Σήμερα η έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τα χημικά στη Συρία

Οι διπλωμάτες των Ηνωμένων Εθνών «ζυγίζουν την κάθε λέξη» της έκθεσης που πρέπει να υποβάλουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας σήμερα στις 11:15 τοπική ώρα (στις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδος) σχετικά με τη χρήση των χημικών όπλων στη Συρία που θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση στον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ....

«Το γραφείο του Μπαν Κι μουν ζυγίζει κάθε λέξη. Το μήνυμα θα πρέπει να αποδείξει ότι η επίθεση ήταν σοβαρή, αλλά πρέπει επίσης να υποστηρίξει τη ρωσο- αμερικανική πρωτοβουλία» δήλωσε αξιωματούχος του ΟΗΕ
στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας συμπληρώνοντας ότι «Η Ρωσία, οι ΗΠΑ, όλα τα στρατόπεδα έχουν ασκήσει πίεση γι' αυτή την έκθεση».
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε την Παρασκευή ότι η έκθεση των εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών, θα επισυνάπτει «με σαφήνεια» ότι έγινε χρήση χημικών όπλων κατά την επίθεση στις 21 Αυγούστου στα προάστια της Δαμασκού, χωρίς όμως να αποδίδει άμεσα ευθύνη στο συριακό καθεστώς.
Πράγματι, η εντολή στους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ δεν προβλέπει τον «ορισμό ενός ενόχου» όπως κατηγορούσαν οι δυτικές δυνάμεις το καθεστώς του Μπασάρ αλ - Άσαντ.
Ωστόσο, διπλωμάτες λένε ότι με βάση τα στοιχεία στην έκθεση, οι δράστες της επίθεσης θα πρέπει να αποδείξουν την αθωότητά τους.
«Η έκθεση περιλαμβάνει ποσότητα στοιχείων και δειγμάτων, συνεντεύξεις με μάρτυρες και ότι μπορεί να ανασυνθέσει τα γεγονότα της 21ης Αυγούστου», τόνισε εκπρόσωπος του ΟΗΕ στις 29 Αυγούστου.
Δείγματα από τα μαλλιά, τα ούρα και το αίμα θυμάτων καθώς και από το έδαφος αναλύθηκαν σε εργαστήρια στη Φινλανδία , τη Σουηδία , τη Γερμανία και την Ελβετία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
«Η επιτροπή είχε πρόσβαση σε ένα μεγάλο αριθμό αποδεικτικών στοιχείων» ανέφερε επίσης ένας διπλωμάτης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, μιλώντας και αυτός υπό το καθεστώςτης ανωνυμίας.
«Όποιος διαβάσει την έκθεση αυτή μπορεί να μαντέψει ποιος καθοδήγησε την επίθεση» πρόσθεσε.
«Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι οι διαπραγματεύσεις για ένα ψήφισμα του ΟΗΕ σχετικά με τη συμφωνία της Γενεύης» συμπλήρωσε ένας άλλος διπλωμάτης.
Πάντως, οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι ξεκίνησαν τις προσπάθειες για να παρουσιαστεί ένα καλό σχέδιο ψηφίσματος που θα μπορέσουν να το αποδεχθούν και οι δύο χώρες με βάση τη συμφωνία-πλαίσιο στην οποία κατέληξαν στη Γενεύη.
Μάλιστα, δεν αποκλείεται να γίνει σήμερα άτυπη συνεδρίαση για το θέμα της Συρίας, για να συζητηθεί το σχέδιο ψηφίσματος.
Σημειώνεται ότι το πλαίσιο συμφωνίας της Γενεύης θα καταρρεύσει, εάν δεν συμφωνηθεί το σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Αποτυχία υπερψήφισης της απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας, σημαίνει ότι επανέρχονται τα αμερικανικά σχέδια στρατιωτικών επιθέσεων εναντίον της Συρίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα