Πρόεδρος Τρίμης της ΕΣΗΕΑ: «Δεν μας ενδιαφέρουν οι μνημονιακές εφημερίδες, να κλείσουν να τελειώνουμε»

Του Σεραφείμ Χ. Μηχιώτη για το Enimerosi24

Η ΚΕΔ της ΕΣΗΕΑ αδειάζει τον απερχόμενο πρόεδρο και φωτίζει την πρακτική του να μεταθέτει σε άλλους τις δικές του πολιτικές ευθύνες τυφλών συνδικαλιστικών χειρισμών

Δύο «αθώες»-κατά τα φαινόμενα-ταυτόσημες δηλώσεις του προέδρου της ΔΣ της ΕΣΗΕΑ Δημ. Τρίμη και του ταμία του ΔΣ Μωϋσή Λιτσή, την περασμένη Πέμπτη,

ήλθαν, με έναν αριστοτεχνικό τρόπο, να διαστρέψουν την πραγματικότητα, δυσάρεστη γιά αυτούς και τους λιγοστούς εναπομείναντες της Τριμηδοπαρέας, ώστε να καλλιεργηθεί τεχνηέντως η εικόνα, ότι η προγραμματισμένη γιά τις 11/4/13 συνεδρίαση του ΔΣ, αναβλήθηκε συνεπεία της στάσεως ασυνεπών μελών του ΔΣ που δεν προέρχονται εις τις συνεδριάσεις και παρεμποδίζουν κατά συνέπεια τη λειτουργία της ΕΣΗΕΑ.

Η υποκριτική «ανησυχία» του ΣΥΡΙΖΑίου προέδρου της ΕΣΗΕΑ, ο οποίος είδε τον εαυτό του να αποτελεί στόχο συνωμοσίας(!), αισθανόμενος την ανάγκη να πει «σας καλώ να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα» θα μπορούσε να συγκινήσει τους μη γνωρίζοντες, έστω και σχετικώς τα της λειτουργίας και των επιλογών της ΕΣΗΕΑ, υπό τη σημερινή Διοίκηση, της οποίας δεν απομένουν παρά 45 ημέρες περίπου μέχρι το τέλος του επομένου μηνός. Τότε θα διεξαχθούν οι αρχαιρεσίες εκλογής νέων μελών του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και των λοιπών οργάνων της Ενώσεως, οπότε και η μαύρη σελίδα που σήμανε η «διοίκηση Τρίμη», ελπίζεται να κλείσει πανηγυρικώς.

Βεβαίως το κομματικό δελτίο της «ΑΥΓΗΣ» κατεχώρησε, ως ώφειλε, τα κύρια σημεία από τη δήλωση του Τρίμη, ο οποίος εξακολουθεί να θεωρεί, ότι, με την παραπληροφόρηση και την αποπληροφόρηση, γενικότερα με την χρήση του δόγματος «καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση», θα διασκεδάσει, έστω, τις εντυπώσεις και θα αποφύγει τον έλεγχο των πεπραγμένων της πλειοψηφίας του ΔΣ εις το οποίο προεδρεύει, με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της ΝΔ μερικώς έστω,όπως και «προθύμων» συνδικαλιστών.

Ατυχώς, όμως, γιά τον πρόεδρο Τρίμη, οι λόγοι της μη συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ την Πέμπτη, φωτίζονται σε αναλύτική και εξόχως αποκαλυπτική ανακοίνωση της Κίνησης Επαγγελματιών Δημοσιογράφων, από την οποία προκύπτει ότι καταγγέλλει άλλους γιά τη μη σύγκληση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, την οποία αυτός προεκάλεσε, διότι ήθελε να αποφύγει τη συζήτηση θεμάτων που δεν τον συμφέρουν προσωπικώς και τελικώς την ίδια την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, τη «Συσπείρωση»

Παρατίθεται, αμέσως παρακάτω, η ανακοίνωση της ΚΕΔ εις το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, της οποίας τα αναφερόμενα απογυμνώνουν τις αιτιάσεις Τρίμη, ο οποίος-ως συνήθως-περιορίζεται σε κινήσεις τακτικής προς εντυπωσιασμό, αλλά λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο, κατά τη λαϊκή παροιμία:

ΝΕΑ ΤΡΕΛΑ ΤΡΙΜΗ:

Nα κλείσουν οι… μνημονιακές εφημερίδες

«Μαλλιά κουβάρια έγιναν στη συνεδρίαση του Διασωματειακού, Τρίμης και τεχνικοί την Πέμπτη το πρωί, για το θέμα των απλήρωτων συναδέλφων στην «Εξπρές» και στο «Κέρδος», όταν ο Τρίμης είπε ένα ακόμη ανεπανάληπτο: «Δεν μας ενδιαφέρουν οι μνημονιακές εφημερίδες, να κλείσουν να τελειώνουμε».

Αυτό αποκαλύπτει με ανακοίνωση της η Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων (ΚΕΔ).

Παρόντα στη συνάντηση ήταν και τα μέλη του προεδρείου της ΕΠΗΕΑ (Γκανάς και λοιποί), που μάταια προσπαθούσαν να συγκρατήσουν τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ.Και επειδή ο τελευταίος κατάλαβε την πρωτοφανή γκάφα του, τα έκανε ακόμη χειρότερα: «Προχωρήστε, αμέσως, σε επίσχεση –τους είπε- και κάνετε ότι σας λέω εγώ».

Και εκεί ακριβώς έπεσαν κάτω καρέκλες και άρχισαν τα γαλλικά από τους τεχνικούς και άλλους παριστάμενους: «Ποιός είσαι εσύ που θα μας πεις να κλείσουμε την εφημερίδα εμείς. Αν είναι να την κλείσουμε ξέρουμε κι άλλους τρόπους και δεν θα μας πεις τί θα κάνουμε», ήταν η απάντηση τεχνικών και δημοσιογράφων.

Μέσα στο πανδαιμόνιο, κάποιοι θύμισαν του Τρίμη, το παιχνίδι που έκανε με την επίσχεση στο «Φίλαθλο», την «Ελευθεροτυπία» και το «Αλτερ» που έκλεισαν.

Κάπως έτσι ο Τρίμης υποχρεώθηκε να την κοπανήσει από την αίθουσα, για να γυρίσει μισή ώρα αργότερα να πάρει τα ντοσιέ του και με την υπόσχεση ότι θα δει τα θέματα στο ΔΣ και κάτι άρχισε να ψελλίζει για Εισαγγελέα. Λίγο αργότερα όμως ανέβαλε μόνος του την προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΔΣ για να αποφύγει την κουβέντα, αλλά και γιά να μην δώσει εξηγήσεις.

Έβγαλε βέβαια για ξεκάρφωμα την καθιερωμένη ανακοίνωση- μαϊμού μαζί με μια δήλωση ασορτί του ταμία, ο οποίος πλέον τον συμπολιτεύεται, χωρίς να κρύβεται. Μόνο που και οι δύο πάλι δεν λένε την αλήθεια.

Δεν ήθελαν να δώσουν εξηγήσεις στο ΔΣ για το αίσχος.

Και κυρίως τι τρέχει με τα οικονομικά, όταν, παραμονές της Γενικής Συνέλευσης, ο ταμίας και ο πρόεδρος δεν έχουν καταθέσει ούτε σχέδιο Προϋπολογισμού, αλλά έχουν κρατήσει απλώς ανοικτό έναν αριθμό πρωτοκόλλου από το Δεκέμβρη, χωρίς ούτε ένα σχέδιο. Ενώ και ο προϋπολογισμός του 2012 είναι παράνομος, όχι μόνο επειδή απορρίφθηκε από τη Γενική Συνέλευση, αλλά και επειδή από την αρχή ήταν ψεύτικος ( έργο Αγγέλη), αφού προέβλεπε έξοδα χωρίς διασφαλισμένα έσοδα.

Έτσι όπως αναγκάζεται να παραδεχτεί και ο ταμίας Λίτσης η ΕΣΗΕΑ έχει αναλάβει (έχει δαπανήσει) από τους προθεσμιακούς της λογαριασμούς (δηλαδή από τα αποθεματικά της), κατά το 2012, 917.837,04 ευρώ.

