ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ Σκληρό παζάρι για τη ρύθμιση των δόσεων στα δάνεια

Στο ύψος και τα κριτήρια της δόσης που θα πληρώνει ο δανειολήπτης, κατά την τετραετή περίοδο χάριτος, φαίνεται ότι διαφωνούν τα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης και οι εκπρόσωποι της τρόικας που διαπραγματεύονται τη τελική ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια» των νοικοκυριών....

Οι συνομιλίες για το πρόγραμμα διευκόλυνσης των ενήμερων οφειλετών με ενυπόθηκα δάνεια συνεχίστηκαν το απόγευμα της Πέμπτης και σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Ανάπτυξης, έγιναν κάποια βήματα αλλά δεν σημειώθηκε η απαιτούμενη πρόοδος για να «κλείσει» το θέμα που εκκρεμεί.

Το σημείο της διαφοράς ανάμεσα στο
υπουργείο και την τρόικα είναι το αν στην τετραετή περίοδο χάριτος που θα δοθεί (48 δόσεις), ο δανειολήπτης θα πληρώνει δόση με σταθερό επιτόκιο 1,5% (τοκοπληρωμή), σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης, ή αν όπως επιμένει η τρόικα, το ποσό της καταβολής θα περιλαμβάνει και μέρος του κεφαλαίου.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το υπουργείο αντιτείνει ότι θα πρέπει να υπάρξει διεύρυνση των δικαιούχων μέσα από την αύξηση του εισοδηματικού κριτηρίου. Το νομοσχέδιο προβλέπει ως ανώτατο εισόδημα τις 25.000 ευρώ.

Επίσης στις διαπραγματεύσεις τίθεται και το ύψος του ανεξόφλητου υπόλοιπου του δανείου, το οποίο η τρόικα προτείνει να είναι 125.000 ευρώ και το υπουργείο Ανάπτυξης πιέζει για την αύξησή του.

Σύμφωνα με το «Έθνος», τα υπόλοιπα θέματα, δηλαδή το ύψος της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου έχει συμφωνηθεί, είναι 180.000 ευρώ αλλά και των υπολοίπων περιουσιακών στοιχείων που πρέπει να διαθέτει ένας δανειολήπτης για να ενταχθεί στο πρόγραμμα διευκόλυνσης. Συνολικά δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.newpost
Keywords
Τυχαία Θέματα