Ένας χρόνος χωρίς τους “σωτήρες” του ΕΚΑΒ

Ένας χρόνος γεμάτος πόνο και αμέτρητα "γιατί" συμπληρώνεται σήμερα. Ένας χρόνος αμείλικτων ερωτηματικών και πόνου συμπληρώνεται σήμερα, από τον άδικο χαμό του Δημήτρη Βουρβαχάκη και το Βαγγέλη Κελαράκη, των δύο διασωστών του ΕΚΑΒ που είχαν αφιερώσει τη ζωή τους στην πρόληψη από ατυχήματα και στην προστασία της ανθρώπινης ζωής....

Οι δύο άνδρες, φίλοι και συνεργάτες, έχασαν τη ζωή τους στο καθήκον, μετά από ένα τραγικό τροχαίο που έμελε να κόψει το νήμα της ζωής τους, βυθίζοντας στο πένθος, τις οικογένειές τους,
τη μεγάλη οικογένεια του ΕΚΑΒ, την Κρήτη αλλά και ολόκληρη τη χώρα, όπου μεταδίδονταν οι εικόνες της ανείπωτης τραγωδίας.
Ήταν λίγο πριν τις 09.00 το πρωί της 12ης Δεκεμβρίου 2012, όταν στα δημοσιογραφικά γραφεία "έσκασε" η πληροφορία για ένα σοβαρό τροχαίο στην Εθνική Οδό. Λίγη ώρα αργότερα γίνεται γνωστό ότι κατά ένα τραγικό τρόπο, θύματα του τροχαίου δυστυχήματος ήταν δύο άνθρωποι που είχαν ταχθεί στο να σώζουν ζωές... Μουδιασμένη η κοινωνία της Κρήτης πληροφορείται το θάνατο του Δημήτρη Βουρβαχάκη και το Βαγγέλη Κελαράκη.

Η ψυχή του ΕΚΑΒ, Δημήτρης Βουρβαχάκης
Ο προϊστάμενος του ΕΚΑΒ Κρήτης και γιατρός αναισθησιολόγος Δημήτρης Βουρβαχάκης γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1963 και ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο κοριτσιών 20 και 16 ετών.
Απόφοιτος του 1ου Γενικού Λυκείου Ρεθύμνου πήρε το πτυχίο του από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1987 και στην συνέχεια απέκτησε την ειδικότητα της αναισθησιολογίας .
Με μετεκπαίδευση στη αντιμετώπιση στην επείγουσα προνοσοκομειακή ιατρική, την βασική υποστήριξη ζωής και την αντιμετώπιση μαζικών ατυχημάτων, πριν τοποθετηθεί στο ΕΚΑΒ εργάστηκε , μεταξύ άλλων στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης και τα Νοσοκομεία Χανίων και ΠΑΓΝΗ .
Συμμετείχε και ως ομιλητής σε πλήθος επιστημονικών ελληνικών και διεθνών συνεδρίων ενώ δημοσίευσε και πολλά άρθρα σε ελληνικά και ξένα ιατρικά περιοδικά.
Ήταν από τους ανθρώπους που πάλεψαν για την ανάπτυξη του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, για το οποίο δεν δίσταζε να αφήσει στην άκρη την προσωπική του ζωή.
Πάντα στην πρώτη γραμμή , προσπάθησε όσο λίγοι για την καλύτερη οργάνωση της Υπηρεσίας, ενώ στις προτεραιότητες του πάντα η πρόληψη των τροχαίων , μία μάστιγα για την Κρήτη.
Η κακή τύχη ήθελε να φύγει σε ένα τέτοιο...

Ο Βαγγέλης Κελαράκης
Δύο παιδιά άφησε ορφανά και ο αδικοχαμένος Βαγγέλης Κελαράκης.
Ο 47χρονος πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ γεννήθηκε στο Ηράκλειο και αποφοίτησε το 1991 από την Σχολή ΠΕΚΠΑ
Το Μάρτιο του 2005 πήρε την ειδικότητα του διασώστη από το Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης Ε.Κ.Α.Β. Ηρακλείου το οποίο και υπηρετούσε με συνέπεια μέχρι το μοιραίο πρωινό .
Είχε ειδικευτεί και υπηρετούσε ως πλήρωμα Κινητών Μονάδων Επείγουσας Προνοσοκομειακής Ιατρικής και ήταν ενεργό Εθελοντικό Μέλος της Ε.Τ.Ι.Κ. (Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών).
Παράλληλα ήταν εκπαιδευτής στο Πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης των Διασωστών του ΕΚΑΒ Ηρακλείου και στο BLS (Basic Life Support) & AED (Automatic External Defibrillation).
Η υπόθεση φτάνει στις δικαστικές αίθουσες τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Πηγή: cretalive.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα