ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΖΗΤΑΕΙ Ο ΜΟΡΣΙ

Εν μέσω της πολιτικής κρίσης που εκδηλώθηκε (κυρίως) με δικές του ενέργειες, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι σε τηλεοπτικό του διάγγελμα χθες επιχείρησε να εμφανιστεί κατευναστικός· κάλεσε την αντιπολίτευση σε διάλογο ενώ υπερασπίστηκε το επίμαχο διάταγμα με το οποίο έδωσε στον εαυτό του υπερεξουσίες...
Ο Μόρσι εξέφρασε τη θλίψη του για όσους και από τις δύο πολιτικές παρατάξεις σκοτώθηκαν στις ταραχές έξω από το προεδρικό μέγαρο: κατά τον
επίσημο απολογισμό οι νεκροί είναι πέντε και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 700.

«Οδυνηρά περιστατικά όπως αυτά συνέβησαν λόγω πολιτικών διαφορών που θα έπρεπε να επιλυθούν μέσω διαλόγου», είπε καλώντας σε εθνικό διάλογο με όλες τις παρατάξεις, «επαναστατημένους νέους και νομικούς» το Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου.

Στο τραπέζι του διαλόγου θα τεθεί η τύχη της Άνω Βουλής (ενός σώματος χωρίς ουσιαστική πολιτική ισχύ το οποίο ελέγχεται πάντως από τους ισλαμιστές) μετά τη διάλυση της Κάτω Βουλής, ο εκλογικός νόμος και ένας πολιτικός οδικός χάρτης για τα επόμενα –μετά το δημοψήφισμα– βήματα στη χώρα.

Σε ό,τι αφορά το διάταγμα, ο Μόρσι εξήγησε ότι οι προβλέψεις για προστασία του προέδρου από νομική διερεύνηση των πράξεων του προέδρου δεν αποσκοπούν στο να σταματήσουν την δικαστική εξουσία από το να επιτελέσει το έργο της.

Κινούμενος στη γραμμή του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου επισήμανε ότι το διάταγμα αφορά θέματα εθνικής κυριαρχίας και πρόσθεσε ότι δεν επιμένει να κρατήσει τις αποφάσεις του έξω από δικαστικό έλεγχο.

Η ισχύς του διατάγματος λήγει μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος στις 15 Δεκεμβρίου, ανεξαρτήτως από το αποτέλεσμά του.

Αν, ωστόσο το Σύνταγμα απορριφθεί από το λαό, θα σχηματίσει νέο σώμα για ένα συγγράψει νέο προσχέδιο.
Keywords
Τυχαία Θέματα