Αναλυτικά όλες οι αλλαγές στα εργασιακά, αποζημιώσεις, επιδόματα

Ριζικές αλλαγές έρχονται, με τις επιταγές της Τρόικας, στις αποζημιώσεις απόλυσης, τις καταργήσεις επιδομάτων και τις παρεμβάσεις στον κατώτατο μισθό. Σήμερα εξεδόθη η διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργού Εργασίας κ. Γ. Βρούτση για την εφαρμογή του νόμου για το Μεσοπρόθεσμο....
Ειδικότερα, για τις αποζημιώσεις απόλυσης η εγκύκλιος προβλέπει πως έως τα 16 έτη προϋπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη οι αποζημιώσεις παραμένουν ως έχουν (12 μισθοί) και αυξάνονται κατά 2.000 ευρώ το ανώτερο (πλαφόν) ανά επιπλέον έτος. Ωστόσο,
η αποζημίωση θα υπολογίζεται με χρόνο την 12η Νοεμβρίου του 2012, ήτοι η αποζημίωση που θα λάβει κάποιος στο μέλλον, θα καθοριστεί βάσει της προϋπηρεσίας στις 12-11-12.

Η απόλυση με προειδοποίηση για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει στον ίδιο εργοδότη από 12 μήνες έως 2 έτη ανέρχεται πλέον στον 1 μήνα πριν από την απόλυση, από 2 έως 5 έτη στους 2 μήνες, από 5 έως10 έτη στους 3 μήνες και από 10 έτη και άνω στους 4 μήνες, μειωμένη κατά το ήμισυ.

Για τους εργαζόμενους που λάμβαναν εφάπαξ αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και άλλες επιχειρήσεις για τον υπολογισμό της αποζημίωσης προσμετράται η συμπληρωθείσα προϋπηρεσία στον ίδιο εργοδότη έως τις 12-11-2012, οποτεδήποτε κι αν αποχωρήσει ή απομακρυνθεί από την εργασία του, λόγω συμπλήρωσης προϋποθέσεων για λήψη πλήρους σύνταξης γήρατος.

Για τον κατώτατο μισθό προβλέπεται πως από την 1η Απριλίου 2013 ο θα διαμορφώνεται μέσω Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου ακολουθώντας το νέο σύστημα κατώτατου μισθού και κατώτατου ημερομισθίου για τους εργαζομένους ιδιωτικού δικαίου όλης της χώρας. Θα προηγείται δε η διαβούλευση της Κυβέρνησης με εκπροσώπους κοινωνικών εταίρων και άλλους επιστημονικούς φορείς.

Μέχρι η ανεργία να μειωθεί κάτω του 10%, αναστέλλεται η προσαύξηση του νομοθετικώς καθορισμένου νόμιμου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για προϋπηρεσία, που συμπληρώνεται μετά τη 14.2.2012, ημερομηνία δημοσίευσης του Ν. 4046/2012.

Νέοι υπάλληλοι
-Για τους υπαλλήλους ηλικίας 25 ετών και άνω ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα 586,08 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες ηλικίας 25 ετών και άνω το κατώτατο ημερομίσθιο στα 26,18 ευρώ.
-Για τους 25 ετών και άνω, προσαυξάνεται με ποσοστό 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας κι έως τρεις τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 9 ετών και άνω και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών ηλικίας 25 ετών και άνω, προσαυξάνεται με ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας κι έως έξι τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω.
-Για τους κάτω των 25 ετών, ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα 510,95 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες ηλικίας κάτω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται σε 22,83 ευρώ.
-Για τους κάτω των 25 ετών προσαυξάνεται με ποσοστό 10% για μία τριετία προϋπηρεσίας και για προϋπηρεσία 3 ετών και άνω και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών ηλικίας κάτω των 25 ετών προσαυξάνεται με ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρε
Keywords
Τυχαία Θέματα