ΕΕ: Προειδοποίηση προς τη Κίνα για τους δασμούς στα εισαγόμενα φωτοβολταϊκά



Ο Επίτροπος της ΕΕ που είναι αρμόδιος για το εμπόριο διεμήνυσε ωμά στην Κίνα σήμερα ότι χάνει το χρόνο της αποπειρώμενη να πιέσει τον ίδιο και χώρες-μέλη της Ένωσης ώστε να μην επιβληθούν δασμοί στα εισαγόμενα κινεζικά φωτοβολταϊκά σε αντίποινα για τις πρακτικές ντάμπινγκ που κατηγορούνται ότι εφαρμόζουν κινεζικές εταιρίες του κλάδου των εναλλακτικών πηγών ενέργειας....

Η Επιτροπή κατηγορεί την Κίνα ότι έχει πλημμυρίσει την ΕΕ με φθηνούς ηλιακούς συλλέκτες που πωλούνται σε τιμές κατώτερες των τιμών παραγωγής τους και έχει την πρόθεση να επιβάλει
δασμούς.
Αντιδρώντας στο ενδεχόμενο αυτό, το Πεκίνο προσπαθεί να ασκήσει την επιρροή του για να αποτρέψει τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης με αποτέλεσμα να ανακύψει διάσταση απόψεων μεταξύ των κρατών-μελών.
Σύμφωνα με μια έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς η πλειονότητα των ευρωπαϊκών κρατών, με προεξάρχουσες τη Γερμανία και τη Βρετανία, αντιτίθενται στα σχέδια του Επιτρόπου Εμπορίου Κάρελ Ντε Χουχτ να επιβάλει δασμούς στο 47% των κινεζικών εισαγωγών ηλιακών συλλεκτών αρχής γενομένης από τον επόμενο μήνα.
Ο Ντε Χουχτ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Κινέζο υφυπουργό Εμπορίου Ζιονγκ Σαν στις Βρυξέλλες την Δευτέρα, επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν έντονες αντιδράσεις μεταξύ των κρατών-μελών στα σχέδιά του.
Οι Κινέζοι "δεν πρόκειται να με εντυπωσιάσουν πιέζοντας τα κράτη-μέλη", είπε ο Ντε Χουχτ, ένας Βέλγος νομικός, μιλώντας στην επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το εμπόριο.
"Δεν θα μπορούσε να με ενδιαφέρει λιγότερο τι θα γίνει" με την Κίνα, έστω κι αν πρόκειται "για το μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο κράτος του κόσμου. Για μένα, το ίδιο είναι. Μπορούν να προσπαθούν να ασκήσουν πιέσεις στα κράτη-μέλη, αλλά με εμένα χάνουν το χρόνο τους", είπε ο Ντε Χουχτ.
Οι κινεζικοί ηλιακοί συλλέκτες που διατίθενται στις αγορές της ΕΕ υπολογίζεται ότι πωλούνται έναντι 21 δισεκατ. ευρώ και η εμπορική αυτή διένεξη θεωρείται η μεγαλύτερη και κρισιμότερη που έχει ανακύψει ποτέ, καθώς θα κρίνει τη σχέση της Ένωσης με τον δεύτερο σημαντικότερο εμπορικό της εταίρο.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα