Ανασφάλιστα τέσσερα στα δέκα Ι.Χ. …

Σε μάστιγα εξελίσσεται το φαινόμενο ανασφάλιστων Ι.Χ. που κυκλοφορούν στους δρόμους του Βόλου, ενώ οι εκτιμήσεις στελεχών της ασφαλιστικής αγοράς κάνουν λόγο για περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Την ίδια στιγμή για πρώτη φορά παρατηρούνται ανασφάλιστα ακόμη και επαγγελματικά οχήματα...

Τις διαστάσεις που έχει πάρει το φαινόμενο επιβεβαιώνει και ο διοικητής του τμήματος Τροχαίας Βόλου κ. Κωνσταντίνος Λαγός, επισημαίνοντας ότι πολλές φορές εμπλέκονται ανασφάλιστα οχήματα σε τροχαία ατυχήματα.
Ωστόσο η κατάσταση
αναμένεται να χειροτερεύσει από τον ερχόμενο χειμώνα, καθώς τα νέα χαράτσια σε συνδυασμό με τις περικοπές μισθών δε θα επιτρέψουν σε ακόμη περισσότερα άτομα να ασφαλίσουν τα οχήματά τους.

Ο ιδιοκτήτης ασφαλιστικής εταιρίας κ. Χρήστος Γκοντοσόπουλος, επισημαίνει ότι από τον περασμένο Απρίλιο μέχρι σήμερα έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ατόμων που δεν ανανεώνουν τις ασφάλειες των αυτοκινήτων τους. «Προσωπικά από την εικόνα που έχω εκτιμώ ότι ένα ποσοστό της τάξης του 40 – 50% των πελατών μου δεν έρχονται να ανανεώσουν την ασφάλεια, καθώς δεν έχουν τα χρήματα. Εμείς προχωράμε στην έκδοση της ανανέωσης των ασφαλειών αλλά μένουν στα αζήτητα. Για να διευκολύνουμε τους πελάτες μας έχουμε προχωρήσει σε μειώσεις τιμών κατά 20% αλλά και πάλι η κατάσταση παραμένει ίδια», καταλήγει ο κ. Γκοντοσόπουλος.
Από την πλευρά του ο ιδιοκτήτης ασφαλιστικής εταιρείας κ. Κωνσταντίνος Κυρίτσης, αναφέρει ότι πλέον κυκλοφορούν ανασφάλιστα ακόμη και επαγγελματικά οχήματα, τα οποία διανύουν μεγάλες αποστάσεις εκτός πόλης. «Οι μισοί σχεδόν πελάτες μας δεν ανανεώνουν τις ασφάλειες των οχημάτων . Παλιά δεν υπήρχε πιθανότητα να κυκλοφορεί όχημα χωρίς ασφάλεια», αναφέρει ο κ. Κυρίτσης.

Να σημειωθεί ότι προχθές το απόγευμα σε ελέγχους του Τμήματος Τροχαίας Βόλου στην εθνική οδό Βόλου – Αθηνών, στους τριάντα ελέγχους οχημάτων που έγιναν τα δύο οχήματα ήταν ανασφάλιστα.
Οπως αναφέρουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ επαγγελματίες του κλάδου, ατόνησε η εφαρμογή του νόμου για τα ανασφάλιστα οχήματα. Βάσει νόμου για ανασφάλιστα Ι.Χ. θα επιβάλλονταν στους ιδιοκτήτες τους 500 ευρώ πρόστιμο, ενώ ταυτόχρονα θα αφαιρούνταν η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες.
Μάλιστα ο εντοπισμός των ανασφάλιστων εκτός από την αστυνομία θα γίνονταν με ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων από την Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών. Εφόσον εντοπίζονταν ανασφάλιστο όχημα, θα αποστέλλονταν επιστολή που θα καλούσε τον κάτοχο να ασφαλίσει το όχημα μέσα σε οκτώ ημέρες. Σε περίπτωση μη εμφάνισης, τα στοιχεία θα δίνονται στην Αστυνομία, που θα επισπεύδει την επιβολή κυρώσεων και ποινών.
Αποφεύγουν το ΚΤΕΟ
Την ίδια στιγμή παρατηρούνται πολλές περιπτώσεις συμπολιτών μας που αποφεύγουν να περάσουν τα οχήματα του από τεχνικούς ελέγχους ΚΤΕΟ, διότι θα αναγκαστούν να βάζουν «βαθιά το χέρι στη τσέπη» λόγω προβλημάτων που ήδη γνωρίζουν ότι έχει το όχημα τους.
Ο τεχνικός έλεγχος ΚΤΕΟ κοστίζει 50 – 60 ευρώ, ωστόσο σε περίπτωση που υπάρχουν ατέλειες στα Ι.Χ. (ελαστικά, φρένα κ.α.) οι ιδιοκτήτες τους θα πρέπει να περάσουν πρώτα για επισκευή από συνεργείο αυτοκινήτων, γεγονός που θα ανεβάσει κατά πολύ το αρχικό κόστος.
«Ορισμένοι αποφεύγουν να περάσουν τα οχήματά τους από έλεγχο ΚΤΕΟ, καθώς γνωρίζουν ότι το Ι.Χ. χρειάζεται διάφορες εργασίες. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις, ωστόσο θεωρώ ότι από τον Οκτώβριο θα έχουμε έξαρση τέτοιων φαινομένων», αναφέρει ο ιδιοκτήτης ιδιωτικού ΚΤΕΟ κ. Αλέξανδρος Πλαστάρας.
Ταχυδρόμος
Keywords
Τυχαία Θέματα