνητικό πεδίο της Γης, μπορεί να προκληθούν παρεμβολές στα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας. Γνωστή είναι η περίπτωση στο Κεμπέτ του Καναδά το 2005, οπότε και μια καταιγίδα συνέβαλε στην πρόκληση μπλακ-άουτ για ορισμένες ώρες.

Επιπλέον, η μαγνητική καταιγίδα μπορεί υπό περιπτώσεις να έχει ορισμένες συνέπειες και στην υγεία των ανθρώπων, επηρεάζοντας κυρίως όσους πάσχουν από υπέρταση, υπόταση και καρδιακές παθήσεις.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα