Θα ελέγξουν ηλεκτρονικά και τις θεραπείες των καρκινοπαθών

Δειγματοληπτικός έλεγχος σε μονάδες υγείας όπου νοσηλεύονται ασφαλισμένοι του Οργανισμού έδειξε… υπερβάσεις στις συνεδρίες για τη θεραπεία των καρκινοπαθών, που, κατά τις εκτιμήσεις στελεχών του ΕΟΠΥΥ, «εφόσον διασταυρωθούν, χρήζουν διερεύνησης όχι μόνο οικονομικής αλλά και… ιατρικής»....

Η διοίκηση του Οργανισμού αποφάσισε να ενεργοποιήσει τον ηλεκτρονικό έλεγχο των ακτινοθεραπειών, λαμβάνοντας υπόψη και τις ιδιαίτερες ομάδες των ασθενών που εμμέσως αφορούν οι αποφάσεις της.
Αρμοδίως αναφέρεται πάντως ότι οι ασφαλισμένοι
θα συνεχίσουν να λαμβάνουν απρόσκοπτα τις ιατρικές θεραπευτικές πράξεις σε δημόσια ή ιδιωτικά νοσοκομεία, χωρίς να επηρεάζονται από τις αλλαγές στη σχετική διαδικασία. Αυτοί που μπαίνουν στο μικροσκόπιο του ΕΟΠΥΥ είναι οι μονάδες υγείας, είτε δημόσια νοσοκομεία είτε ιδιωτικές κλινικές. Με την ίδια διαδικασία, εκτός από το ελεγκτικό κομμάτι, θα επιτευχθεί για πρώτη φορά και η κατάρτιση ενός ηλεκτρονικού μητρώου των ασθενών – είναι θλιβερή η αρνητική πρωτιά που κατέχει η Ελλάδα στην Ευρώπη στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς δεν υπάρχουν εθνικά αρχεία παρά μόνο προσεγγίσεις και εκτιμήσεις όχι μόνο για τους καρκινοπαθείς αλλά και για όλους τους χρόνιους πάσχοντες.

Ηλεκτρονική πλατφόρμα για την παρακολούθηση της Ογκολογικής θεραπείας
Ήδη έχουν ενημερωθεί οι Υγειονομικές Περιφέρειες για τα νοσοκομεία της αρμοδιότητας τους, καθώς και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) σε ό,τι αφορά τα μέλη του ότι από το τρέχον έτος υποχρεούνται να αναγγέλλουν ηλεκτρονικά τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ που προσέρχονται για ακτινοθεραπεία μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας που υπάρχει στην ιστοσελίδα του Οργανισμού.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, «κάθε ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ που προσέρχεται σε Ακτινοθεραπευτικό τμήμα Κρατικού Νοσοκομείου ή συμβεβλημένης Ιδιωτικής Κλινικής για
πραγματοποίηση οποιασδήποτε Ακτινοθεραπευτικής πράξης (βασικό πακέτο, συνεδρία κλπ) θα πρέπει ν’ αναγγέλλεται από το Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα τόσο στην είσοδό του στο τμήμα όσο και στην έξοδό του από αυτό».

Η ενέργεια αυτή αποσκοπεί, όπως εξηγείται στην ίδια εγκύκλιο, στην αποτύπωση εκτέλεσης του ηλεκτρονικού παραπεμπτικού Ακτινοθεραπείας για τον έλεγχο του αριθμού των ασφαλισμένων και των Ακτινοθεραπευτικών πράξεων σε ημερήσια βάση, τη διευκόλυνση των επιτόπιων ελέγχων, καθώς και τη συνεχή παρακολούθηση των δαπανών του ΕΟΠΥΥ που αποζημιώνει τις Ακτινοθεραπείες των ασφαλισμένων του.
Keywords
Τυχαία Θέματα