Την ίδια στιγμή όμως η παρέα Τρίμη και οι ταμίες του δεν δείχνουν την παραμικρή επιμέλεια για να εισπραχθούν:

-465.OOO ευρώ συνδρομές μελών που με τους τόκους υπερβαίνουν τις 500.000 ευρώ και τις οποίες παρακρατούν εργοδότες.

-Τουλάχιστον 250.000 ευρώ που οφείλουν άλλα Σωματεία, για κοινά εξώδικα .

- Δεκάδες χιλιάδες ευρώ για δικαστικές δαπάνες από απεργίες που έχουν κηρυχθεί παράνομες.

Επίσης με έγγραφο που κατέθεσε ο ταμίας του ΔΣ, αποκαλύπτεται πρόβλημα ΦΠΑ μετά από καταγγελία των μελών του ΔΣ Δημήτρη Τσαλαπάτη και Μαρίας, Γκίκα την οποία σε καμία περίπτωση η πλειοψηφία στο προεδρείο δεν ήθελε να θέσει σε συζήτηση.

Και για να είναι εντάξει με το δόγμα τους, Τρίμης -Λίτσης ανέβαλαν το Διοικητικό Συμβούλιο και έκαναν και τις απεργίες έτσι τυφλές».

Επιστολή της ΚΕΔ προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ παραμένει αναπάντητη

Στο μεταξύ, στις 8/4/13 κατατέθηκε από την ΚΕΔ η ακόλουθη επιστολή στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, που παραμένει αναπάντητη:

«Με αφορμή διάφορες περίεργες δηλώσεις σας για τη λειτουργία του Δ.Σ. και την πορεία των οικονομικών, θα πρέπει χωρίς άλλη αναβολή στην αυριανή συνεδρίαση του Δ.Σ. να μας ενημερώσετε για τα ακόλουθα καταθέτοντας και τα σχετικά παραστατικά:

-Τι ακριβώς συνέβη με την πληρωμή 7.000 ευρώ, χωρίς απόφαση Δ.Σ., στον Όμιλο Καλοφωλιά και για την μη καταβολή του αναλογούντος ΦΠΑ, μετά από συμφωνία του Προέδρου.

- Πόσα κεφάλαια έχετε δαπανήσει από τα αποθεματικά της ΕΣΗΕΑ, τη στιγμή που υπάρχουν οφειλές χιλιάδων ευρώ τις οποίες δεν φροντίζετε να εισπραχθούν.

- Πόσα ακριβώς είναι τα χρήματα που παρανόμως παρακρατούν οι εργοδότες από συνδρομές μελών της ΕΣΗΕΑ (πέραν των μόνιμων οφειλών των 490.000 ευρώ); Επίσης, ποιες είναι οι ενέργειές σας για την απαίτηση και είσπραξη του συνόλου;

- Ποιες είναι οι οφειλές του ΕΔΟΕΑΠ προς την ΕΣΗΕΑ (κεφάλαια και τόκοι) της τελευταίας τριετίας;

- Ποιες είναι οι διαφεύγουσες εισπράξεις, που έχουν καταστεί δήθεν επισφαλείς απαιτήσεις;

- Ποιες είναι οι ενέργειές σας για την είσπραξη από τα άλλα σωματεία, των αναλογιών τους στις δαπάνες των κοινών εξωδίκων και των δικαστικών εξόδων που ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ, με τα οποία όμως έχει επιβαρυνθεί μόνο η ΕΣΗΕΑ;»

«Είναι μερικά μόνο από τα θέματα, που επανειλημμένα σας έχουμε επισημάνει και οφείλετε να μας ενημερώσετε», τονίζει η Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων.

Εγείρονται σοβαρά ερωτήματα γιά τη λειτουργία της ΕΣΗΕΑ

Είναι προφανές, ότι εγείρονται σοβαρά θέματα που αφορούν την εύρρυθμη λειτουργία της ΕΣΗΕΑ, από την διασάφιση των οποίων και εν γένει τις πλήρεις και σαφείς απαντήσεις που απαιτείται να δοθούν από τους ελεγχομένους. Κάποιοι μιλούν και γιά ευθύνες που χρήζουν ποινικής διερεύνησης, θέμα γιά το οποίο μπορεί να δοθεί απάντηση, ακόμη και με αυτόκλητη εισαγγελική παρέμβαση.

