"Η Σλοβενία δε θα χρειαστεί ξένη οικονομική βοήθεια"

Η Σλοβενία «βλέπει» διέξοδο από την κρίση και δεν χρειάζεται οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Σλοβένος πρωθυπουργός Γιάνεζ Γιάνσα από τη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της 67ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.....Η Σλοβενία μπορεί να ξεπεράσει την απειλή της πτώχευσης μόνη της με γρήγορη υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων στο τραπεζικό σύστημα και διαθέτοντας 3 - 4 δισ. ευρώ για να αγοράσει κακό χρέος
από τις κρατικές τράπεζες, δήλωσε ο Σλοβένος πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο Associated Press.
Ο κ. Γιάνσα είπε ότι η κυβέρνησή του είναι «αποφασισμένη να κάνει ό,τι είναι δυνατό» ώστε να αποτρέψει την ανάγκη να ζητήσει ξένη βοήθεια.

Εκτός από τον υπερθερμασμένο κατασκευαστικό κλάδο, ο κ. Γιάνσα κατηγόρησε για την κρίση την απροθυμία των προηγούμενων κυβερνήσεων να ιδιωτικοποιήσουν τις τράπεζες μετά την αποχώρηση της Σλοβενίας από τη Γιουγκσλαβία.
Υπογράμμισε ότι η σοβαρότητα της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης υποτιμήθηκε, κάτι που επέτεινε το πολιτικό αδιέξοδο στη Σλοβενία.

Εκτός από τη συνέχιση της μείωσης του ελλείμματος του προϋπολογισμού, η Σλοβενία πρέπει να υιοθετήσει τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα συνταξιοδότησης και στην αγορά εργασίας για να «στείλει τα κατάλληλα μηνύματα στις οικονομικές αγορές» δήλωσε ο κ. Γιάνσα.
Ο Σλοβένος πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνησή του μπορεί να προωθήσει τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό σύστημα και ότι θα επιβιώσει αν προκηρυχθεί δημοψήφισμα.
Keywords
Τυχαία Θέματα