Δίνουν και παίρνουν στις ΑΠΕ

Θα «δώσει» και θα «πάρει» η κυβέρνηση στους παραγωγούς ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγες, καθώς, αφ’ ενός μεν, θα τους παρέχει ένεση ρευστότητας 140 εκατ. ευρώ, αφ’ ετέρου δε, θα τους επιβάλει έκτακτη εισφορά για να στηρίξει τον Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), σύμφωνα με τα όσα είπε σε συνέντευξή του την Παρασκευή, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ασημάκης Παπαγεωργίου.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό, ο ΛΑΓΗΕ

θα λάβει μονοετές δάνειο 140 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, τη στιγμή όπου η τρόικα έχει άρει τις επιφυλάξεις της για το δάνειο στον ΛΑΓΗΕ, καθώς έκρινε ότι η κατάσταση στην αγορά ενέργειας είναι κρίσιμη, ωστόσο, παράλληλα με το δάνειο, θα επιβληθεί προσωρινή εισφορά σε όσους παραγωγούς ενέργειας από ΑΠΕ, έχουν ήδη συμβάσεις.

«Θα υπάρξει μια οικονομική παρέμβαση για τις υπάρχουσες συμβάσεις. Θα την αποκαλούσα μία εισφορά αλληλεγγύης γιατί πρόκειται για τον δικό τους λογαριασμό, για το δικό τους ταμείο, αυτό στο οποίο θα συνεισφέρουν. Δεν πρόκειται τα χρήματα να πάνε κάπου αλλού. Αυτήν τη στιγμή είμαστε στην τελική εκτίμηση του ακριβούς ύψους της», πρόσθεσε ο κ. Παπαγεωργίου, προαναγγέλλοντας επίσης στο χώρο των ΑΠΕ «διαρθρωτικά μέτρα για να εκκαθαρίσουμε τη συγκεκριμένη αγορά. Υπάρχει μία άναρχη κατάσταση, που πρέπει να εξορθολογιστεί».

Ο Ασημάκης Παπαγεωργίου αναφέρθηκε και στο θέμα της αναδιάρθωσης της ΔΕΗ, υποστηρίζοντας ότι «Η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ πρέπει να γίνει με οργανωμένο τρόπο και όχι αποσπασματικά. Αν δεν γίνει καθετοποιημένα, δεν έχεις απελευθέρωση της αγοράς».

«Η συμφερότερη λύση για το κράτος και για να λειτουργήσει η ΔΕΗ, είναι μια συνεργασία. Τη δεδομένη στιγμή φαίνεται, ότι η καλύτερη λύση είναι μια συνεργασία με μεγάλο στρατηγικό επενδυτή. Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι και το διεθνές ενδιαφέρον. Κάποιος στρατηγικός επενδυτής στη ΔΕΗ θα πάρει σίγουρα και κάποιο ποσoστό», κατέληξε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα