Εύσημα Μητσοτάκη στην κυβέρνηση Σαμαρά

Να εξαντλήσει η κυβέρνηση την τετραετία ζήτησε ο Κ. Μητσοτάκης, οποίος μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου για την διακυβέρνηση της περιόδου 1990-1993 ήταν προσεκτικός με τις αναφορές του παρελθόντος, προκαλώντας έκπληξη σε πολλούς....

Αν και ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει κλείσει οριστικά το κεφάλαιο με τον Α. Σαμαρά, φαίνεται ότι έχει βάλει αρκετό νερό στο κρασί του. Μάλιστα συνομιλητές του αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει έκπληκτος από τον τρόπο διακυβέρνησης του Α. Σαμαρά
και παρά τις επιμέρους διαφωνίες για χειρισμούς που γίνονται θεωρεί πως ο πρωθυπουργός είναι αποτελεσματικός και πως κάνει τους απαραίτητους ελιγμούς.
Πρόσφατα, είπε σε συντροφιά πως «ο Σαμαράς τα πάει καλά» και αυτάρεσκα υπενθύμισε ότι μέχρι να χωρίσουν οι δρόμοι τους «ήταν μαθητής του». Τι έχει αλλάξει;διερωτώνται πολλοί.
Ορισμένοι αναφέρουν ότι έχουν περάσει πολλά χρόνια και πως έχουν επικρατήσει ψυχραιμότερες απόψεις. Άλλοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει συμφωνία στο παρασκήνιο με την Ντ. Μπακογιάννη για μορατόριουμ.
Κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα κτυπήσει αν θεωρεί ότι πρέπει να το κάνει ή αν έτσι πιστεύει ότι πρέπει να κάνει, αδιαφορώντας αν υπάρχει ή δεν υπάρχει συμφωνία με την Ντόρα.
Στους διαδρόμους της Βουλής κυκλοφορεί ότι η κ. Μπακογιάννη θέλει να πάει ως επίτροπος στις Βρυξέλλες αλλά ούτε από το Μαξίμου, ούτε στελέχη της το επιβεβαιώνουν. Μάλιστα σημειώνουν ότι η κ. Μπακογιάννη είναι μάχιμη πολιτικός.
Ως θετικό αξιολογείται από πολλά στελέχη της ΝΔ ότι ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η χώρα δε θα βουλιάξει, αν και προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να επανέλθει η ανάπτυξη.
Πιο θερμός δεν uα μπορούσε να είναι ο κ. Μητσοτάκης για κάποιον που ήταν για πολλά χρόνια εχθρός και όχι αντίπαλος, λένε στελέχη που τον γνωρίζουν καλά. Μπορεί ο κ. Σαμαράς να μην ήταν παρών αλλά δεν απέτρεψε πολλά στελέχη του κόμματος αλλά και υπουργούς να παραστούν.
Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης δεν απέφυγε να στηλιτεύσει πρακτικές των διαδόχων του στη ΝΔ και πολλοί διέκριναν περισσότερα βέλη για τον Κ. Καραμανλή παρά για τον κ. Σαμαρά.
Δεν παρέλειψε ο πρώην πρωθυπουργός να επιμείνει ότι η κυβέρνηση του ήταν θύμα συμφερόντων, να υπεραμυνθεί των πολιτικών του επιλογών λέγοντας ότι ήταν πρώιμες για τη χώρα και να ζητήσει απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Το βιβλίο και η ομιλία του κ. Μητσοτάκη αποτελούν παρακαταθήκη λένε στελέχη και μπορούν να διδαχθούν πολλοί με οπτική και την κρίση από τις απόψεις του, έστω και να διαφωνούν πολιτικά.
Keywords
Τυχαία Θέματα