Η ΔΕΘ μένει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Η παραμονή των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ-Helexpo στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αντί της μετεγκατάστασης στη Σίνδο, κρίνεται ως η προσφορότερη επιλογή για τις νέες εκθεσιακές και συνεδριακές υποδομές της πόλης, καθώς το ...
υψηλό κόστος της δεύτερης λύσης (300 εκατ. ευρώ, έναντι συνολικά 125 εκατ. για την πρώτη) την καθιστά ασύμφορη, τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία. Τα παραπάνω προκύπτουν από σχετική μελέτη που εκπόνησε η ΔΕΘ-Ηelexpo, η οποία παρουσιάστηκε σήμερα σε φορείς της Θεσσαλονίκης
και της Βόρειας Ελλάδας. Τα βασικά σενάρια της μελέτης
Η μελέτη επικεντρώθηκε σε δύο άξονες: αφενός στην εξέταση δύο βασικών σεναρίων για το μέλλον του Εκθεσιακού Κέντρου -της μετεγκατάστασης στη Σίνδο και της συνέχισης της εκθεσιακής δραστηριότητας στον υφιστάμενο χώρο με ανάπλαση υποδομών και, αφετέρου, στην καταγραφή των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων για τον εκσυγχρονισμό των εκθεσιακών εγκαταστάσεων.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η επιλογή της μετεγκατάστασης στη Σίνδο κρίνεται, δεδομένης της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας, ως υψηλού κόστους, τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία, με την εκτιμώμενη δαπάνη της κατασκευής ενός νέου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου να ανέρχεται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ.
Η λύση αυτή θα μπορούσε, όπως επισημαίνει η μελέτη, να επανεξετασθεί, όταν οι οικονομικές συνθήκες, οι επιχειρηματικές προοπτικές, το επενδυτικό ενδιαφέρον και η ανάπτυξη της πόλης επιτρέψουν την ανάληψη ενός πρότζεκτ τόσο σημαντικών στόχων, κόστους και απαιτήσεων σε συνοδευτικές υποδομές.
Από την άλλη πλευρά, η λύση της ανάπλασης του υφιστάμενου εκθεσιακού κέντρου, με την παράλληλη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου, αναδεικνύεται μέσα από τη μελέτη ως η προσφορότερη επιλογή στον μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, ενώ εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει και ευκαιρία για ένα νέο επιχειρηματικό ξεκίνημα της ΔΕΘ-Helexpo.
Το κόστος της ανάπλασης των υφιστάμενων εκθεσιακών και συνεδριακών υποδομών ανέρχεται σε 68 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό κόστος -μαζί με τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου και υποστηρικτικών υποδομών- υπολογίζεται σε 125 εκατ.ευρώ.
Η μελέτη ερεύνησε παράλληλα τις υπάρχουσες χρηματοδοτικές δυνατότητες για την ανάπτυξη των νέων εκθεσιακών και συνεδριακών υποδομών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η αξιοποίηση διαθέσιμων χρηματοδοτικών πόρων από το ΕΣΠΑ και το χρηματοδοτικό εργαλείο Jessica.
Άμεση λήψη αποφάσεων ζητά η ΔΕΘ-HELEXPO
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΘ-Helexpo, ο εκσυγχρονισμός των εκθεσιακών και συνεδριακών υποδομών της Θεσσαλονίκης αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την ανάπτυξη όχι μόνο της εκθεσιακής δραστηριότητας αλλά και της τοπικής και εθνικής οικονομίας.
«Στο πλαίσιο αυτό η ΔΕΘ-Helexpo θεωρεί ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος και πως οι τελικές αποφάσεις πρέπει να ληφθούν άμεσα. Το θέμα που επί χρόνια απασχόλησε την τοπική κοινωνία και τις εκάστοτε διοικήσεις του εθνικού εκθεσιακού φορέα ήρθε η ώρα να κλείσει [...] Μετά την ενοποίηση των δύο εταιρειών σε ένα σχήμα, ανοίγει ένας νέος κύκλος, στον οποίο κορυφαία θέση κατέχει το ζήτημα του εκσυγχρονισμού των εκθεσιακών υποδομών της πόλης. Σε αυτή την καινούρια προσπάθεια η ΔΕΘ-Helexpo θέλει συμμέτοχους τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία της Θεσσαλονίκης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Στο πλαίσιο αυτό, στην παρουσίαση της μελέτης εκλήθησαν να παρευρεθούν το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο δήμος και η αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης, τα επιμελητήρια της πόλης (ΕΒΕΘ, ΒΕΘ, ΕΕΘ, ΤΕΕ-ΤΚΜ), οι σύνδεσμοι Βιομηχανιών και Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα