Ολοι χρωστάνε σε όλους...

Αυξήθηκαν κατά 100 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο τα ληξιπρόθεσμα χρέη της γενικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα το απόγευμα της Τρίτης, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις αυξήθηκαν σε 8,13 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο του 2013 από 8,03 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του ίδιου έτους.

Στόχος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα είναι η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων ύψους 8 δισ. ευρώ ως το τέλος του χρόνου. Το πρώτο τρίμηνο του 2013 (ουσιαστικά από το τέλος Δεκεμβρίου του 2012) εγκρίθηκε από το ΓΛΚ
χρηματοδότηση υποχρεώσεων ύψους 3,2 δισ. ευρώ εκ των οποίων εκταμιεύτηκε ήδη 1,5 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι κατά τον μήνα Μάρτιο έγιναν τελικές πληρωμές ύψους 790 εκατ. ευρώ, πάνω από τον εκτιμώμενο μηνιαίο μέσο όρο του νέου μνημονίου.

Κακοπληρωτής ο ΕΟΠΥΥ

Τα στοιχεία του ΓΛΚ για το Φεβρουάριο δείχνουν ότι τα περισσότερα χρέη, ύψους 4,2 δισ. ευρώ, προέρχονται από τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης εκ των οποίων ο ΕΟΠΥΥ οφείλει 2,57 δισ. ευρώ και το Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων 1,05 δισ. ευρώ (εφάπαξ).

Ακολουθούν τα χρέη των Νοσοκομείων που ανέρχονται σε 2 δισ. ευρώ εκ των οποίων υποχρεώσεις 113 εκατ. ευρώ έχουν ρυθμιστεί με το Ν.3867/2010.

Τέλος οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης οφείλουν 961 εκατ. ευρώ και τα Υπουργεία 538 εκατ. ευρώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα