Ξάνθη: Αθώοι για την υπόθεση των "μαϊμού" ιατρικών γνωματεύσεων

Αθώοι κρίθηκαν από το Τριμελές Πλημμελιοδικείο Ξάνθης οι κατηγορούμενοι της πολύκροτης υπόθεσης επιθεμάτων, που φέρονταν να προμηθεύουν με ψευδείς γνωματεύσεις, με αποτέλεσμα την οικονομική βλάβη του ΟΓΑ.... Όπως διαβάζουμε στο ThrakiToday, μετά από μια πολύωρη ακροαματική διαδικασία η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ξάνθης πρότεινε την αθώωση των κατηγορούμενων, καθώς δεν στοιχειοθετήθηκαν αδικήματα σε βάρος τους.

Πρόκειται για αγροτικούς γιατρούς και γιατρούς του Νοσοκομείου Ξάνθης που κατηγορούνταν, σύμφωνα με πόρισμα
ελεγκτών του ΟΓΑ,
ότι χορηγούσαν ψευδείς βεβαιώσεις-γνωματεύσεις με τις οποίες ασθενείς λάμβαναν επιθέματα (ορθοπεδικά βοηθήματα) χωρίς οι ίδιοι να τα έχουν άμεση ανάγκη,
ενώ σύμφωνα με το ίδιο πόρισμα οι ασθενείς λάμβαναν λιγότερα επιθέματα απ’ όσα αναγράφονταν στις βεβαιώσεις με στόχο το οικονομικό κέρδος από τη διαφορά.

Η αποκάλυψη της υπόθεσης
Το 2008 μετά από καταγγελία μιας ανταποκρίτριας του ΟΓΑ ξεκίνησε έλεγχος στο πόρισμα του οποίου αναφερόταν ότι ασθενείς κατέθεταν πως είτε δεν είχαν λάβει επιθέματα, τα οποία ωστόσο τους είχαν συνταγογραφήσει γιατροί (νοσοκομειακοί ή αγροτικοί) είτε ότι δεν λάμβαναν τον αριθμό των επιθεμάτων που αναγραφόταν στα δικαιολογητικά που κατατέθηκαν για την είσπραξη χρημάτων από τον ΟΓΑ.
Στην υπόθεση εμπλέκονταν σύμφωνα με το πόρισμα των ελεγκτών του ΟΓΑ, νοσοκομειακοί και αγροτικοί γιατροί, μια υπάλληλος του νοσοκομείου, ιδιοκτήτες εταιριών ορθοπεδικών βοηθημάτων καθώς και μια νοσηλεύτρια του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι.

Στην κατάθεσή του, ο ελεγκτής του ΟΓΑ που προχώρησε στη σύνταξη του πορίσματος,
ανέφερε πως οι ασθενείς είτε οι συγγενείς αυτών κατέθεσαν στον ίδιο πως δεν λάμβαναν τα συγκεκριμένα ορθοπεδικά βοηθήματα ή λάμβαναν λιγότερα απ’ όσα φέρονταν να λαμβάνουν,
με τον ίδιο να ισχυρίζεται πως με αυτόν τον τρόπο οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιριών μπορούσαν να χορηγούν σκευάσματα στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ τα οποία κανονικά δεν δικαιολογούνται.

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε πως οι ασθενείς λάμβαναν κάποια δώρα, με τη μορφή του δέλεαρ, (γάντια, γάζες, πάνες ακράτειας κλπ) μετά την αγορά των συγκεκριμένων επιθεμάτων
ενώ σύμφωνα με τον ίδιο τα δώρα αυτά καλύπτονταν από το γεγονός πως οι ασθενείς λάμβαναν λιγότερα επιθέματα απ’ όσα δήλωναν.

Από την ακροαματική διαδικασία ωστόσο δεν προέκυψε κάτι τέτοιο, καθώς κλήθηκαν να καταθέσουν συγγενείς ασθενών ως μάρτυρες οι οποίοι ανέφεραν πως λάμβαναν κανονικά τα επιθέματα που δήλωναν στον ΟΓΑ.
Παράλληλα, προέκυψε ότι κάποιοι από τους ασθενείς ή συγγενείς τους που φέρονταν να είχαν καταθέσει πως δεν έχουν λάβει τα ορθοπεδικά βοηθήματα δεν μιλούν την Ελληνική γλώσσα, ενώ οι καταθέσεις έχουν γίνει στα ελληνικά χωρίς τη χρήση διερμηνέα.

Η Εισαγγελέας μετά το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας πρότεινε την αθώωση όλων των κατηγορούμενων καθώς όπως ανέφερε η ίδια, οι ασθενείς ήταν αποδεδειγμένα μακροχρόνια πάσχοντες από ασθένειες που δικαιολογούσαν την προμήθεια επιθεμάτων και άλλων ορθοπεδικών βοηθημάτων,
ενώ είχαν εξεταστεί κατά καιρούς από τους κατηγορούμενους γιατρούς γεγονός που σημαίνει πως οι ίδιοι είχαν εικόνα της κατάστασης των ασθενών.

Παράλληλα η ίδια σημείωσε πως δεν έγινε ο στοιχειώδης έλεγχος για τη γνησιότητα των γνωματεύσεων κατά τη διάρκεια του ελέγχου από τον ΟΓΑ, πως δεν είναι μεμπτό το ότι χορηγήθηκαν οι βεβαιώσεις χωρίς να τη μετάβαση των ασθενών στο Νοσοκομείο Ξάνθης, καθώς οι ίδιοι ήταν κατάκοιτοι και ανήμποροι να μετακινηθούν, και πως δεν έγινε περαιτέρω έλεγχος για πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Μάλιστα η ίδια ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο έλεγχος από πλευράς του ΟΓΑ έγινε εκ του προχείρου και πως από πουθενά δεν προκύπτει ότι δόθηκαν ψευδείς βεβαιώσεις.
Η Εισαγγελέας τόνισε πως το περιεχόμενο των ένορκων καταθέσεων που οδήγησε και στη δίωξη των κατηγορουμένων δεν αποδείχθηκε μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, καθώς προέκυψαν ακριβώς τα αντίθετα συμπεράσματα.

Οι κατηγορούμενοι μετά και την αθώωσή τους ξέσπασαν σε επιφωνήματα χαράς, καθώς αρκετοί εξ αυτών βρίσκονταν σε διαθεσιμότητα μέχρι και την εκδίκαση της υπόθεσης, που είχε λάβει αρκετές αναβολές στο παρελθόν.
Keywords
Τυχαία Θέματα