Η Angelina (Jolie) στα Ηνωμένα Εθνη (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Άκρως σαγηνευτική αλλά και δυναμική ήταν η πρώτη εμφάνιση της Αντζελίνα Τζολί ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών ως πρέσβειρα καλής θέλησης για τους πρόσφυγες, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα κατά των βιασμών στις εμπόλεμες ζώνες του κόσμου, οι οποίοι παραμένουν ατιμώρητοι.

Η ηθοποιός μιλώντας στο Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι «εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια γυναίκες, παιδιά και άνδρες πέφτουν θύματα βιασμού στη διάρκεια συρράξεων» στα 67 χρόνια ύπαρξης του Συμβουλίου Ασφαλείας, γι' αυτό και «ο βιασμός
σε εμπόλεμες ζώνες πρέπει να γίνει σοβαρή προτεραιότητα».
«Είναι στο χέρι σας», είπε απευθυνόμενη στο Συμβούλιο Ασφαλείας «να βάλετε ψηλά τον πήχη στο θέμα της αντιμετώπισης των βιασμών που αποτελούν έγκλημα πολέμου. Αν δεν το κάνετε η φρίκη θα συνεχιστεί».
Η Τζολί, η οποία ταξιδεύει πολύ συχνά ως πρέσβειρα καλής θέλησης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της αναφέρθηκε πολλές φορές σε παραδείγματα γυναικών που έπεσαν θύματα βιασμού σε εμπόλεμες ζώνες.

«Ας είμαστε σαφείς για τι μιλάμε: για νεαρά κορίτσια που βιάζονται και εγκυμονούν προτού το σώμα τους είναι σε θέση να φέρει στον κόσμο ένα παιδί, προκαλώντας συρίγγιο», είπε η ηθοποιός αναφερόμενη στην βλάβη μπορεί να πάθει ένα θύμα βιασμού κατά τη διάρκεια της οποία ξεσχίζεται η σάρκα που χωρίζει την ουροδόχο κύστη από τον κόλπο, καθιστώντας αδύνατο τον έλεγχο των εντέρων και της ουροδόχου κύστης ενώ, συνεχίζοντας είπε: «μιλάμε ακόμη για αγόρια που υπό την απειλή όπλου ανακάζονται να επιτεθούν σεξουαλικά στις μητέρες και τις αδελφές τους. Γυναίκες βιάζονται με μπουκάλια, με κομμάτια ξύλου και με μαχαίρια ώστε να προκληθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ζημιά. Μικρά παιδιά, ακόμη και βρέφη εξωθούνται μακριά από τα σπίτια τους και βασανίζονται».

Μετά την ομιλία της Τζολί το Συμβούλιο υιοθέτησε ένα νομικά δεσμευτικό ψήφισμα, το οποίο απαιτεί την πλήρη και άμεση παύση όλων των πράξεων σεξουαλικής βίας από όλες τις πλευρές στη διάρκεια των ένοπλων συγκρούσεων, σημειώνοντας ότι η σεξουαλική βία μπορεί να αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και στοιχείο που συμβάλει στη γενοκτονία, ενώ ζητά να βελτιωθεί ο έλεγχος πάνω στη σεξουαλική βία, παροτρύνοντας τον ΟΗΕ και στηρίζει τα θύματα.
Keywords
Τυχαία Θέματα