Συναγερμός στο Μαξίμου για τις κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή...

-Σημάδια αποσύνθεσης παρουσιάζει εκ νέου ο κυβερνητικός συνασπισμός εν όψει της ψηφοφορίας για το πολυνομοσχέδιο την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή
- Σαμαράς και Βενιζέλος καλούνται... εντός μίας εβδομάδος να εξαλείψουν τις αντιδράσεις στις ΚΟ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σχετικά με την προωθούμενη ρύθμιση για
το γάλα
- Μύλος χθες η κυβέρνηση από το πήγαινε έλα της τροπολογίας για την απέλαση των μεταναστών μεταξύ Μιχελάκη και Γρηγοράκου. Μόλις ένα 24ωρο κράτησε το πανηγυρικό κλίμα στην κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα και το Μέγαρο Μαξίμου έρχεται αντιμέτωπο με την αδυσώπητη πραγματικότητα της κινούμενης άμμου, που χαρακτηρίζει το εσωτερικό της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Το τελευταίο 24ωρο έχουν καταγραφεί εντονότατες αντιδράσεις τόσο από βουλευτές της ΝΔ όσο και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την προωθούμενη ρύθμιση για την παρέμβαση στην αγορά του γάλακτος, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στον αέρα η επικύρωση του πολυνομοσχεδίου και ως εκ τούτου η εκταμίευση της υποδόσης των 4,9 δις ευρώ.
Εντός της ημέρας αναμένεται η οριστικοποίηση της στάσης του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμου Χαρακόπουλου, ο οποίος διαφωνεί με την εισήγηση της τρόικας, που έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι πλήττει καίρια τους Έλληνες γαλακτοπαραγωγούς και δεν ευνοεί τους εγχώριους καταναλωτές. Ο κύριος Χαρακόπουλος έχει αφήσει ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο να παραιτηθεί του υπουργικού του θώκου και να καταψηφίσει το επίμαχο άρθρο. Τις ανησυχίες Χαρακόπουλου δείχνουν να συμμερίζονται και άλλοι γαλάζιοι βουλευτές, ορμώμενοι από αγροτικές περιοχές, όπως ο Ιορδάνης Τζαμτζής, ο οποίος, επίσης, διεμήνυσε ότι δεν προτίθεται να υπερψηφίσει τη συγκεκριμένη διάταξη με την παρούσα της μορφή.
Εντός της ημέρας αναμένεται η οριστικοποίηση της στάσης του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμου Χαρακόπουλου
Ανάλογες ενστάσεις προβάλλουν και πράσινοι βουλευτές. Χθες, μάλιστα, σημειώθηκε «δίδυμο» χτύπημα από τους Μιχάλη Κασσή και Θάνο Μωραίτη. Ο μεν πρώτος σε τηλεοπτική του συνέντευξη προιδέασε ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει τη συγκεκριμένη ρύθμιση, ακόμη και εάν το πολυνομοσχέδιο έλθει σε ένα άρθρο, τονίζοντας ότι «ορισμένοι πρέπει να καταλάβουν ότι οι βουλευτές δεν μπορούν να εκβιάζονται.

Αργότερα, το απόγευμα ο κύριος Μωραίτης ενημέρωνε διά ανακοίνωσης του ότι κλίνει προς καταψήφιση της παρέμβασης για το γάλα παραπέμποντας στην απόφαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, που βρίσκεται σε αντίθετη κατεύθυνση από τη συμφωνία με την τρόικα. Ο κύριος Μωραίτης είναι, μάλιστα, ο εισηγητής του κόμματος σε θέματα ανάπτυξης και στην ανακοίνωση του χαρακτήρισε ούτε λίγο ούτε πολύ τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα εικονική.

Ωστόσο, επιτελείς και από τα δύο κόμματα εμφανίζονται προς ώρας καθησυχαστικοί σημειώνοντας ότι υπάρχει το χρονικό περιθώριο για την απαραίτητη εσωτερική διαβούλευση στην γαλάζια και την πράσινη κοινοβουλευτική ομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επόμενα 24ωρα αναμένονται κρίσιμες συσκέψεις εντός της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να καμφθούν ει δυνατόν οι αντιδράσεις αλλά και να επέλθουν βελτιώσεις, όσο αυτό βεβαίως είναι ρεαλιστικό, καθώς η διαπραγμάτευση με την τρόικα έχει ολοκληρωθεί και την κυβέρνηση περιμένει ο «κάβος» του ατύπου Eurogroup στην Αθήνα την 1η Απριλίου.

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί, δε, στο Μέγαρο Μαξίμου η χθεσινή εικόνα εμφυλίου στο εσωτερικό της κυβέρνησης με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να εξωθούνται στα άκρα με αφορμή την τροπολογία περί απέλασης των μεταναστών που απέσυρε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Λεωνίδας Γρηγοράκος και επανέφερε ύστερα από περίπου μία ώρα ο Υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης. Τα πνεύματα δε οξύνθηκαν επικίνδυνα κατά τις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ επιτελών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που χρειάστηκε η τηλεφωνική επικοινωνία ΣαμαράΒενιζέλου για να βρεθεί η χρυσή τομή και να αποσυρθεί τελικώς η επίμαχη τροπολογία χάριν λεπομερέστερης επεξεργασίας.

Η πολεμική, πάντως, μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταιρών συντηρήθηκε καθώς κυβερνητικοί κύκλοι διέρρευσαν αργότερα ότι ο κύριος Γρηγοράκος απέσυρε την τροπολογία χωρίς η συγκεκριμένη πράξη να φέρει την υπογραφή του γραμματέα της κυβέρνησης, Τάσου Μπαλτάκου. Το ΠΑΣΟΚ σήκωσε το γάντι με τον γραμματέα επικοινωνίας του κόμματος, Δημήτρη Καρύδη να….στάζει δηλητήριο κατηγορώντας τον κύριο Μπαλτάκο για ρατσιστικές και ακροδεξιές θέσεις.
Keywords
Τυχαία Θέματα