Ζαν Φρανσουά Κοπέ, ο νέος ηγέτης της γαλλικής Δεξιάς

Μεγάλη έκπληξη στους κόλπους της γαλλικής Δεξιάς θεωρείται η ανάδειξη του Ζαν Φρανσουά Κοπέ, στην ηγεσία του συντηρητικού κόμματος, μετά τις επεισοδιακές εσωκομματικές κάλπες που στήθηκαν στο συνέδριο του UMP....

O Κοπέ, ο οποίος απέδειξε ότι έχει σημαντική στήριξη στον κομματικό μηχανισμό, κατάφερε να επικρατήσει με οριακή διαφορά (0,06%, διαφορά η οποία μεταφράζεται σε μόλις 98 ψήφους) έναντι του πρώην πρωθυπουργού της Γαλλίας, Φρανσουά Φιγιόν.

Επί ένα 24ωρο, οι δύο
διεκδικητές του προεδρικού χρίσματος του κόμματος δήλωναν νικητές κατηγορώντας ο ένας τον άλλο για νοθεία και παρατυπίες στην κάλπη.

Ο ηττημένος Φιγιόν, δήλωσε πως δε θα αμφισβητήσει το αποτέλεσμα αλλά εξέφρασε την ανησυχία του για το «ρήγμα στην καρδιά του πολιτικού μας στρατοπέδου». Στον Φιγιόν ο Κοπέ πρότεινε την αντιπροεδρία του κόμματος.

Η έκβαση της μάχης ανοίγει στον Κοπέ τον δρόμο, είτε να βάλει ο ίδιος υποψηφιότητα για τις επόμενες προεδρικές εκλογές το 2017 ή ενδεχόμενο που δεν έχει αποκλείσει να μπει στο περιθώριο και να δώσει την υποψηφιότητα του UMP στον τέως πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, εάν ο δεύτερος επιλέξει να επιστρέψει.

Ο 48χρονος Κοπέ, πρώην υπουργός Προϋπολογισμού, νυν γραμματέας του κόμματος, είναι δικηγόρος εβραϊκής καταγωγής, βουλευτής και δήμαρχος του Μεό.

Ανήκει στη δεξιά πτέρυγα του κόμματος. Κατά βάση είναι μετριοπαθής ο ίδιος, πάντως, εμφανίζεται ενωτικός και τονίζει πως θα πρέπει να επιτραπεί η δημιουργία επίσημων ρευμάτων στους κόλπους του συντηρητικού κόμματος με στόχο να μην διασπαστεί το κόμμα.

Στο γραφείο του έχει αγαλματίδια του Ζορό και του Ναπολέοντα, ενώ έχει δηλώσει ουκ ολίγες φορές ότι θέλει να ηγηθεί μίας Δεξιάς χωρίς συμπλέγματα…

Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, βλέπει τον εαυτό του σαν… σταυροφόρο της Δεξιάς, γι’ αυτό και οι επικριτές του τον κατηγορούν για υπεροψία.
Keywords
Τυχαία Θέματα