Προς «αναίμακτο» συμβιβασμό με την τρόικα



Σε διαδικασία βήμα-βήμα προσέγγισης με την τρόικα οδηγεί η κυβέρνηση τις εξελίξεις, επιχειρώντας να διατηρήσει διαπραγματευτικές γραμμές και να περιορίσει το πολιτικό κόστος της υπαναχώρησης από τη γραμμή «όχι νέα μέτρα» σε «όχι οριζόντια μέτρα». Επιμένοντας στην εκτίμηση ότι το χρηματοδοτικό κενό θα είναι πολυ μικρότερο των 2,5 δισ. που υπολογίζει η τρόικα, ετοιμάζει παρεμβάσεις
στο ασφαλιστικό και στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, για να καλύψει αυτό το ποσό και να κερδίσει πίστωση χρόνου.

Ετσι μπορεί να κλείσει επιτυχώς τον νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Παράλληλα, για να αντιπαρέλθει αμφισβητήσεις και να αποφύγει μεγαλύτερες πιέσεις, «υπόσχεται» στην τρόικα ότι αν διαψευσθούν οι εκτιμήσεις της και υπάρξει ανάγκη νέων μέτρων, θα καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό το πρώτο εξάμηνο του επομένου έτους.

Με τον ελιγμό αυτό επιδιώκει αφ' ενός μεν να αποφύγει στην παρούσα φάση την αντιπαράθεση με την τρόικα και αφ' ετέρου να φανεί συνεπής στις δημόσιες διακηρύξεις της ότι δεν θα αποδεχθεί πρόσθετα μέτρα. Θα κερδίσει ετσι πολύτιμο πολιτικό χρόνο, ελπίζοντας ότι η οικονομική-δημοσιονομική κατάσταση θα βελτιωθεί μέχρι τις ευρωεκλογές και ότι στην ευρωζώνη θα έχουν ληφθεί αποφάσεις για τον τρόπο διευθέτησης του ελληνικού προβλήματος χρέους.

Προς το παρόν δεν έχει διατυπωθεί επισήμως πρόταση για κατάρτιση συμπληρωματικού προϋπολογισμού, αλλά το θέμα αυτό έχει ήδη συζητηθεί εκτενώς στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο. Οι χειρισμοί θα εξαρτηθούν τελικά από το αν η τρόικα θα αποδεχθεί η όχι την ελληνική "εκδοχή" για το ύψος του χρηματοδοτικού κενού.

Αν οι τροϊκανοί χαμηλώσουν τον πήχυ των προβλέψεων τους από τα 2 δισ. στα 800 εκατ. με 1 δισ. ευρώ, δεν θα χρειασθεί να γίνει λόγος και να αναληφθούν δεσμεύσεις για συμπληρωματικό προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το ποσό αυτό μπορεί να καλυφθεί με τα μέτρα που έχουν ήδη δρομολογηθεί - αλλαγές στο ασφαλιστικό, καθολική εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο τομέα, αύξηση ΕΦΚ στα τσιγάρα κλπ.

Εάν εμμείνουν στην εκτίμηση-πρόβλεψη ότι το χρηματοδοτικό κενό θα είναι 2 δισ. ευρώ,θα προκύψει αδιέξοδο, το οποίο θα μπορεί να αρθεί μόνον με πολιτική διαπραγμάτευση στην ΕΕ.

Οι προθέσεις των δανειστών θα γίνουν γνωστές πριν από τις 22 Νοεμβρίου, όταν το Eurogroup θα κληθεί να αξιολογήσει το προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού 2014.

Εκεί θα διαφανεί το κατά πόσον οι εταίροι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη είναι διατεθειμένοι να δώσουν πρόσθετο πολιτικό χρόνο στην κυβέρνηση, ώστε να περάσει τις Ευρωεκλογές και την προεδρία της ΕΕ με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις.

Τα μέτρα που θα κλείσουν την "τρύπα"

Θέλοντας να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση, η κυβέρνηση ετοιμάζει διαρθρωτικά μέτρα 1 δισ. ευρώ για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014. Οι παρεμβάσεις αυτές καλύπτουν κατά 50% τις απαιτήσεις της τρόικας, η οποία τοποθετεί στα 2 δισ. ευρώ τα επιπλέον μέτρα που πρέπει να λάβει η Ελλάδα το 2014 για να καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ.

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

- Παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα (δραστική περιστολή πρόωρων συνταξιοδοτήσεων κλπ), οι οποίες προωθούνται με το σχέδιο νόμου που θα καταθέτει σήμερα στην Βουλή ο υπουργός Εργασίας. Υπολογίζεται ότι με την εφαρμογή τους θα εξοικονομηθούν δαπάνες 500 εκατ. ευρώ ετησίως.

- Αύξηση της φορολογίας καπνού-τσιγάρων-ποτών υπέρ του ΕΟΠΥΥ. Υπολογίζεται ότι θα αποφέρει πρόσθετα έσοδα 200 εκατ. ευρώ ετησίως.

- Καθολική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στους φορείς του Δημοσίου, με ετήσια εξοικονόμηση 100 εκατ. ευρώ.

- Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και είσπραξη εσόδων από πρόστιμα κλπ, με προβλεπόμενα πρόσθετα έσοδα 100 εκατ. ευρώ
sofokleousin.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα