ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πέρασαν την τροπολογία για τις εκλογές


Σκληρή κόντρα στη Βουλή

Σκληρή κόντρα χθες στη Βουλή μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, στη συζήτηση για την τροπολογία που επανακατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης, περί της διεξαγωγής των επαναληπτικών εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση μαζί με τις ευρωεκλογές, αλλά και για τον αποκλεισμό από τις αυτοδιοικητικές εκλογές μεταναστών και ομογενών. Η τροπολογία, που είχε ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης
για τη «δίκαιη δίκη», ψηφίστηκε τελικά κατά πλειοψηφία από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Η κυβέρνηση υποστήριξε ότι καμία σκοπιμότητα δεν κρύβεται πίσω από τις προωθούμενες αλλαγές και ότι σέβεται τους θεσμούς, ενώ αντίθετα η αντιπολίτευση την κατηγόρησε για εκλογικά μαγειρέματα, στην προσπάθειά της να διασωθεί από τη μεγάλη ήττα που διαπιστώνει ότι θα υποστεί στις επερχόμενες εκλογές.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου υποστήριξε τη ρύθμιση για τη διεξαγωγή του β' γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές στις 25 Μαΐου, επικαλούμενος τεχνικούς και πολιτικούς λόγους, ενώ απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για προσπάθεια επηρεασμού του εκλογικού σώματος, κάνοντας λόγο για αντιφατική λογική και τόνισε ότι θα πρέπει να απαντήσουν όσοι διαφωνούν αν έχουν ή όχι εμπιστοσύνη στον κυρίαρχο λαό. Όπως υποστήριξε ο κ. Αθανασίου, αν οι ευρωεκλογές διεξάγονταν την πρώτη Κυριακή μαζί με τις αυτοδιοικητικές, οι εφορευτικές επιτροπές θα είχαν πολύ μεγαλύτερο φόρτο εργασίας, λόγω και της σταυροδοσίας.

Σε όσους ασκούν κριτική για τον αποκλεισμό από τις αυτοδιοικητικές εκλογές όσων αλλοδαπών και ομογενών δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, παρ'επεμψε σε σχετική απόφαση του ΣτΕ, λέγοντας ότι αφορά μόνο πολίτες τρίτων χωρών και όχι της ΕΕ, οι οποίοι μπορούν να συμμετάσχουν. Σημείωσε μάλιστα με νόημα ότι ο ίδιος έχει από τον Μάρτιο του 2013 έτοιμο τον νόμο περί ιθαγένειας και πρόσθεσε: «Δεν ξέρω γιατί δεν ήρθε στη Βουλή, ενώ εγώ τον παρέδωσα...».

«Όλοι όσοι έχουν ελληνική ιθαγένεια δεν στερούνται το δικαίωμα ψήφου. Καλώς ή κακώς, το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική τη διάταξη. Έπρεπε να εφαρμοστεί η απόφαση. Είμαστε κράτος δικαίου και πρέπει να σεβόμαστε τους θεσμούς» τόνισε.

Ωστόσο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αλλάζει στο «παρά πέντε» το εκλογικό σύστημα, ερήμην της αντιπολίτευσης. Παράλληλα, έκανε λόγο για πανικό και αδιέξοδο των δύο κυβερνητικών εταίρων, που προσπαθούν «να δημιουργήσουν τεχνητή εντύπωση μπροστά στη μεγάλη εκλογική συντριβή και κατάρρευσή τους, που βλέπουν ότι έρχεται τη δεύτερη Κυριακή»enet.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα