Επιβίωσε η κυβέρνηση της Πορτογαλίας και από την πέμπτη πρόταση μομφής

Για πέμπτη φορά η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Πορτογαλίας βρέθηκε αντιμέτωπη με πρόταση μομφής....

Επιβίωσε όμως και αυτή τη φορά, παρότι η κίνηση έγινε από σύσσωμη την αντιπολίτευση, ανάμεσά τους και το κόμμα των Σοσιαλιστών οι οποίοι ταυτόχρονα διαπραγματεύονται με τον κυβερνητικό συνασπισμό για τη λύση που θα βγάλει τη χώρα από την οικονομική κρίση.

Η πρόταση μομφής, την οποία είχαν καταθέσει οι Πράσινοι, ουσιαστικά μετατράπηκε σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, χωρίς αυτή να έχει ζητηθεί. Η
πρόταση απορρίφθηκε χάρη στην ευρεία πλειοψηφία που διαθέτουν στο κοινοβούλιο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) του πρωθυπουργού Πέδρου Πάσους Κουέλιου και ο εταίρος του στην κυβέρνηση, το συντηρητικό CDS-PP.
Η στάση των Σοσιαλιστών χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως αντιφατική, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, καθώς τη στιγμή που στήριζαν την πρόταση μομφής, διαπραγματεύονταν και το «σύμφωνο εθνικής σωτηρίας». Σύμφωνα με την ερμηνεία που έδωσε το PS, οι διαπραγματεύσεις γίνονταν με τα κόμματα που βρίσκονται στην εξουσία και όχι με την κυβέρνηση.

Τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και εκείνο των Σοσιαλιστών έχουν διορία μέχρι την Κυριακή για να βρουν μια λύση. Ξανάρχισαν τις επαφές τους το πρωί ενώ τα πολιτικά γραφεία των δύο πρώτων κομμάτων αναμενόταν να συνεδριάσουν ξεχωριστά αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Ανίμπαλ Καβάκου Σίλβα ζήτησε την περασμένη εβδομάδα από τα τρία κόμματα, που έχουν συνυπογράψει το μνημόνιο στήριξης της χώρας από τους διεθνείς πιστωτές της, να καταλήξουν σε ένα «σύμφωνο εθνικής σωτηρίας» ώστε να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση.
Keywords
Τυχαία Θέματα