Ηλικιωμένος δολοφόνησε 13χρονο αφροαμερικανό επειδή νόμιζε ότι τον έκλεψε

Ακόμα δεν έχει κοπάσει ο σάλος που ξέσπασε από την απόφαση η οποία απαλλάσσει τον Τζορτζ Ζίμερμαν από την κατηγορία δολοφονίας του Τρέιβον Μάρτιν και μία νέα ανάλογη υπόθεση έρχεται να πυροδοτήσει την ήδη τεταμένη κατάσταση....

Αυτή τη φορά δράστης είναι ο 76χρονος Τζον Σπούνερ και θύμα ο 13χρονος Ντάριους Σίμονς, ο οποίος έπεσε νεκρός από τις σφαίρες του Σπούνερ όταν ο τελευταίος νόμιζε πως ο 13χρονος του είχε κλέψει τέσσερα όπλα αξίας 4.000 ευρώ.
Η δίκη ξεκίνησε εχθές στο Μιλγουόκι και οι συνειρμοί με την υπόθεση
Ζίμερμαν είναι άμεσοι, καθώς ο Σίμονς είναι λευκός και ο Σπούνερ ήταν αφροαμερικανός, ενώ για μία ακόμα αφορά ο δράστης θεώρησε τον 13χρονο ένοχο χωρίς να έχει αποδεικτικά στοιχεία.
Ο Σπούνερ ήταν πεπεισμένος ότι ο νεαρός που έμενε με τη μητέρα του σε γειτονικό σπίτι, είχε εισβάλλει κλέβοντας τα όπλα του ηλικιωμένου άνδρα.
Το βράδυ της 31ης Μαΐου 2012, λοιπόν, παραφύλαξε περιμένοντας τον νεαρό να βγει. Όταν τον εντόπισε την ώρα που πήγαινε να πετάξει τα σκουπίδια στον κάδο, άρπαξε ένα τουφέκι και βγήκε έξω. Πλησίασε τον νεαρό και αφού του ζήτησε να του επιστρέψει τα όπλα, λίγα λεπτά αργότερα τον πυροβόλησε δύο φορές σχεδόν εξ επαφής σκοτώνοντας τον άτυχο 13χρονο.
Η σκηνή καταγράφηκε από κάμερες ασφαλείας που είχε τοποθετήσει ο ίδιος ο Σπούνερ έξω από την κατοικία του, με το βίντεο που παρουσιάστηκε στο δικαστήριο, να δείχνει έναν έντρομο 13χρονο να του απαντά πως δεν έκλεψε τίποτα. Την ίδια ώρα, η μητέρα του Σίμονς που εκείνη την ώρα είχε βγει από το σπίτι, προέβλεψε την τραγική κατάληξη και φώναξε στον γιο της να φύγει, ωστόσο εκείνος δεν τα κατάφερε γιατί ήδη ο Σπούνερ τον είχε πυροβολήσει μία φορά και όταν ο νεαρός αποπειράθηκε να τρέξει δέχθηκε και τη δεύτερη μοιραία σφαίρα.
Ο εισαγγελέας Μαρκ Γουίλιαμς δήλωσε πως ο Σπούνερ έδρασε σαν ψυχρός εκτελεστής και επισήμανε στους ενόρκους ότι «το βίντεο δεν είναι ταινία, αλλά εικόνες από πραγματική δολοφονία».
Από την πλευρά του ο δικηγόρος του δράση υποστήριξε ότι ο πελάτης του δεν σκόπευε να δολοφονήσει τον 13χρονο, αλλά ήθελε να τον τρομάξει.
Την ίδια στιγμή, έντονες αντιδράσεις προκαλεί το γεγονός ότι οι ένορκοι είναι 11 λευκοί και μόνο ένας μαύρος, παρότι στο Μιλγουόκι η κοινότητα των αφροαμερικανών ξεπερνά το 30%.
Οι φόβοι που εκφράζονται είναι ότι η αθώωση του Ζίμερμαν μπορεί να οδηγήσει τους ενόρκους να δουν ελαστικά και την υπόθεση αυτή.
«Το ότι στη Φλόριντα απήλλαξαν τον Ζίμερμαν μπορεί να δώσει την εντύπωση ότι όλοι έχουν το δικαίωμα να πυροβολήσουν τον οποιονδήποτε αν θεωρήσουν ότι διαπράττει έγκλημα. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση ο δολοφόνος δε μπορεί να επικαλεστεί ότι βρισκόταν σε νόμιμη άμυνα», δήλωσε δικηγόρος της οικογένειας Σίμονς.
Επιβαρυντικά πάντως είναι τα στοιχεία που θέλουν τον Σπούνερ να έχει χαρακτηρίσει στο παρελθόν την οικογένεια Σίμονς «γουρούνια», αλλά και να απειλεί ότι θα προχωρήσει στην αυτοδικία, επειδή θεωρούσε τους γείτονες του εγκληματίες.
Keywords
Τυχαία Θέματα