Εις ό,τι αφορά, πάντως, το πολιτικό θέμα, ως προς την ασκηθείσα συνδικαλιστική πολιτική, οι κάλπες του ερχομένου μηνός προσφέρουν την ευκαιρία να απέλθει η Διοίκηση της ΕΣΗΕΑ, στα χέρια της οποίας έσκασε η βόμβα της απαξίωσης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, της τεράστιας ανεργίας και της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων και της περικοπής των αμοιβών, με συνέπεια αμοιβή περί τα 1.000 ευρώ να θεωρείται «λογική».

Στο χρονικό διάστημα που θα ακολουθήσει μέχρι τις αρχαιρεσίες του τέλους Μαϊου της ΕΣΗΕΑ, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ένα μοναδικό στριπ-τηζ ευθυνών και επιλογών εις βάρος των δημοσιογράφων, με την υπογραφή «πρόεδρος Τρίμης», ώστε να είναι απολύτως σαφές και πλήρως επιβεβλημένο να καταψηφισθούν οι υποψήφιοι της παράταξης «Συσπείρωση».

Σε αυτό το πλαίσιο, αποτελεί ενθαρρυντικό μήνυμα η παταγώδης αποτυχία να εκλεγούν εις το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ και οι δύο υποψήφιοι της «φράξιας Αριστείδη Μανωλάκου» από τη «Συσπείρωση», δηλαδή ο Μίμης Μανωλάκος (αδελφός του Αριστ. Μανωλάκου, π.προέδρου της ΕΣΗΕΑ) και η Μιμή Τουφεξή.

Ήταν μία καλή αρχή.

Τώρα, στον απόηχο της δήλωσης της δήλωσης Τρίμη «δεν μας ενδιαφέρουν οι μνημονιακές εφημερίδες, να κλείσουν να τελειώνουμε», αποδεικνύεται ότι ο εν λόγω κύριος λειτουργεί ως αντιμνημονιακός κομματάρχης, αφού δηλώνει ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι «μνημονιακές εφημερίδες» και η θέση των εργαζομένων σε αυτές. Συνεπώς και η ευαισθησία του γιά τους ανέργους δημοσιογράφους είναι επιλεκτική και διόλου καθολική, με βάση όσα γράφουν και πιστεύουν, συνεπώς με το βαθμό τον οποίο ο ίδιος (προφανώς και οι πάτρωνές του) εγκρίνουν τα κείμενά τους…

Αν η ΕΣΗΕΑ, θεωρείται παραμάγαζο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, άντε και των ΑΝ.ΕΛΛ., καλό είναι γιά τον Τρίμη να το ξανασκεφθεί. Η ανεργία δεν χρωματίζεται και όσοι επιχειρούν να την χρωματίσουν, με χρώμα Κουμουνδούρου, κινδυνεύουν να ψάχνουν να βρουν την ψήφο τους!

ΥΓ: Υπενθυμίζεται ότι το ποσό των 7.000 ευρώ αφορά «ενίσχυση» η οποία εκταμιεύθηκε από την ΕΣΗΕΑ γιά την έκθεση του δήθεν απεργιακού φύλλου των εργαζομένων της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ», γιά το οποίο δεν εκδόθηκε ποτέ Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσίας από τον πιστούχο και βεβαίως ουδέποτε κατεβλήθη ο αντίστοιχος ΦΠΑ. Και το σημαντικότερο ίσως, τα τέσσερα εκδοθέντα φύλλα, ελειτούργησαν αντικειμενικώς, ως το πρόπλασμα γιά την έκδοση των κλώνου της «Ελευθεροτυπίας», της συνεταιριστικής, όπως θέλει να θεωρείται, «Εφ.Συν» (λέγεται και απογευματινή «ΑΥΓΗ»)

Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης
Τακτικό μέλος ΕΣΗΕΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα